2022. szeptember 11., vasárnap

Kevesebb stressz, hosszabb élet?

          Magyarországon ma a születéskor várható élettartam nőknél 78,23, férfiaknál 70,93 év, ami mindkét nem esetében két évvel marad el az európai átlagtól. A legtöbben a stresszt, a túlhajszolt életmódot okolják emiatt.
            Érdekes tényekre derült fény egy országos felmérésben, amelyben többek között a hazai felnőtt lakosság betegségekhez való viszonyát vizsgálták. A kutatás legfőbb tanulsága talán az volt, hogy mi, magyarok előszeretettel okoljuk a külső körülményeket az egészségi állapotunk miatt. Így például a felmérés szerint a rövidebb élettartam oka elsősorban az idegesség, a stressz. A megkérdezettek második helyen a pénztelenséget, az alacsony életszínvonalat jelölték meg, ami – a stresszhez hasonlóan – az egyén által kevésbé befolyásolható tényező. Csak ezt követte az egészségtelen életmód, a káros szokások (pl. dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás), valamint a mozgásszegény életmód.

A genetikára és a stresszre fogjuk
            A legtöbb magyar halálát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés vagy daganat okozza (összesen mintegy 75%-ban), nem véletlen, hogy a lakosság nagy része ezektől a betegségektől fél leginkább. A fenti kutatás szerint azonban a legtöbben azt hiszik, elsősorban a hajlam, a genetika határozza meg, hogy milyen eséllyel alakul ki ilyen betegség valakinél. A második leggyakoribb ok a kutatásban résztvevők szerint a munkahelyi stressz, és csak ezt követik az egészségtelen életmóddal összefüggésben álló tényezők, közülük is első helyen az egészségtelen táplálkozás.

A testmozgás segítene, mégsem csináljuk
            Köztudomású, hogy a rendszeres sport akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket, és segíthet elkerülni a legsúlyosabb betegségeket is. Ennek ellenére a magyarok mindössze egyötöde sportol rendszeresen saját bevallása szerint, 43 százaléka (!) viszont soha, semmilyen testmozgást nem végez. Amikor pedig azt kérdezték tőlük, ki mit tesz az egészsége megőrzése érdekében, majdnem minden harmadik ember azt válaszolta: semmit.
          Pedig a rendszeres mozgás, a káros szenvedélyek feladása nagymértékben csökkentheti az életünkben jelenlévő stresszt, így ez által a betegségek kialakulásának valószínűségét is. Mielőtt tehát azon gondolkodnánk, hogy lecseréljük idegesítő rokonainkat vagy a velünk szemben – érzésünk szerint – túlzott elvárásokat támasztó munkahelyünket, érdemes elővenni a szekrény aljáról a tornacipőt, és beiktatni a hétköznapjainkba néhány óra lendületes sétát, vagy más, az egyéniségünkhöz illő sportot.

A dohányzás is növeli a stresszt
            Magyarországon ma minden harmadik ember dohányzik. Bár a legtöbben stresszcsökkentőként tekintenek a cigarettára, valójában éppen a dohányzás, pontosabban az ehhez kapcsolódó nikotinéhség fokozza a stresszt. Ha valakinek ez nem lenne elég a leszokáshoz: jó, ha tudjuk, hogy a cigarettafüst több mint négyszáz mérgező alkotóelemet tartalmaz (pl. formaldehidet, kátrányt, szén-monoxidot), és hogy csak Magyarországon évente kb. 30 ezren halnak bele a dohányzás okozta megbetegedésekbe. (Forrás: WEB Beteg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése