Egres, köszméte, piszke, pöszméte, tüskeszőlő… vidékenként változik az
elnevezése ennek a savanykás, fanyar ízű növénynek. Mint minden gyümölcsnek,
ennek a fogyasztása is támogatja egészségünket.
Ez a szőlőhöz hasonló, de attól nagyobb szemű gyümölcsnek van piros és zöld változata is, mindkettő csíkos.
A teljes éréskor alakul ki benne az íz-és zamatanyag.
Energiatartalma csekély, 10 dkg-ban mindössze 44 kcal van.
Található benne
A-, C-, B3- és D-vitamin, valamint nyomelemek. Ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Fogyasztása rendkívül értékes a
szervezetünk számára. Nagyban segíti az emésztést, fogyasztása kedvezően
hat a belső elválasztású mirigyekre. Köszvény ellen is hatásos, valamint
hólyagbántalmakra. De hozzájárul a szív, a vese és a máj egészségéhez is. Mivel
pektint tartalmaz, s az a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására egy védőréteget képez a nyálkahártyán, így
székrekedés ellen is kiváló, rendezi a székletet. A leghatékonyabb nyersen
fogyasztani.
A konyhában is sokoldalú
a felhasználása. Készíthetünk belőle levest, szószt, kompótot. Belesüthetjük
süteményekbe is, de remek dzsem és lekvár is készülhet belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése