2024. július 11., csütörtök

NEMZETEK KONYHÁJA - A székely kürtőskalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj, vagy Ráma
2 tojás
1 kávéskanál só
Ízesítés ízlés szerint: fahéjas cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék, darált, mogyoró, stb.

Elkészítése:
            A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.
            A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkot feltekerjük a fára. Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Faszén fölött lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük, akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.
            Csak én nem faszén fölött csináltam, hanem sörös dobozt betekertem alufóliával, megkentem vajjal, arra tekertem a tésztát, és ez lett az eredmény:)

Jó étvágyat hozzá! (Soós Hajnalka receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése