2020. június 3., szerda

Farkas Bertalan visszaérkezett a világűrből -1980. június 3.

Farkas Bertalan fája és viharvert táblája Balatonfüreden.
        Hol tart manapság az űrhajózás?– Épp most hallottam, az autóban ülve, hogy Bajkonurból elindult egy orosz űrhajó fedélzetén egy orosz, amerikai és egy brazil űrhajós. Azt hiszem, arra amit 1980-ban megfogalmaztam, hogy a világűr mindenkié, és az űrkutatást csak úgy lehet megvalósítani, ha az országok összefognak, itt az eklatáns példa.
     Mit gondol, melyik bolygón vetheti meg a lábát tartósan az ember?– Hát – jó kérdés. Ha választani kellene, akkor a legközelebbin, az pedig a Hold, a Mars messzebb van, mások a feltételek. Nem mintha a Holdon olyan egyszerű lenne a dolog, de Ciolkovszkij mondása szerint az emberiség egyszer ki fog lépni ebből a bölcsőből. A Föld körüli világűrt már meghódítottuk, jártak űrhajósok a Holdon, a következő években a Mars-program fog előtérbe kerülni. Nem lesz egyszerű dolog, hosszú időtartamú repülésről van szó, közel két év leszállással együtt. Erre pedig mind technikailag, mint fizikailag nagyon fel kell készülniük az embereknek.
     Van esély arra, hogy Farkas Bertalan unokája oda menjen nyaralni?– Az még nem valószínű, de biztos vagyok benne, hogy az űrrepülés is egyre nyitottabbá válik nagyon sok ember számára. Azok számára, akik meg tudják fizetni, s akiknek az egészségi állapota megengedi, hogy belekóstoljanak a súlytalanságba – nem mint űrhajósok, hanem mint űrturisták.
Részlet Urbán Klára írásából [2006. 04. 07.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése