Zagorski štrukli
A
štrukli receptje igen megengedő, sokféleképpen készítik már
évszázadok óta a Zágráb környéki és északi régiókban:
lehet édes, lehet sós, lehet főzni és lehet sütni, és lehet
előétel, levesbetét, főfogás, de akár desszert is.
Az
étel maga egy töltött tésztaféleség, amely hagyományosan a
Zágráb környéki Zagorje régióból származik, innen terjedt el
az országban. Az összetevők között nem találunk nehezen
beszerezhető alapanyagot, csak olyat, ami a régióban is mindig
elérhető, így télen-nyáron akár nálunk is az asztalra kerülhet
ez a fogás. A zagorski štruklit a helyi háztartásokban több száz
éve hasonló módon készítik, 2007-ben fel is került a horvát
szellemi örökség listájára.
A
süteménynek külön fesztiválja is van, ez a Štruklijada
amelyet Kumrovec városában tartanak minden év júliusában, ahol
sok készítő számtalan variációja közül kiválasztják az év
legfinomabb štrukliját. Az ételt rengetegféle változatban
készítik – így szinte lehetetlen elrontani –, minden térségnek
megvan a maga jellegzetes (édes vagy sós, főtt vagy sütött)
receptje.
Két
fő variánsa közül az egyikben sós vízben kifőzik a kis
összecsomagolt, töltött „tésztapárnákat”, amelyeket utána
vagy valamilyen aromás levessel kínálnak, vagy pirított
zsemlemorzsával szórnak meg. A sütött változat tetejére
általában még jó adag tejföl és sajt kerül. A štrukli
legjellemzőbb tölteléke a túró (tojással és tejföllel
elkeverve), de az év során az épp aktuálisan beérő zöldségből
(például cukkiniből vagy sütőtökből) is gyakran készítenek
tölteléket.
Az alábbi általános receptet a horvát turisztikai hivatal és a fesztivál szervezői ajánlják (sós, sütött változat):
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 2 kanál étolaj, 1 kanál ecet és egy kis langyos víz
A töltelékhez: 50 dkg friss túró, 3 tojás, só ízlés szerint (édes változatban ehelyett cukor)
A sütéshez: 1/2 liter tejföl (de lehet megolvasztott margarin vagy vaj, esetleg tejszín is) , reszelt sajt a tetejére
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk, megkenjük olajjal, majd fél-egy órát pihenni hagyjuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk egy liszttel megszórt deszkán vagy ruhán (utóbbival egyszerűbb feltekerni). Összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd egy vonalban, kisebb halmokban egyik szélénél ráhelyezzük a tésztára. Feltekerjük, a halmok között a tésztát kicsit összenyomjuk, majd egy tányér segítségével kisebb párnákra vágjuk. Ezeket a töltött párnákat tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, leöntjük a tejföllel, hogy ellepje őket, a tetejét megszórjuk sajttal, majd 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje nem kezd barnulni.
A főtt variációhoz lobogó sós vízben megfőzzük a kis táskákat. Amikor feljön a víz tetejére, akkor van készen. Levesbe betétnek, vagy pirított zsemlemorzsával és tejföllel meghintve szervírozzuk.
A štrukliban éppen az a legjobb, hogy nagyon szabadon variálható, a variációinak csak a képzeletünk szab határt. Így tényleg lehetetlen elrontani!
Dobar tek (Jó étvágyat!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése