A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a
középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és
termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség
annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve
használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonságai: pusztítja a kóros
baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban
és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex
forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen
sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
A zeller fokozza az
alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve
a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a
véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt
eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális
vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása
akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis
szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér
savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely
jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának
összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje,
tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna
cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát.
Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat
ki.
Milyen esetekben segít
a zeller-lé kúra?
Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység
egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi.
Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk
a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb
ellenszere, a zeller-lé kúra.
Allergiára:
Az allergia mind
gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal
valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához
hozzájárul:
- Ha táplálékunkban
huzamosabb ideig fõ szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott
cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű
tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a
gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére,
hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez
felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa
frissességét.
Ezeknek közvetlen
hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik
gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és
a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.
Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a
szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só
hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők
érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdõt.
Idegnyugtató,
hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes
egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a
növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot
kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer
szabályozására, nyugtatására.
A hiperaktivitás a
gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és
hatása: A mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása
stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát:
ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A
gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának
emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek
szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.
(Forrás: Birtalan Katalin - természetgyógyász)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése