2023. október 7., szombat

Kutyák és cicák











Ha ezeket a képeket nézem, még az a sanda gondolatom is támad, hogy akár magyar-román barátság is elképzelhező lenne. De bekapcsolom a TV-t, hallgatom a híreket és kijózanodom.




Okos mondások












Sárgaborsó-főzelék pirított hagymával

hozzávalók 6 főre
· 50 dkg sárgaborsó
· 1+1 fej vöröshagyma
· 2 ek olaj
· 1 ek liszt
· só, bors, pirospaprika

elkészítése
1. A borsót főzés előtti este megmossuk, beáztatjuk. (De akkor is megfő, ha elfelejtettük beáztatni.)
2. Másnap hideg vízben feltesszük, megsózzuk, megborsozzuk, és minimum egy órán át főzzük.
3. Az egyik fej hagymát apróra felkockázzuk, és az olajjal meg a liszttel rántást készítünk belőle. Pirospaprikával megszórjuk, és a főzelékhez adjuk, jól kiforraljuk.
4. Botmixerrel pürésítjük - így sokkal jobban emészthető -, majd a másik fej hagymát felkockázzuk, és megpirítva a főzelék tetejére szórjuk. 

2023. október 6., péntek

Cicák















A legegyszerűbb krumplifőzelék

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
  2. Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.
  3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
  4. Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.
  5. Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Az aradi tizenhárom utolsó mondatai - A nemzeti gyásznap alkalmából

          Minden nemzetközi jogot felrúgva - 1949. október 6-án, Aradon - a Habsburgok elrettentésként kivégeztették az 1848/49-es szabadságharc 13 főtisztjét.
Knézich Károly, Nagy-Sándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

Kivégzésük előtt elhangzott utolsó mondataik:

Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.
Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.
Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.
Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.
Láhner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.
Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.
Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.
Nagy-Sándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.
Poeltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.
Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.
Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.
Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.

2023. október 5., csütörtök

Ki a gazdag, ki a szegény? - a kesernyés humor tükrében

          Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre
7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.
          Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.
- Nos, mit gondolsz erről az útról?
- Nagyon jó volt, apa!
- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
- Igen.
- És mit láttál meg mindebből?
 - Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.
          Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette: - Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

A pedagógus jogok világnapjára a humor tükrében - október 5.

    


      Vizsgán a diák nem tud semmit. Kérdések jönnek-mennek, mire végül:
- Professzor Úr, ne haragudjon, de én már azt sem tudom, fiú vagyok-e, vagy lány.
- Akkor menjen ki a WC-be és nézze meg.
Emberünk ajtó felé el, de onnan még visszafordult: - De professzor úr, melyik WC-be menjek?
Átengedték.


          Levelező tagozat az egyetemen. Az előadó professzor rendőrviccet mesél, nagy sikerrel. A vicc után azonban feláll egy hallgató. - Kérem, azért ez már mégis csak sok!!!! Én rendőr vagyok!
- Nem baj, fiam, akkor magának elmondom még egyszer.