2020. szeptember 13., vasárnap

VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (negyedik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 2. rész

A Veszprémtől nem messze található Litér táncosainak utcai bemutatója előre vetítette a délutáni gálán látható magas színvonalat. A fiatalabbak, a Zöldág csoport már 53 éve folyamatosan működik. Az abszolút profizmus meglátszott a kezdésen is, a férfiak verték a csizmát, dübörgött a színpad, a látványosság kritériuma tökéletesen ki lett szolgálva. Közben meg hol ez, hol az szólózott, hiba nélküli koreográfia, a közönségnek csillogott a szeme. Az idősebbekből alakult Szárazág szintén nagyot alakított. Itt is megvoltak a látványos férfiszólók, a térkihasználásuk is tökéletes volt, de összességében – természetesen – a ritmus lassabbra, a dübörgés kisebbre kerekedett. A Tegnap zenekar kiváló kísérete is hozzájárult a nagy sikerhez.

A Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport mintegy 15 évvel ezelőtt alakult Győrben. A hangos dobszó, a látványos lobogók virtuóz pörgetése, dobálása, a díszes jelmezek a reneszánsz kor ügyességi játékait, a lovagi tornák hangulatát idézték. A hangosban külön kiemelték, hogy jövőre is várják őket. (Én is így gondoltam!) Kár, hogy a délutáni gálán nem léptek fel.

           Monostorapáti Veszprém és Tapolca között húzódó út mentén fekszik. Jól felszerelt ekhós kocsijukon ülők nedűt is kínált a nézelődőknek. A minőséget és a közönséggel együttgondolkozást jól jellemezte, hogy mire Badacsonyba értek, már ugyancsak laposakat pillantottak a legények a kocsi tetejéről.

Látrány Balatonlellétől 5 kilométerre, délre található. A Koppány nemzetsége által alapított – valamikor vitéz napokat megélt – községet mindössze 1350 fő lakja. Ezért külön dicséretes, hogy néptánccsoport is működik itt, akik szívesen mennek fesztiválokra, rendezvényekre. A Jázmin együttes tagjai a felvonuláson mosolyukkal, gyors táncukkal, látványos ugrásaikkal hamar közel kerültek a közönség szívéhez. Ez csak fokozódott a színpadi produkciójuk alatt. A ruha, a lüktető zene, a férfitáncosok kiváló szólója, a söprű továbbadogatása, a csizma verése mind a közönség megnyerésének kedvelt eszközei. Éltek is vele a közönség örömére.

A badacsonytomaji Pipitér óvodásai dalokat énekelve, több kilométert gyalogolva a tűző napon minden dicséretet megérdemelnek. Bemutatták, nem igaz, hogy a mai fiatalok nem eléggé edzettek! (De lehet, hogy csak a badacsonyiak ilyen strammok?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése