Mindig
elgondolkodom azon, hogy mi alapján tud dönteni egy zsűri egy főzőversenyen?
Hiszen a főzés egyéni ízlés alapján történik, de a tetszés, vagy nem tetszés
is. Az egyik embernek ugyanaz az étel maga a csoda, a másik meg fanyalogva eszi
meg. Én még a zsűri ítélete előtt megkóstoltam néhány csapat főztét, és
közülük a következőt tetszettek a legjobban:
Veszprémvidéki Horgász Egyesület
Alsóörsről. 1948-ban alakult az egyesület, jelenleg 763 tagja van. Alsóörstől
egy kilométerre található irigylésreméltó horgásztanyájukon 54 kisház
található. Az itt felhasznált halakat az egyesület tagjai ajánlották fel. A
tavaly elért harmadik helyüket az idén előkelőbbre akarták felcserélni. Szedlák
Roland főszakács vezetésével, Gáspár Lászlóné és László segítségével, Tatai
Lajos egyesületi alelnök menedzselésével nagyon jó ízű halászlevet főztek.
Klement László tavaly hatodik lett
halászléjával. Saját maga által fogott ponty, keszeg, kárász adta az
összetételt. Nagyon ízletesre sikerült idén is a főztje.
Maba (Markovics–Bakos) csapat
Budapest-Nagyvenyim-Alsóörs lakosaiból állt össze. Dr. Bakos Péter és Dr.
Markovics György főszakácsoknak a halfogók (Isztli János, Tóth János) és kukták
(Isztliné Edit, Markovicsné Aranka) segítettek. Ők az idén indultak először,
de a rácalmási halászléfőző versenyen a Markovics házaspár (jelenleg alsóörsi
lakosok) görög utat nyert. Én a különleges bajai gyufatésztával dúsítva ettem
belőle, nagyon ízlett.
Isztliné és Markovicsné még túróscsuszával is megkínált.
A különleges finom íz titka: felmelegített zsír és bő tejfel keverékébe teszik
a kifőzött tésztát, majd túróval és sült szalonnával megszórják, majd sütőben
átsütik.
Reményhal csapat Alsóörsről. Bertók Franciska és Nagy Veronika mindháromszor indult Alsóörsön a vetélkedőn. Az első kettőn különdíjat kaptak. Az idén saját balatoni fogásból kellemes ízű, mesterien megsütött fokhagymás sült keszeget és sült pontyot készítettek egyedi ízesítésű lecsóval. Ez különdíjat ért az idén is.
(Folytatom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése