-
Egy
pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől
függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután
beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük,
kb. 10 perc alatt felfut.
-
Közben
egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe
mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet.
Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát
kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy
szoktam "belőni" a megfelelő állagot, hogy leszedem
ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet tisztán, finoman
a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó
az állag. Ha nem vagyok benne biztos, mert ez is előfordul, inkább
lágyabban hagyom, mert olajos kézzel úgyis szét lehet húzgálni,
ahhoz nem fog ragadni.)
-
Az
eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de
nekem háromszorosára is megnő. (Mikor összegyúrom, csak a tál
alján van viszonylag kevés tészta, de mire megkel, majdnem kifut
a tálból.)
-
Egy
mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb.
5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól
széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc
alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni.
-
Fokhagymás
olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl
olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és reszelt sajt
sem maradhat el a tetejéről nálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése