Tökfőzelék (4 adag)
Elkészítési idő: 30 perc
1 evőkanál búzacsíra-olaj
10 gramm vöröshagyma, nyers
1 dl tejföl, sovány 12%
1 késhegynyi pirospaprika, őrölt, édes-nemes
1 késhegynyi konyhasó
10 gramm vöröshagyma, nyers
1 dl tejföl, sovány 12%
1 késhegynyi pirospaprika, őrölt, édes-nemes
1 késhegynyi konyhasó
Az apróra
vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk paprikával és
beletesszük a legyalult tököt. Megsózzuk és felengedjük vízzel, beletesszük az
apróra vágott kaprot és majdnem puhára főzzük. Tejfölből, lisztből habarást
készítünk és behabarjuk, Ecettel, esetleg pici édesítőszerrel ízesítjük, majd
újból forraljuk.
Burgonyasaláta (4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc
400 gramm burgonya, főzve
2 darab tojás, keményre főzött
100 gramm kígyóuborka, nyers
2 evőkanál háztartási ecet
2 darab tojás, keményre főzött
100 gramm kígyóuborka, nyers
2 evőkanál háztartási ecet
Az ecetet
elkeverjük ízlés szerint sóval, borssal, olajjal. A héjában főtt burgonyát, a
főtt tojást, uborkát felszeljük és mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a petrezselyem
felét az olajos öntettel. Lazán összekeverjük, fél órát pihentetve tálaljuk, a
tetejét megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
A sárgarépát apróra
reszeljük, hozzátesszünk reszelt citromhéjat, és felöntjük tejjel, ízlés szerint
teszünk bele édesítőszert és mindezt együtt összeturmixoljuk.
Gazdag fejes
saláta
A leveleire
szedett, megmosott, megszikkasztott salátát kisebb darabokra tépjük, és a
héjastól vékonyan felszeletelt uborkával együtt hűtőbe tesszük. Kefírt reszelt
sajttal, citromlével, édesítőszerrel összekeverünk, és ezt is behűtjük.
Közvetlen a tálalás előtt öntjük a mártást a salátára.
Grapefruit kehely (4 adag)
Elkészítési idő: 20 perc
Vékony
szeletekre vágjuk a banánt, hozzáadjuk az eperhez, meglocsoljuk 1 dl vízzel
elkevert édesítővel, és körülbelül 1 órán át pihentetjük. Közben kettévágjuk a
grapefruitokat, kivágjuk mindkettőnek a közepét, ügyelve, hogy a héja meg ne
süljön, és eltávolítjuk a magokat. Kockára vágjuk a kiszedett belső részt,
meglocsoljuk folyékony édesítővel, hozzákeverjük a többi gyümölcshöz. A
grapefruit egyben maradt héját kehelybe, vagy pohárba tesszük, megtöltjük a
gyümölccsel, tetejét tejszínhabbal díszítjük. Tálalásig helyezzük hűtőszekrénybe.
A tojásokat
keményre főzzük, megtisztítjuk, kettévágjuk, a sárgáját margarinnal, tejföllel,
ízesítőkkel és az igen apróra vágott tojásfehérjével habos krémmé keverjük.
Vágott petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.