2020. szeptember 13., vasárnap

Schubert dalest - Kecskemét, 2020. szeptember 12.



A magas koronavírus fertőzés ellenére szépen megtöltötte a zeneszerető és zeneértő közönség – az egészségügyi szabályok szigorú megtartásával – a Kecskeméti Református Újkollégium reprezentatív dísztermét szeptember 12-én, szombaton délután Beremendi-Schultz Henrik Schubert ,, A szép molnárlány” dalciklus előadásán. A megjelenteket az előadóművész barátja, Batár Zsolt Botond történész, köszöntötte, néhány kedves mondattal a közönség figyelmébe ajánlva a fiatalon elhunyt nagy német zeneszerző kiemelkedő alkotását, és a Magyarországon született, itt gyermekeskedő Beremendi-Schultz Henrik előadóművészt, aki a Németországban töltött évtizedek után visszatelepült Magyarországra, és a Kecskeméthez közeli Ágasegyházán él.
A gyönyörű bariton hangú énekes eredeti német nyelven adta elő a 20 dalból álló dalciklust, a szép molnárlány és a tragikus halállal halt molnárlegény történetét. Hangjából vígan csendült fel a molnárlegény reménnyel teli utazása, a csermely csörgedezése, a malom zúgása, a boldog szerelem hangja, majd a vakmerő vadász feltűnésének riadalma, a vadak ijedt menekülése, a virágszirmok hervadása, a természet csendes elhalása és a molnárlegény testét befogadó patak hűs ágya.
A fizikailag is nagy erőt kívánó előadást csak egyetlen rövid szünettel szakította meg a kiváló művész, akinek méltó párja volt csodálatos játékával zongorakísérője, a bájos Riko Hosomi japán zongoraművész, akinek a kedvéért japán vendégek is helyet foglaltak a nézőtéren.
A ciklust az egyes dalok után a közönség nem szakította meg tapssal, bár az egyes dalok önmagukban is megállják a helyüket, hiszen nem kapcsolódnak szervesen egymáshoz, de hangulatilag mégis egységes egészet alkotnak. A befejezés után azonban hatalmas elismerő taps csattant fel.
Befejezésként Batár Zsolt Botond elismerő szavakkal köszönte meg a fellépő művészek gazdag élményt nyújtó  előadását,  a késő nyári szép délutánt.
Reméljük Beremendi-Schultz Henrik kiváló baritonjában, átélt, kifejező előadásában sokszor gyönyörködhetünk még.

Szigeti Márta

A Kecskeméti Lapok is megemlékezett róla:

2020.09.12. 20:20

 Beremendi-Schultz Henrik énekes-előadóművész és kísérője, Riko Hosomi japán zongoraművész adott Schubertiáda dalestet szombat délután a Kecskeméti Református Újkollégium dísztermében.  

Különleges Schubertiáda dalestet adott Beremendi-Schultz Henrik énekes-előadóművész és kísérője, Riko Hosomi japán zongoraművész. Az est folyamán Schubert, fiatal korában írt ciklusából hallhatja a közönség a ’Die schöne Müllerin’ vagyis ’A szép molnárlány’ című dalciklust. A dalciklust Wilhelm Müller verseire írták.

A dalest 20 műből áll. Az előadóművész elmondta, hogy a nincs közvetlen közük egymáshoz a daloknak, de az alaphangulata által egy egybefüggő művet alkot.

Batár Zsolt Botond az előadás elején kiemelte, hogy nagyon nagy öröm, hogy abban a teremben koncertezhetnek a tehetséges művészek, amelyben anno Bartók, Kodály is koncertezett.  

A Schubertiáda sorozat ugyanezen a helyszínen november 14-én folytatódik.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése