Milyen grillezési módszerek léteznek, és hogyan kell a grillezés technikáját elsajátítani?
Direkt grillezés: az ételt közvetlenül a faszén vagy a brikett fölé
helyezzük. Figyeljünk rá, hogy a faszén (vagy a brikett) és a grillrács között
elegendő hely maradjon, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.
Indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tálcát helyezünk és ennek
egyik, vagy mindkét oldalára helyezzük el a faszenet vagy a brikettet. E fölé
helyezzük a grillrácsra a húst. Ez a módszer abban az esetben különösen
ajánlott, ha nagyméretű, vastag és zsíros hússzeleteket grillezünk, – mint pl.
rostélyos. Így elkerülhetjük azt, hogy a hús lángra lobbanjon vagy megégjen.
Egy 26”-os grillen a tálca mindkét oldalán összesen kb. 30 db faszenet vagy
brikettet tudunk elhelyezni, amely kb. 45 percnyi grillezésre elegendő. További
45 percnyi grillezéshez. kb. további 9–10 faszénre, brikettre lesz szükség.
Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén
hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?
Tartsa a tenyerét éppen
a grill fölé. Számoljon ezer egyszáztól felfelé egyenként és ha a kezét
csak két másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),
három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),
négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),
öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).
csak két másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),
három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),
négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),
öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).
Indulhat a grillezés!
Csak akkor kezdjünk el
faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már
fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre.
A tüzet kis hamu
rászórásával is lefolytathatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes
hőt adjon.
A sovány hús az erős hő
hatására erősen kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst
alufóliába csomagoljuk, és így sütjük, akkor szépen megpárolódik, és nem ég
meg. Ha megpárolódott a hús, akkor vegyük le a fóliát és még utána is
grillezzük meg egy kicsit!
Alufólia használatakor
annak matt fele nézzen a parázs felé!
Másik megoldás a
hatékony sütésre: használjon fedett grillt (pl. faszéntüzelésű grillgombát,
vagy gázgrillt), ezekben ugyanis hamarabb megfő a hús és biztos lehet abban,
hogy nem ég meg!
A húsokat grillezés
közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és
kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal
forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.
Faszéntüzelésű grillek
használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy
összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával
szabályozhatjuk.
Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.
Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése