2023. április 13., csütörtök

VISSZAEMLÉKEZÉS - A Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja rendezvényeiről (2015. április 12.)

A Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból elüldözött, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberre emlékezett a Rákóczi Szövetség 2015. április 12-én, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján.
A Rákóczi Szövetség az emléknap alkalmából Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták részére irodalmi- és történelmi pályázatot hirdetett, valamint a Parlamentben emlékműsorral, míg a Magyarság Házában (a Budai Várban) gálaműsorral emlékezett meg.
A parlamenti emlékműsor keretében közéleti személyek beszédei, felvidéki művészek, középiskolások alkotta kórus és néptáncosok műsora mellett dokumentumfilmmel, történelmi előadással emlékeztek a szülőföldjükről elűzöttekre.
            A Magyarság Háza és a Rákóczi Szövetség immár harmadik alkalommal közösen megrendezett  gálaműsoráról:
          Gondolatok a felvidéki magyarok kitelepítéséről című előadásában Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója saját kutatásaiból is idézve nagyszerűen foglalta össze a történteket A nagyszámú hallgatóság közül sokan fájdalmasan emlékezhettek a történelmi igazságtalanságra, a szlovák hatóságok embertelenségére. 


          Felvidéki történetek címmel részletek hangzottak el Szomolai Tibor „Felvidéki saga” c. regényéből, Dizseri András mély átéléssel előadott tolmácsolásában


          A felvidéki Kor-Zár együttes koncertje is igazi csemege volt. József Attila megzenésített versei mellett felvidéki költők megzenésített verseit hallhattuk. A versek kiválasztása lehetővé tette, hogy.a lágy dallamoktól a kemény, ütemes zenéig mindent bemutathatott a kiváló zenekar. Időnként egy-egy szólóval a zenészek nagyszerű egyéni hangszertudásukat is megcsillantották.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése