Erős paprikát fogyasztók
körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány jóval alacsonyabb, mint azon
országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization
(WHO). A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van… A
tudósok arra is rájöttek, ha valaki erős paprikát fogyaszt
reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben,
étkezés után. A kísérletekben részt vevő emberek, akik reggelihez erős paprikát
fogyasztották, kevesebbet ettek, mint más napokon. A paprika tehát
étvágycsökkentő, ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a
kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét, fokozza
a kalória és zsírégetést. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető
kapszaicint.
Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak.
A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza.
Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak.
A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza.
A Duke Egyetem tanulmánya
szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti. A chili pedig
megvédi a gyomrot az aszpirin hatásaitól. Antibakteriális tulajdonságai miatt a
kapszaicin hatásos arcüreggyulladás esetén, emellett nátha esetén enyhíti az
orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák enyhítésében is.
A szív és érrendszeri
problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és
triglicerid-szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök
kialakulásáért felelős. A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin
védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott
állapotba hozza.
Az olyan étkezési
kultúrákban ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a
szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya.
Tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát,
mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával
az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut, s mindeközben még
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése