2013. május 9., csütörtök

Aranybulla kiadása - 1222. májusában

            Az aranybulla eredeti jelentése: az az arany függőpecsét, mely a magyar királyok fontosabb okmányain volt III. Béla óta. Az Aranybulla szűkebb értelemben II. András magyar király 1222-ben kiadott, aranypecséttel ellátott királyi dekrétuma, amelyben helyreállította és kibővítette Szent István alkotmányát. Tágabb értelemben az aranybulla szó azt az arany pecsétet jelenti, mellyel a magyar királyok – III. Bélától kezdődően – megerősítették fontosabb okmányaikat.
            II. András Aranybullája a magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvényeként a megszületését követő későbbi századokban hivatkozási alap volt a rendi szabadság védelmében, a 16. századtól pedig egészen a 20. század közepéig az írott törvénycikkelyeiben vagy csak a szellemében. Az Alkotmánybíróság tagjai talárjuk felett viselt láncukon az Aranybulla pecsétjének egy másolatát hordják, ezzel szimbolizálva a jog hatalmát az állami akarat felett.
            „A Szentháromság és oszolhatlan egység nevében.  Endre, Isten kegyelméből Magyar-, Dalmát-és Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia örökös királya. Mivel mind országunk nemeseinek, mind másoknak is Szent István királytól alapított szabadsága némely királyok hatalma által, kik néha haragjukban boszút állottak, néha gonosz emberek hamis tanácsira is hallgattak, vagy saját hasznukat keresték, igen sok részben rövidséget szenvedett: nemeseink fenségünk és elődeink füleit gyakor ízben verdesték kérelmeikkel és folyamodásaikkal országunk javítása iránt. Kik tehát tartozásunkhoz képest az ő kérelmöknek mindenben eleget tenni akarván, megadjuk mind nékik mind országunk egyéb embereinek a szent királytól megadott szabadságot; és országunk állapotának javítására tartozó egyéb dolgokat is űdvösen rendelünk eképen: Rendeljük, hogy évenként a szent király ünnepét hacsak némí súlyos foglalkozás vagy betegség által nem akadályoztatunk Székesfehérvárott tartozunk megülni. És ha mi jelen nem lehetünk a nádor kétségkivül ott leszen helyettünk s képünkben meg fogja hallgatni az ügyeket. Minden nemesek, tetszésök szerint, szabadon oda gyülekezzenek.
 
A hagyomány szerint Székesfehérvár keleti határában, a ma emlékművel jelölt helyen hirdette ki II. András király nevezetes törvénygyűjteményt 1222-ben. Az 1972-ben felavatott emlékmű Rétfalvi Sándor alkotása.

            Leghíresebb része az ún. ellenállási záradék, amely az összes szabadságharcunk alapját nyújtotta: „Hogy ezen engedményünk és rendelésünk mind magunk, mind utódaink idejében örökké érvényes legyen, hét oklevélpárba irattuk és arany pecsétünkkel megerősítettük; úgy, hogy egy pár küldessék pápa úrnak, második a János vitézeknél, harmadik a templomosoknál, negyedik a királynál, ötödik az esztergomi káptalanban hatodik a kalocsaiban, hetedik a nádornál őriztessék, úgy hogy ez az irást mindenkor szeme előtt tartván, se ő ne tévedjen le a felebb mondottak valamelyik pontjáról, sem a királyt vagy a nemeseket vagy másokat ne engedjen letévedni. Hogyha pedig mi, vagy utódaink valamelyike bármikor ezen rendeletünk ellen véteni akarnánk, álljon szabadságukban ezen levél erejénél fogva, minden hűtlenségi vétek nélkül, mind a püspököknek, mind más uraknak s az ország nemeseinek, öszvesen és egyenként, jelenleg és a jövőben nekünk és utódainknak ellenállani és ellenmondani örökre." 
          Az alkotmánybíróság tagjai talárjuk felett viselt láncukon az Aranybulla pecsétjének egy másolatát hordják, ezzel szimbolizálva a jog hatalmát az állami akarat felett.

2013. május 6., hétfő

Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

0,1 ezrelékes véralkoholszinttel nagyjából egy óra alatt birkózik meg a szervezet. Mit is jelent ez?
Mennyi idő kell szervezetednek az alkohol lebontásához?
A legfontosabb szempontok, amiket az alkohol lebontásakor figyelembe kell venni, a testsúly és a nem. Egy 110 kilós férfi szervezete hozzávetőlegesen kétszer olyan gyorsan bontja le az alkoholt, mint egy 70 kilósé. Míg előbbinek két korsó sör lebontásához körülbelül két óra szükséges, utóbbi szervezetének öt órába is beletelhet.
0,1 ezrelék egy óra alatt
Általánosságban 0,1 ezrelékes véralkoholszintnél az alkohol egy óra alatt ürül ki a szervezetből - nőknél ez valamivel lassabban megy. Egyetlen korsó sör férfiak esetében körülbelül 0,16 ezrelékes, nőknél 0,2 ezrelékes véralkoholszintet jelent.
A testsúly és a nem mellett az sem mindegy, hogy kipihent vagy-e, ettél-e valamit alkoholfogyasztás előtt vagy közben. Ha üres a gyomrod, az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben.
Ha ittál, ne ülj volán mögé!
Nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi idő alatt ürül ki teljesen szervezetedből az elfogyasztott alkohol, hiszen számos tényező befolyásolja. Épp ezért ne próbáld kisakkozni, mikor vezethetsz újra, inkább hívj taxit, vagy válaszd a tömegközlekedést.
Mivel hazánkban a rendőrök és az igazságszolgáltatás a zéró toleranciára esküszik, 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél 100 ezer forint pénzbírságot és hat büntetőpontot kapsz. Ittas vezetés esetén ez a minimum, amivel számolhatsz, ám 0,8 ezrelék felett tetted már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és a jogosítványodat is bevonják.