2024. március 9., szombat

A nap viccei

Kernstok Károly: Utolsó vacsora

- Két román cigány koldus találkozik valahol Olaszországban, és az
egyik megkérdezi:
- Mennyi pénzt kerestél ma..??
- 6 eurót..
- 6 eurót..??  Mit csináltál, hogy csak 6 eurót kerestél..???
- Mindent megpróbáltam - rongyosan öltözködtem, megtört szerencsétlen arcot vágtam, és még egy karton papírra azt is kiírtam, hogy feleségem, és 4 gyerekem van, akiket el kell tartanom.. És te mennyit kerestél..??
- 6000 eurót !
- Miiiii??? Azt meg hogyan csináltad, hogy ilyen sokat adtak neked??
- Letettem magam mellé egy papírt, amire ezt írtam: "már csak 6 euróra van szükségem, hogy visszamenjek Romániába".








Újhagymás joghurtos pogácsa serpenyőben sütve

Ma egy olyan fantasztikus finomság receptjét mutatunk be, amely 20 perc alatt elkészül, isteni az íze és egészséges hozzávalókból készül. A liszt kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

  • 300 ml joghurt,
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna,
  • 2 db nyers tojás,
  • 2 db főtt tojás,
  • 1,5 bögre liszt,
  • 1 köteg újhagyma,
  • só ízlés szerint.

Elkészítése:

Tegyük bele a szódabikarbónát a langyos joghurtba (1 percre tegyük a mikrosütőbe a joghurtot) és hagyjuk állni 5 percig, majd adjuk hozzá a két darab nyers tojást, keverjük jól össze. Tegyük bele az átszitált liszt felét, a főtt tojást és az apróra vágott újhagymát. Adjuk hozzá a megmaradt lisztet és keverjük össze. A tészta állaga olyan kell legyen mint a sűrű tejföl. Tegyünk egy serpenyőbe olajat, forrósítsuk fel, majd kanál segítségével szaggassuk bele a tésztát. Süssük meg mind a két oldalát, az elkészült finomságot tejfölös kapros, fokhagymás mártogatóssal fogyasszuk. Jó étvágyat!
Forrás: bidista.com

Horvátország magyar emlékeiből - Eszék történetéből és az eszéki híd

             Eszék (németül: Essek; Trianon után Osijek): Szlavónia fővárosa. Termékeny síkság közepén fekszik. Fontos ipari központ, közlekedési gócpont és kulturális centrum. Opera, Nemzeti Színház, múzeum, egyetem található itt. Lakóinak száma: 110 000 fő. A valamikori Verőce vármegye székhelyeként 1850-ben 13 220, 1910-ben 31 388 fő lakta. A Dráván a dunai nagy gőzhajók Eszékig jártak, feljebb kisebbek közvetítették a kereskedelmet.
          mai Eszék és környéke már a rézkorban is lakott volt. Később a kelták telepedtek itt le, és egy nagyobb települést létesítettek. A rómaiak Augustus császár (uralkodott: i. e. 30.–i. sz. 14.) idejében elfoglalták. Hadrianus császár (uralkodott: 117–138) falakat emeltetett, és 131-ben Colonia Aelia Mursa néven Alsó-Pannónia (Pannónia Inferior) fővárosává tette. II. Constantinus császár (uralkodott: 337–361) itt győzte le 350-ben Vetraniust. 351-ben püspöki székhely és a római hajóhad állomása. Fontosságát bizonyítja: egy római légió tartózkodott a falai között, a birodalom határa mellett. A népvándorlás korában különböző népek – gótok, hunok, avarok – egymás után többször is feldúlták. A horvátok 1091-ben várat építettek a területén. A honfoglalás után magyar családok kezére került. A Kórógyiak, Gerébek, Rozgonyiak birtokolták. A 12. században virágzó város, amely a ciszterci apátsághoz tartozott. Eszéket először 1196-ban említik a korabeli okiratok. Egészen a török időkig a lakosság nagyobb része magyar volt.
Az eszéki hídról: Mindig fontos átkelőhely volt Eszék. A római korban a dunai határ mentén húzódó út itt haladt át a Dráván. A keresztes hadak is erre vonultak. A szultáni hadsereg is itt épített alkalmi hidat 1526-ban (iszlám időszámítás szerint: 932. évi Zil-kádé hónapban), miután elfoglalták a várost. A híres eszéki állandó hidat 1560-ban 20 000 keresztény rabbal építtette a török a Dráva-folyó és árterülete fölött. Korabeli mércével mérve kiváló műszaki alkotás, de szükséges is volt ahhoz, hogy a szultáni seregek 150 éven keresztül rendszeresen el tudják özönleni a Bécsig (Wien, Ausztria) nyúló területeket. (pl.: a mohácsi csatába több tízezer embert, megszámlálhatatlan társzekeret, 300 ágyút vonultatott fel a török hadsereg).
Evlia Cselebi török utazó részletesen írt a hídról: „Egyik hídfőtől a másikig teljes kétórai út. Környéke ingoványos és vizes hely lévén, minden oldalról olyan vastag tölgyfa gerendákat vertek le, hogy két ember tudná csak azokat átkarolni. A híd közepén jobbról és balról, hogy a jövő-menő emberek kipihenhessék magukat, fából készült magas pavilonok vannak. Innentől kezdve, a hídnak tízlépésnyi helye felszedhető, s e helyen várkatonaság tartózkodik, s a jövő-menő kereskedőktől a kormányzói kincstár számára vámot vesznek, éjjel pedig a hidat csigákkal felhúzzák, s kapuját elzárják. A hídnak jobb- és baloldalán gerendákból korlátok vannak. E korlátokon kívül a gyalogmenők számára két rőf széles gyalogló rész van. E hídon, ha két kocsi szemközt jön, a gyaloglók a szélére mennek, s a kocsik egymás mellett kényelmesen átvonulnak. E hídon folyóvíz módjára tengernyi ember jön-megy.”
           Egy német utazó írta: „A 8000 lépés hosszú és 15 lépés széles híd igen erős, fából szilárdan van megépítve és két oldalt sárfalakkal ellátva. A híd ettől a palánktól a Dráváig kb. ötnegyed órán át mély mocsáron vezet keresztül, mely fákkal, rétekkel és bokrokkal van fedve. Innét az ember a Dráván átvezető hajóhídra ér, majd a híd utolsó részére, amely egy puskalövésnyire Eszékig húzódik. Az egész híd jó mérföld hosszú és lovagolva jó másfél órát tölt rajta az ember.”
          A korabeli természeti viszonyok között másik utat a törökök nem is választhattak, mert nem lehetett máshol átkelni a Dráván, a mocsarakon, e mellett a nehéz ágyúkat uszályokon lehetett vontatni a Dunán. Ezért volt olyan fényes haditett, hogy Zrínyi Miklós téli hadjáratának részeként 1664. február 2-án elfoglalta és felégette a hidat. Fontosságát jelzi, hogy már tavasszal kijavították, és itt keltek át azok a török csapatok, akik a véres szentgotthárdi csatát vívták.
   (Forrás: Batár Zsolt Botond: Horvátország északi és nyugati területei c. útikalauza)

Nagysikerű koncert a kecskeméti Cifrapalotában - 2024. március 2.

A Cifrapalota elegáns Pávás termében egyetlen ülőhely sem maradt üresen, olyan nagy volt az érdeklődés a klasszikus zenekedvelők között a hangverseny iránt. A résztvevők nem csak kecskemétiek voltak, de Nagykőrösről, sőt Szegedről is érkeztek vendégek.
Első számként Beremendi Schultz Henrik és Murata Marika klarinét-zongora kettősében gyönyörködhettünk. Második számként Murata Marika a ,,Sakura, sakura” zongoraszámot adta elő a japánok kedves cseresznyevirágjáról. Ezt követően először hallhattuk az est folyamán Fujita Júlia csodálatos koloratúrszopránját. Éneke szövegét valamennyi jelenlévő nyomon kísérhette, mivel a Schubert-dal német és magyar szövegét mindenki kézhez kapta.
Rövid szünet után az ,,Este a székelyeknél” ismert, népszerű Bartók-szám következett egy igazi magyar hangszerrel, tárogatóval, amelyet Beremendi Schultz Henrik szólaltatott meg Murata Marika zongorakíséretével. Az estet Brahms ,,Nyolc cigánydal” ciklusa zárta, amelynek előadásában mind a három művész közreműködött. Mivel a dalokat a közönség nem szakíthatta meg tapssal, a végén az előadókat olyan nagy vastapssal honoráltuk, hogy jutalmul egy ráadás dalt is kaptunk.
A hangversenyt a rendező Beremendi Schultz Henrik, a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület tagja, egy sorozat bevezető hangversenyének szánta. A következő hangverseny előreláthatóan május elején lesz. (Szigeti Márta)

2024. március 8., péntek

Otthoni nőnapi ünneplésre ajánlom - egy férfi sem tud ellenállni

 
   






csokis piskóta

 délutáni nasi

gesztenyepüré

lekváros kifli

sztracsatella-szelet

pudingos sütemény

Nőnapra ajánlom - Tábory Maxim: Szerelemre szomjazom

Röpítsen el bárhova 
érzékeim mámora, 
játszva fénnyel, vagy árnnyal, 
fantáziám ha szárnyal 

A magasba, vagy mélyen 
bennem szálldos, reményem 
vele ég, lobog egyre: 
szomjazom szerelmedre. 

Kedvesem, ha hallanád 
hozzád reszketve megtért 
vágyam verses dallamát, 

Megéreznéd, hogy dalom 
mélyén remeg csókodért 
szívem, szám, egész valóm.

A diktátorok és a nők - Sztálin

     A szocializmus idejében az egyik kiemelkedő ünnep a nőnap (március 8.) volt. Ekkor a szakszervezet szervezésében a hölgyek hóvirágot kaptak, az estig tartó eszegetésen, iszogatáson pedig az egyre kapatosabb férfiak  nem győzték eléggé dicsérni a "gyengébbik nemet".
           Tanulmányozzuk egy kicsit mélyebben Sztálin szovjet generalisszimusz, valamint fél Európa korlátlan ura viszonyulását a női nemhez.

Kun Miklós nagyon sok szemtanúval beszélgetett. „Többen közülük ma sem értik, mi késztette őket arra, hogy dübörgő tapssal köszöntsék a zsarnokot, aki annyi évig manipulálta őket. Tény, hogy Sztálinban jóval kevesebb volt az idealizmus, mint tanult bolsevik vezetőtársaiban. És sokkal gyorsabban megértette, hogy „színház a szovjet világ”. Ennek egy személyben ő lett a szervezője, főszereplője, rendezője, díszlettervezője, színikritikusa, s a díszpáholyban ülő nézője is.
            A második és a harmadik belorusz front behatolt Kelet-Poroszországba, magába Németországba. A katonákat vad bosszú hajtotta: az elkövetkező néhány hónapban kétmillió német, százezer osztrák nőt erőszakoltak meg, volt olyan berlini nő, akit hatvan-hetven alkalommal. 1945 május végére tízezer nő haldoklott Berlinben. A katonák még a náci táborokból frissen kiszabadult orosz nőket (!!!) is megerőszakolták.
            Sztálint mindez nem igazán foglalkoztatta, egyszer dühösen így szólt a látogatáson nála lévő jugoszláv Politbüro tagjához, Milovan Gyilaszhoz, aki panaszkodott a Vörös Hadsereg által elkövetett nemi erőszakok és fosztogatások miatt:
–Bizonyára olvasta Dosztojevszkijt. Akkor meg tudja, milyen bonyolult a férfilélek. … Képzeljen el egy embert, aki Sztálingrádtól Belgrádig harcol, több ezer kilométeren küzdi magát keresztül saját letarolt országában, elvtársai és szerettei holttestén keresztül. Hogyan várhatnánk el, hogy az ilyen ember normálisan viselkedjen? És egyáltalán, mi rossz van abban, ha ilyen borzalmak után kedvét leli egy nőben?
          Ezt a bekezdést a Magyar Nemzet - Magazin 2013. október 26-i számából vettem át: "A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven és kétszázezer közé tehető a Magyarországon  1944. augusztus 28. és 1945 tavasza között megerőszakolt lányok, asszonyok száma. Növelte a védtelen civilek traumáját, hogy az ellenük elkövetett gyalázat következmények nélkül maradt, hiszen nem volt kinél jelenteni a bűncselekményeket. Sőt, minden évben április negyedikén meg kellett ünnepelni a dicsőséges, felszabadító szovjet hadsereg katonáit, vagyis az erőszaktevőket. A legkegyetlenebbek a lovas kozákok voltak, akik Nyíregyháza környékére érkezve sokakat megerőszakoltak és megöltek a polgári lakosság nőtagjai közül. A beözönlő orosz katonák szemében a civil lakosság egyenlő volt a jogaiktól megfosztott legyőzöttekkel. A megszégyenített magyar lányok, asszonyok közül sokan nem tudtak együtt élni a szégyennel - öngyilkosok lettek, de soknak aktus közben eltörték a gerincét, vagy agyonlőtték, ha ellenkezett. A mai Magyarországon sokféleképpen gondolkodnak a nők megerőszakolásáról, erre egy példa: Szanyi Tibor szocialista politikus amikor megkoszorúzta a budapesti Szabadság téri szovjet emlékművet, akkor Skrabski Fruzsina filmrendezőt arról győzködte, hogy "ne ugráljon már ezen a gumikacsán", inkább hajtson fejet a hős szovjet katonák előtt. A rendszerváltásig még a témáról sem volt szabad beszélni. Oroszországban pedig még most is tabu a Vörös Hadsereg katonáinak viselkedése."

     (Egy magyar kesernyés vicc jut az eszembe: Sztálin meghal, és jelentkezik a mennyország kapujánál. Szent Péter beszól a birodalmába: –Órákat, ékszereket eldugni, agyalok föl a padlásra!)

            A háború előtt a szovjet politikai elit tagjai azt beszélték, hogy Sztálin időnként színésznőket hív légyottra. A Balsoj (Nagy Színház) énekesnőit meg filmcsillagokat. Sokan el tudták képzelni, hogy egy-egy híres színésznő vagy filmcsillag merő karrierizmusból elfogadta Sztálin közeledését. Azt azonban senki sem állította, hogy ezek romantikus légyottok voltak. Sztálin egyszerűen kocsit küldött értük, ők pedig elmentek hozzá a Kremlbe. A legnagyobb titokban.
            A kitüntetésekkel és pénzjutalmakkal elhalmozott művészeknek, milliók bálványozott kedvenceinek – közülük is elsősorban a szép színésznőknek – eközben számos megalázó feladatot kellett vállalniuk a Kreml zártkörű rendezvényein, amelyeken ők szórakoztatták az ország urait. Kun Miklós szerint a szovjet vezetők úgy bántak a színésznőkkel, mint a 18. században a gazdag bojárok a jobbágyszínházak szerencsétlen tagjaival. Gyakran telefonáltak rájuk éjszaka, hogy azonnal készüljenek. Néhány perc múlva már ott volt értük a nagy, lefüggönyzött autó a Kreml rendszámával, s már vitte is az országos hírű balerinát vagy énekesnőt, akinek csak annyi ideje volt, hogy magára kapjon valamit, a vállára dobja a kiskabátját, s bepúderezze álmos arcát.
            Natalja Spiller – a Nagy Sínház szopránja, kora egyik legérzékibb asszonya – felháborodva mesélte, azért ugrasztották ki az ágyból éjnek évadján, hogy elénekeljen hajnali fél négykor néhány orosz népdalt a zártkörű koncerten a fél Politikai Bizottság előtt. „Némelyikük olyan részeg volt, hogy se mozogni, se beszélni nem tudott. Mások meg kurjongattak, s férfierejükkel kérkedtek.” El tudom képzelni, hogy beéneklés, valamint minden egyéb előkészület nélküli koncertek, balettszámok művészi színvonala milyen lehetett, bár még így is magasan meghaladhatta a - Világ felét élet-halál uraként igazgató - hallgatóság morális, kulturális, szellemi színvonalát!
Források:
Kun Miklós: Az ismeretlen Sztálin
Kun Miklós: Oroszország válaszúton
Simon Montefiore: Sztálin. A Vörös Cár udvara.

NOSZTALGIA - Esterházy János Emlékünnepség - 2015. március 8.


Martényi Árpád a Rákóczi Szövetség alelnöke, főrendező


Soltész Miklós államtitkár ünnepi beszéde

Az esztergomi Ferences Gimnázium kórusa műsort ad

Nagyon sokan voltunk

2024. március 7., csütörtök

Kiss Sarolta: Tavasz

          Kiss Sarolta: Tavasz

          Tavasz lehelt a fülembe,
          Megcsiklandozta lényem.
          Beindult a keringés,
          - mint a fák nedvében.
          A Nap aranyszőnyeget
          dobott a tájra,
          Elolvadt a fák jeges ruhája,
          Tavaszi lendület lett úrrá a tájon.
          Ezt az érzést már régóta vágyom!
          Játszik velünk az évszak
          - fény és jég képével,
          s mi együtt rezdülünk
          e gyönyörűséggel!
          (Budapest, 2017.)



Híres emberek okos mondásaiból