2020. szeptember 11., péntek

H. Barbócz Ildikó: A szőlő mint boldog növény (4/1)

Az emberi boldogságról talán van fogalmunk: a meghatározás szerint a boldog ember a sorsával, az állapotával, a körülményeivel teljesen elégedett, s ennek megnyugtató érzésétől, derűs örömmel van áthatva. Beszélhetünk családi, földi, házi, leírhatatlan, mennyei, mérhetetlen, végtelen boldogságról. Hányszor kiáltunk fel: micsoda boldogság, úszik a boldogságban, az arca ragyog a boldogságtól, boldogan dalol, minden boldogságot megérdemel, ez a boldogság szigete — a példák sora végtelen. A boldogságról szóló irodalmi alkotásokból, leírásokból most egy nemrég olvasott könyvből, Alexander McCall Smith Találkozzunk Toszkánában! c. bájos és örömteli szerelmi történetéből, az emberi kapcsolatok tanulmányából idéznék: „Maga sem értette, de hirtelen sugárzó, szinte mámoros boldogság öntötte el, ami éppen annyira volt fizikai, mint érzelmi jellegű, és úgy érezte, mintha hirtelen sokkal könnyebbé vált volna — mintha fel is tudna szállni, ha akarna, és odafentről lenézhetne az útra, a fákra, a házra és a zsúfolt udvarra. Mint aki megrészegült, elengedte önmagát, olyan érzés kerítette hatalmába, mintha felkaphatná a szél, és oda vihetné, ahova akarja… és arra gondolt, azért olyan boldog, mert nagyon jólesik itt lenni, ez alatt az égbolt alatt, az illatos levegő ölelésében, a lassan emelkedő domboldalon haladva.” De ha a boldog jelzőt egy növény neve elé tesszük, kissé elcsodálkozunk. Így jártam én is, amikor a Kertbarát c. magazin nyári számában arról olvastam, hogy Koch Csaba hajós-bajai és villányi borász a boldog szőlő elméletét vallja: hagyja szabadon nőni a szőlőtőkén nőtt vesszőket, a venyigéket, és csak a legszükségesebb esetekben avatkozik bele a növény fejlődésébe. A további szakszerű magyarázat szerint a szokásosnál nagyobb lombozattal fejlődő szőlőnek megnő a fotoszintetizáló képessége, így több napfény kerül a bogyókba, aztán a mustba, a borba, s végül a palackokba. Az is bebizonyosodott, hogy az úgynevezett boldog szőlő 10 %-kal többet terem a csonkázott szőlőnél, a magasabb minőségű szőlő pedig magasabb minőségű bort eredményez.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése