2023. november 21., kedd

NOSZTALGIA - Berettyóújfalui emlékek

A felújított művelődési központ megnyitó ünnepségére:
          Az egyik nagy baja a mai magyar társadalomnak, hogy lecsökkentek a barátkozási alkalmak, a barátok száma. Ennek - szerintem - sok oka van. Néhány ezek közül kiragadva: sokkal türelmetlenebbek lettünk, a pusztító eszme, az önmegvalósítás, nem ezt erősíti (a keresztény vagy a szocialista eszmék a közösséget helyezik előtébe), fontos lett életünkben a pártszimpátia, mely sok embert elválaszt egymástól, valamint a barátkozásra szánható anyagiak hiánya. Mert az ma már kevés, hogy meghívjuk a barátainkat egy jó beszélgetésre, és közben kellemes forrásvizet iszunk.
         Erről eszembe jutott egy  37 éves történet. Berettyóújfaluban dolgoztam, mint járási-városi művelődési központ igazgató. Intézményem egyik feladata volt a Berettyóújfalui járás kulturális segítése, felügyelete. Időnként meg kellett látogatnom a községi tanácselnököket is, és ötleteket kellet adnom a helyi közművelődési élet lendítgetésére. Ekkor sokmindenről beszélgettünk. Például a hencidai tanácselnök elmondta, hogy ők szerencsés helyen laknak, mert a hozzájuk vezető mellékút mindig tökéletes állapotban van, mivel Kádár elvtárs, Magyarország mindenható ura ide jár vadászni. Hogy mikor fog jönni, azt is tudják előre, mert az ide vezető több kilométeres út kátyúit kezdik eltüntetni. Az emberek meg ilyenkor örülnek, mivel 100 embert szoktak felfogadni hajtónak. Jól jön az a 100 forint az embereknek (kétszáz gombóc fagyit, vagy 27 kg kenyeret lehetett rajta venni!). 
          És ami a fenti bevezetőmbe szereplő barátság gondolatához kapcsolódik: Huncut mosoly ült ki az arcára, és mesélt tovább: -a múlt héten tartották a megyénél (Debrecenben) a szokásos havi eligazítást. Mondta a megyei tanácselnök, panaszkodnak a körzeti orvosok, hogy lenézzük őket, nem barátkozunk velük. Tudod, a vadászatok miatt én többet megengedhetek magamnak, mint mások, ezért felszólaltam: -Nem nézzük mi le őket, csak nem bírjuk pénzzel a barátkozást - mondtam. Amikor idejött dolgozni a mi körzeti orvosunk, meghívott a szolgálati lakásukba a feleségemmel együtt egy beszélgetésre, ismerkedésre. Olyan traktát csaptak, hogy ha visszahívom őket, nekem ez egy heti tanácselnöki bérembe került volna. Mondtam a megyei elnöknek, hogy emelje meg a fizetésünket, és nem fognak többet panaszkodni a körzeti orvosok. Se több hozzászólás, se válasz nem volt - fejezte be a tanulságos történetet.
          Találtam egy érdekes képet az interneten Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkás Párt főtitkárának vadászatáról. Lehet, hogy éppen Hencidán készült?

(Írtam: 2014-ben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése