2024. szeptember 3., kedd

Májgombóc leves

Az egyszerű, gyors zöldségleves igazán tartalmassá válik a benne főtt fűszeres májgombóccal.

A recept hozzávalói (8 személyre)
2 teáskanál házi zsír
3 szál sárgarépa
0.5 db karalábé
0.5 db zellergumó
20 dkg zöldborsó
1 db kis fej vöröshagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pritaminpaprika krém
1 teáskanál csípős paprikakrém
0.75 csomag apróra vágott petrezselyemzöldje (3/4 csomag)
1 szál zellerzöld
só ízlés szerint

A gombóchoz:
20 dkg pulykamáj
2 db tojás
1 db zsemle
6 evőkanál búzadara
1 mokkáskanál házi zsír
2 csipet bors
2 csipet majoránna
2 csipet szerecsendió reszelék
0.25 csomag apróra vágott petrezselyemzöldje (1/4 csomag)
1 mokkáskanál só

Elkészítése (40 perc)
Előbb a májgombócot készítjük el. Kevés ízesített vízbe áztatjuk a zsemlét, majd kinyomkodjuk. Elkaparjuk, ill. aprítógépbe tesszük a pulykamájat és hozzáadjuk gombócba valókat. Pépesre keverjük. Pihentetjük, amíg elkészítjük a levest.
Julienne-re vágjuk a répát, karalábét, zellert. 2.5 literes fazékba tesszük az olajat, felhevítjük, a reszelt vöröshagymát pár másodperc alatt megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a zöldséget, zöldborsót, fokhagymát, pritamint, csípős paprikakrémet. Tíz percig pároljuk, közben kevergetjük. Felengedjük 1.5 liter forró vízzel. Ízlés szerint sózzuk, de vigyázzunk, mert a pritamin sós!

Lefedve felforraljuk, majd takarékra állítjuk a hőt. Karalábévájóval gömböket szaggatunk a levesbe a májgaluskából. Beletsszük a zeller zöldet, és kis lángon, néha megkeverve 10 percig főzzük. Ennyi idő alatt minden kellően megpuhul. A kész levest megszórjuk petrezselyemzölddel. Lefedve pihentetjük, ha van rá idő. ű
Jó étvágyat kívánok! (Készítette: Nyersné Vajda Márta, receptvarázs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése