Ha
kicsit több szilvát eszünk a kelleténél, akkor érvényesülhet
ennek a csodálatos gyümölcsnek a hashajtó hatása, ami azért
remek, mert a fölösleges salakanyagoktól megszabadulhat
szervezetünk.Emellett az idegrendszerünkre, a májunkra, a
gyomorsavtúltengésre, a gyomorfekélyre, a vesékre, és a
vastagbélre is gyógyítólag hat.
A szilva sötétkés, sötét vöröses színét egy sajátos polifenol anyagnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns, ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-, és hússzor, mint a C-vitamin.
A szilvából készült finom lé, étkezés előtt egy félórával elfogyasztva, nagyszerűen serkenti az immunrendszert, így védve leszünk a fertőzésektől. Segít beindítani az emésztést, megszünteti a székrekedést, és még a fogyókúrázók is bátran ihatják a szilva levét, hiszen megszabadít a felesleges zsírszövetektől, méregtelenít.
Legalább napi egy pohárral ajánlott meginni.
Íme, a szilva még jó néhány egészségvédő tulajdonsága :
1. Ha naponta legalább három szilvát megeszünk, az erős antioxidánsok eltávolítják azokat a hibás agysejteket, amelyek a memória romlásáért felelősek.
2. A szilva kalóriában szegény, egy szemben mindössze 30 kalória van, ez a napi szükséglet (2 ezer kalória) 1,5 százalékát teszi ki.
3. Megelőzhetők a szívet érintő betegségek is. A szilva ugyanis zsírokban szegény, egy darabban 0,2 gramm természetes zsír található, ami ráadásul nem is telített, amely a keringési rendszernek is gondot okoz ugyebár.
A szilva sötétkés, sötét vöröses színét egy sajátos polifenol anyagnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns, ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-, és hússzor, mint a C-vitamin.
A szilvából készült finom lé, étkezés előtt egy félórával elfogyasztva, nagyszerűen serkenti az immunrendszert, így védve leszünk a fertőzésektől. Segít beindítani az emésztést, megszünteti a székrekedést, és még a fogyókúrázók is bátran ihatják a szilva levét, hiszen megszabadít a felesleges zsírszövetektől, méregtelenít.
Legalább napi egy pohárral ajánlott meginni.
Íme, a szilva még jó néhány egészségvédő tulajdonsága :
1. Ha naponta legalább három szilvát megeszünk, az erős antioxidánsok eltávolítják azokat a hibás agysejteket, amelyek a memória romlásáért felelősek.
2. A szilva kalóriában szegény, egy szemben mindössze 30 kalória van, ez a napi szükséglet (2 ezer kalória) 1,5 százalékát teszi ki.
3. Megelőzhetők a szívet érintő betegségek is. A szilva ugyanis zsírokban szegény, egy darabban 0,2 gramm természetes zsír található, ami ráadásul nem is telített, amely a keringési rendszernek is gondot okoz ugyebár.
4.
A nyers gyümölcs tele van egészséges szénhidráttal, azonban
vigyázni kell a szárított változattal, mert ebben már a
szénhidrát mértéke igencsak magas, ezért óvatosan kell
fogyasztani, hiszen hosszabb távon megemelkedhet a
vércukorszint.
5. C-vitaminban gazdag gyümölcsről van
szó, a napi szükséglet 7 százalékát fedezi egy szilva.
6.
Megvéd a rákos betegségektől, mivel antociánt tartalmaz, de a
vérszegénységben szenvedőknek is naponta kellene a szilvát
fogyasztani.
7. Megelőzhető a nyers gyümölcs
rendszeres fogyasztásával a cukorbetegség, a vesék és csontok
élettartama tovább tarthat.
A végére pedig egy
érdekesség: 1905-ben egy kaliforniai szilvatermelő úgy döntött,
hogy a gyümölcsök szedésére 500 majmot „alkalmaz". Nos, a
terve nem vált be, mert a majmok ugyan leszedték a kerekded
finomságokat, de meg is ették nyomban azokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése