Egyszerű
megőrzési módja az almának. Először a foltokat, hibákat ki kell vágni, majd meg
kell hámozni. Mivel ez nem megy egy-két perc alatt, a már elkészült darabokat
citromos vízbe kell tenni – nem annyi vízbe, hogy ússzanak, csak egy kevésbe,
hogy lehessen forgatni. Ezután le kell
szűrni a citromos lét, majd le kell reszelni az almát a nagyobb lyukú reszelőn,
és hozzákeverni kilónként egy csapott mokkáskanál tartósítószert (nátrium-benzoátot),
és üvegekbe tenni. Jó szorosan érdemes, hogy lehetőleg ne maradjon levegő
közte. (Nem érdemes kicsavarni, de az üvegbe nyomkodáskor mégis a lé egy része
megmarad, ezt meg lehet inni, legjobb egy kissé vízzel hígítva.) Érdemes az
üveg csavaros teteje alá fóliát tenni, hogy az alma savassága ne marja meg a
tetőt.
Így
is elkerülhetetlenül megbarnul egy kicsit, de nem vészes. Akár több, mint egy
évig is megmaradhat így az alma, az íze akkor is teljesen olyan lesz, mintha
frissen reszelték volna.
Hámozatlanul
mérve kb. egy kiló alma fér egy üvegbe. Így eltéve nemcsak süteményhez, hanem
sós ételhez is fel lehet használni, hiszen nincs benne cukor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése