Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj, vagy Ráma
2 tojás
1 kávéskanál só
Ízesítés ízlés szerint: fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék, darált, mogyoró, stb.
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj, vagy Ráma
2 tojás
1 kávéskanál só
Ízesítés ízlés szerint: fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék, darált, mogyoró, stb.
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe
mélyedést nyomunk, abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és
elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt
felfuttatjuk. A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a
liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk,
meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk
belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára. Egy
tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt.
Faszén fölött lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a
cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba
forgatjuk.
Csak én nem faszén fölött csináltam, hanem sörös dobozt
betekertem alufóliával, megkentem vajjal, arra tekertem a tésztát, és ez lett
az eredmény:)
Jó
étvágyat hozzá! (Soós Hajnalka
receptje)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése