2023. november 30., csütörtök

Kovács Margit születésnapjára - - - 1902. november 30.

          Kovács Margit (Győr, 1902. november 30.Budapest, 1977. június 4.) Kerámiaművész. Kossuth-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze. (Információ: Google)

          Én a világ egyik legszebb múzeumi anyagának tartom a Kovács Margit életművét bemutató szentendrei Kovács Margit Múzeumot. Ajánlom mindenki figyelmébe.

                A gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit. A múzeumnak – amely Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye – a 18. században épült sóház (később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza) ad otthont. Ma a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások és többnyelvű tájékoztató rendszer várja a látogatókat.
            1973-tól a rendszerváltásig szinte nem volt olyan Magyarországra érkező magas rangú nemzetközi vendég – köztük uralkodók, államfők, miniszterek, jelentős művészek –, akiknek ne szervezték volna meg a Szentendre és a Kovács Margit Gyűjtemény programot. E látogatásokat is bemutatják fényképeken az új szárny földszintjének egyik részében.
            Az épület földszintjén és pincéjében, valamint az emeleti vetítőteremben a folyamatosan bővülő adatbázis segítségével a látogatók tovább mélyíthetik a művésszel és életművével kapcsolatos ismereteiket
(Információ: museum.hu  – magyar múzeumok honlapja)

Néhány csodálatos darab:
A három grácia (Párkák)                                                   Szentendre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése