2024. szeptember 11., szerda

A pozsonyi mákospatkó receptje - MAGYAR KONYHA

Hozzávalók

45 dkg féldaraliszt, 7 dkg zsír,
8 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dl tej,
5 dkg porcukor, 2 tojássárgája,
egy csipetnyi só, 1/2 citrom héja

Elkészítése
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt és a vajat. Az élesztőt és a porcukrot elkavarjuk a tejben, nem kelesztjük, hanem mindjárt a lisztbe öntjük.
Beletesszük a tojássárgáját, sót, reszelt citromhéjat, és a tésztát jól kidolgozzuk. Hűvös helyre tesszük és kb. 3 óra hosszan pihentetjük. Utána a tésztát három részre osztjuk és mindegyikből egy-egy cipót formálunk. Lisztezett gyúródeszkán a cipókat kinyújtjuk, megtöltjük mákos töltelékkel, összetekerjük, és kikent tepsire tesszük. A tepsin patkó alakúra formáljuk és meleg helyen még fél órát pihentetjük. Azután megkenjük tojássárgájával és még egypár percre hideg helyre tesszük.

Mákos töltelék
Hozzávalók
30 dkg mák, 23 dkg porcukor, 2 1/4 dl tej, citromhéj, 3 db szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg mazsola
Elkészítése
A tejbe beleszórjuk a cukrot, és felforraljuk. A forró tejbe beletesszük a darált mákot, reszelt citromhéjat, törött szegfűszeget, vaníliás cukrot és a mazsolát. Egész keveset főzzük, levesszük a tűzről és kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése