A
másnaposság bizonyára sokak számára nem ismeretlen érzés. Hányinger, lüktető
fejfájás, szédülés – ezek a legáltalánosabb tünetek. Vajon mik tehetnek még
elviselhetetlenebbé egy buli utáni ébredést? De a fő kérdés: "Mivel lehet
mérsékelni a másnaposságon?"
A
dohányzás káros
A
dohányzás nem csupán az egészségünkre káros, de a másnaposság érzésén is
rengeteget ronthat. Az egyetemisták italozási szokásait figyelő kutatók
észrevették, hogy aki dohányzik, az sokkal többet is iszik egyben. Ennek két
oka is lehet. Az első és legvalószínűbb, hogy a cigaretta után a dohányosnak
innia kell, és természetesen nem vízzel öblíti a füst okozta szárazságot. A
másik pedig gyógyszertani okokat vet fel, és eszerint a cigarettában lévő kémiai
anyagok súlyosbítják az alkohol hatásait, ezért lesz sokkal rosszabb a másnapi
ébredés. Egy-egy átmulatott éjszaka alatt nem figyelünk a költségekre, és csak
másnap szembesülünk a pénztárcánk tartalmával. Egy kimutatás szerint évente 148
milliárd dollár folyik le összesen az italozók torkán, ami átlagosan 2000
dollárra jön ki. Ez az összeg nőhet, ha az utóhatások miatt nem tudjuk ellátni
rendesen a munkánkat vagy lesérülünk. Bár egy alvás után jelentősen csökken a
véralkohol-szint, de jelentősen romlik a memória, a reflexek és a
koncentrálóképesség.
A
sötét oldal
Már
bizonyított tény, hogy a "sötét italok" (például a whiskey, a
vörösbor és a rum) sokkal erősebb fejfájást okoznak másnap. Ez az ún. congener
molekulák miatt van, ami ezekben az italokban nagyon magas koncentrációban van
jelen. Ezt az erjedési mellékterméket az emberi szervezet átalakítja
formaldehiddé, ami nagyon mérgező és komoly rosszullétet okozhat. Épp ezért a
többszörösen lepárolt vodka sokkal "egészségesebb", mint például a
rum. Tehát minél sötétebb az ital, annál rosszabbul leszünk ébredéskor.
Genetika
A
másnaposságban természetesen szerepet játszik a genetika is. Vannak, akik
jobban bírják az italt, és kevésbé látszik meg rajtuk. Ez a genetika
"csodája" – pontosabban az ő szervezetük gyorsabban bontja le a káros
italt bizonyos enzimeknek köszönhetően. Ez népcsoportonként is változhat, az
ázsiaiak például bizonyítottan kevesebb ilyen kulcs-enzimmel rendelkeznek, így
sokkal hamarabb dőlnek ki.
A
nassolás segíthet, a szénsav rossz
Aki
szeretne kicsit kellemesebb ébredésben részesülni, annak ajánlott nassolni
italozás közben. A mogyoró, a sajt vagy a hús proteinben gazdag, így a gyomornak
sokáig tart megemészteni ezeket, ráadásul az étel fel is szívja, és ezzel
együtt hígítja is az alkoholt. A szénsavas alkoholok pedig sokkal
kellemetlenebbé teszik az ébredést. A pezsgő vagy a sör gáztartalma miatt
nyitva marad a gyomorvég, ami nehezebbé teszi az ital feldolgozását, és
könnyebben kerül be a véráramba is.
Kiszáradt
az agy
Az
alkohol kiszárítja, dehidratálja az agyunkat. Ennek oka, hogy az alkoholos
italok elnyomják a testünkben a folyadékháztartásért felelős hormont, így minél
többet iszunk, annál több vizet veszítünk. Így érdemes néha alkoholmentes italt
is beszúrni két sör közé, hogy másnap ne legyen komolyabb gond.
A
nőknek rosszabb
A
„gyengébbik nem” rosszabbul viseli a szezses italt. Ennek oka, hogy bár az
emberi test durván 80 százaléka víz, de ez az arány jelentősen eltér a nemek
között. A nők testében több zsírsejt található, ami csupán csekély mennyiségű
vizet képes tárolni. A férfiak viszont több izomszövettel rendelkeznek, ami
többnyire vízből épül fel. Így ha egy férfi és egy nő pontosan ugyanannyit
iszik, akkor az utóbbi véralkohol-szintje magasabb lesz. Ezt a tanulmány is
alátámasztotta.
Lázas
ébredés
A
láz egy nagyon összetett résztvevője a másnaposságnak. Az alkohol gyulladásos
molekulákat szabadít fel a májból. Ugyanez a molekula lép életbe, mikor valóban
betegek és lázasak vagyunk, miatta érezzük melegnek a testünket. A tudósok
pontosan nem ismerik, milyen módon zajlik le ez a folyamat, de az biztos, hogy
a máj így válaszol a bevitt alkoholmennyiségre. Ez egy természetes folyamat –
áll a kutatásban.
Nincs
gyógymód
Bármit
is mondanak, bármilyen eszement ötlettel állnak elő egyesek, nincs gyógyír a
másnaposságra. Egyszerűen képtelenség olyan pirulát készíteni, melyek az alkohol
összes hatását kiküszöbölik – túl sok van belőle. Ugyanakkor vannak dolgok,
amik enyhíthetik a hatásokat. A fügekaktusz-kivonat egy 2004-es kutatás szerint
használhat valamennyit, ahogy az elvonókon beadott aktív vagy orvosi szén is. A
legjobb gyógymód, ha "egyszerűen nem iszunk". Ám ha mégis, akkor teli
gyomorra, folyamatos hidratálás mellett ésszel tegyük, és ne egész éjjel és ne
csak szeszt igyunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése