2024. augusztus 22., csütörtök

MAGYAR KONYHA - Mákos guba receptek


Madártejes mákos guba
Kezdőknek is ajánlott, 60 perc, 6 fő részére

Hozzávalók:
·                                 12 darab kifli
·                                 1000 ml tej
·                                 3 darab tojássárgája
·                                 100 g margarin
·                                 6 ek kristálycukor
·                                 mazsola ízlés szerint
·                                 1 citrom reszelt héja és leve
·                                 150 g darált mák
Krém:
·                                 1 csomag vaníliás pudingpor
·                                 5 ek kristálycukor
·                                 2 csomag vaníliás cukor
·                                 400 ml tej
·                                 4 darab tojássárgája
·                                 150 g margarin
Hab:
·                                 4 darab tojásfehérje
·                                 8 ek kristálycukor


Elkészítése:

Mákos guba készítése:

A tejet kicsit meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott margarint, a tojássárgákat, cukrot, mazsolát, citromhéjat és a mákot majd ráöntjük a karikára vágott kiflire. Összeforgatjuk, pár percet állni hagyjuk, hogy a kiflik felvegyék a folyadékot. Egy kivajazott tepsibe enyhén belenyomkodjuk és 170-180 Celsius fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:

A hozzávalóból sűrű krémet főzünk, kihűtjük, és a 15 dkg margarinnal jól kikavarjuk.

A hab készítése:

Gőz fölött a tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk. A sütemény összeállítása: A kihűlt sült mákos gubára kenjük a krémet, majd rásimítjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Hűtőben pár óra alatt összeérnek az ízek, és felszeletelhetjük.
(Forrás: receptneked)




Mákos guba vaníliasodóval

hozzávalók / 4 adag

Mákos guba

§                                 4 db kifli (nagyobb kiflik)
§                                 5 dl tej
§                                 1 csomag vaníliás cukor
§                                 3 db tojássárgája
§                                 15 dkg mák (darált)
§                                 8 dkg cukor
§                                 5 dkg porcukor

Vaníliasodó

§                                 2 db tojássárgája
§                                 3 ek cukor
§                                 1 csapott ek finomliszt
§                                 5 dl tej
§                                 1 csomag vaníliás cukor


Elkészítése

Mákos guba

1.                              A tejet kezdjük el melegíteni. A tojások sárgáját keverjük el a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk a tejhez. (Ne hagyjuk felfőni.)
2.                              A mákot keverjük el a porcukorral.
3.                              Vajazzunk ki egy jénai tálat, és rétegezzük a tál aljára a karikára vágott kifliket. Locsoljuk meg egy adag tejes keverékkel, és szórjunk rá mákot. Folytassuk így, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
4.                              Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon 20-25 percig.

Vaníliasodó

1.                              Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral.
2.                              Ha már elkeveredett és kissé habos, adjunk hozzá kevés lisztet és tejet. (Mindig kevés liszttel kezdjük, hogy ne legyen csomós.)
3.                              Gőz fölött sűrítsük be, és már tálalhatjuk is a gubához.
§                                 sütési hőfok: 180°C
§                                 sütési mód: alul-felül sütés

§                                 költség: 700 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése