2024. július 26., péntek

Az egresről amit érdemes tudni

Egres, köszméte, piszke, pöszméte, tüskeszőlő… vidékenként változik az elnevezése ennek a savanykás, fanyar ízű növénynek. Mint minden gyümölcsnek, ennek a fogyasztása is támogatja egészségünket.


Ez a szőlőhöz hasonló, de attól nagyobb szemű gyümölcsnek van piros és zöld változata is, mindkettő csíkos.


A teljes éréskor alakul ki benne az íz-és zamatanyag. Energiatartalma csekély, 10 dkg-ban mindössze 44 kcal van.
       Található benne A-, C-, B3- és D-vitamin, valamint nyomelemek. Ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Fogyasztása rendkívül értékes a szervezetünk számára.  Nagyban segíti az emésztést, fogyasztása kedvezően hat a belső elválasztású mirigyekre. Köszvény ellen is hatásos, valamint hólyagbántalmakra. De hozzájárul a szív, a vese és a máj egészségéhez is. Mivel pektint tartalmaz, s az a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására egy védőréteget képez a nyálkahártyán, így székrekedés ellen is kiváló, rendezi a székletet. A leghatékonyabb nyersen fogyasztani.
            A konyhában is sokoldalú a felhasználása. Készíthetünk belőle levest, szószt, kompótot. Belesüthetjük süteményekbe is, de remek dzsem és lekvár is készülhet belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése