2024. július 9., kedd

Joghurttal a depresszió ellen

            Egy új amerikai tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy napi két pohár természetes joghurt elfogyasztása a bennük található probiotikumok révén lecsökkenti az agy érzelmekért és fájdalomért felelős területeinek aktivitását, miközben a döntéshozatalért felelős régió aktivitása megnő.
Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói megállapították, hogy a joghurtokban található probiotikumok kedvező hatással lehetnek az emberek hangulatára. Az agyi változás mögött húzódó biológiai mechanizmusok egyelőre nem teljesen tisztázottak, de az egyértelműnek látszik, hogy a gyomorban élő baktériumok jeleket küldenek az agyba, és ezek a jelek az étrendtől függően idővel megváltozhatnak. A tanulmány eredményeiből kiderült, hogy akik egy hónapon keresztül naponta megettek két pohár természetes joghurtot, azoknál a probiotikumok hatására megváltoztak az agyfunkciók. Egy ideje már elismert orvosi tény, hogy a szimbiotikus gyomorbaktériumok segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt és vérnyomást.
A kutatók már azt is felfedezték korábban, hogy az agy időnként jeleket küld a gyomorba, és ezért van az, hogy bizonyos érzelmek gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak. Az új kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy a szervezeten belüli kommunikáció fordítva is működik, azaz a gyomor is képes üzeneteket küldeni az agyba.
A kutatók összesen 36 átlagos testsúlyú nőt kértek fel a vizsgálatok elvégzéséhez, akiknek az életkora 18 és 53 év között változott. A résztvevőket három csoportba sorolták, az egyik csoport tagjai élő baktériumkultúrát és probiotikumokat tartalmazó természetes joghurtot ittak naponta kétszer egy hónapon keresztül. A másik csoport tagjai élő baktériumok nélküli joghurtot evett, míg a harmadik csoport résztvevői egyáltalán nem fogyasztottak tejterméket. A vizsgálatok előtt és után funkcionális felvételeket készítettek a résztvevők agyáról, így nyomon tudták követni az agyban lezajló változásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikus joghurtot fogyasztó nők körében lecsökkent az agy érzelmekért és fájdalomért felelős területeinek aktivitása, miközben a döntéshozatalért felelős régió aktivitása megnőtt. A másik két csoport esetében a nem tapasztaltak ilyen változásokat.
A kutatók abban bíznak, hogy a probiotikus terápia a közeljövőben alkalmazható lesz a szorongás, a depresszió, vagy akár az autizmus és az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kezelésében is.

Házi joghurt készítése

- 250 ml tej,
- 3 evőkanál biojoghurt
(nem hőkezelt), edény
Melegítsük a tejet 40 C-fokra, majd keverjük hozzá a három evőkanál joghurtot. Melegítsük elő a sütőt 50 C-fokra, tegyük bele az edényt 30 percre. Ezután kapcsoljuk ki, de az edényt egy éjszakára hagyjuk benne.
Mi történik:
A joghurtbaktériumok 40 C-fokon nagyon jól érzik magukat, és gyorsan szaporodnak. Szaporodásukhoz felhasználják a tejben lévő tejcukrot. A tejcukor lebontása révén a tejsavbaktériumok tejsavat termelnek, és a tej megsavanyodik. A tejsavtól besűrűsödik a tejfehérje, és már kész is a joghurt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése