2020. szeptember 12., szombat

H. Barbócz Ildikó: A szőlő mint boldog növény (4/2)

Pár éve, talán a Balatonfüreden rendszeresen eltöltött hetek során fokozatosan megszerettem a szőlőt mint növényt. Szeretem, amikor a tél végén könnyezni kezd, a rügyfakadását, amikor a levelek vitorlaként bomlanak ki és lengedeznek a szélben. Állítólag a virágának fenséges az illata, de még egyszer sem értem oda időben a tőkékhez. Korábban meg nem figyeltem fel rá. Erről Schaffer Erzsébet tud felemelően és érzékletesen írni: „Június végén még ott úszott a tőkék között a szőlővirág semmivel össze nem hasonlítható, fáradtan édes, titkokat hordozó illata. Ha még nem volt benne részed, egyszer feküdj a tőkék közé a szőlő virágzásának idején, és akkor megérted, milyen titkokról mesélek. Közel kell vinni arcodat a majdani tömött fürtökhöz, hogy érezd ezt a minden bizonnyal a déli földtekén született illatot. Ebben az istenek keverte illatban ott van a mámor ígérete… Ott van benne az édes bizonyosság, hogy élni jó, hogy ajándék idelent a földön minden óra, minden perc és minden pillanat.” (A szőlővirág illata) Aztán élvezetes, amikor zsendülni kezd, gömbölyödnek a bogyók, híznak az esőben, a naptól a cukorfok emelkedésnek indul, hogy aztán ősszel a szüreten kibuggyanjon fehéres és pirosas vérük. „Szőlőérlelő hetek következnek. A hajnali párát a délelőtti órákra felszárítja a nap, és délután csöndes, öreges napfény melengeti a völgyet. Este, amint lemegy a nap a füredi Péter-hegy mögött, rögtön hűvösebb lesz. A lehűlő éjszakák megóvják a szőlő érzékeny savait” — olvashatjuk egy másik kiváló borász, a csopaki Jásdi István mindentudó, szőlőről szóló könyvében, prózai szerenádjában, mely vallomások során feltárulnak nemcsak a szőlő, de a család, a bor, Csopak, a balatoni táj titkai is. A must finom, csak kevés kell belőle, mert nagyon édes. A murci fanyar és csípős, türelmesen meg kell várni, amíg a hordókban nemes itallá érnek. Aztán indulhat le a szőlősgazda a pincébe a fokolóval meg a lopóval, mi tarthatjuk a pléh bögrénket vagy a fátyolos üvegű poharunkat alá, hadd csurogjon bele a kóstolnivaló, az újbor. Leginkább december közepén, adventben, de a karácsonyi ünnepi asztal már nem képzelhető el nélküle. Nos, már akinek van szőlője, pincéje, hordója (nem is egy), és palackozni is tudja. Mint K. Feri, aki igen finom borokat tud készíteni. A vegyes házasításúakat kedvelem leginkább. Kedvenceim vörösben mostanában a Cabernet Sauvignon, fehérben az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres. Jásdi István jellemzése tökéletes ennek a bornak a bemutatásához: „Elkezdjük palackozni a Cserszegi Fűszerest. Ebben az évjáratban is szépséges. Színe halványsárga. Illatában keveredik a vadrózsa és a bodzavirág. A lehűlt pincében már kicsapódtak belőle a keményebb savak, megmaradt intenzív traminis, muskotályos zamata. Talán nincs is ennél jobb étvágygerjesztő egy nagy vacsora előtt.” (Szerenád a dűlőben) A legköltőibb borajánlást Kovács Nimród egri borász igényes prospektusában olvastam nemrég a Rhapsody borukhoz: „Rendkívül koncentrált, szép, bíborszínű Bikavér-házasításunk áfonya, érett cseresznye és fűszeres tölgy ízét villantja fel, a fajtára jellemző közepes testtel, közepesen hosszú lecsengéssel és lágy tanninokkal. A különböző összetevők végül harmonikus performance-ként csendülnek fel, mint egy Gershwin-zenemű.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése