Madártejes mákos guba
Kezdőknek is ajánlott, 60 perc, 6 fő részére
Hozzávalók:
·
12 darab kifli
·
1000 ml tej
·
3 darab tojássárgája
·
100 g
margarin
·
6 ek kristálycukor
·
mazsola ízlés szerint
·
1 citrom reszelt héja és leve
·
150 g
darált mák
Krém:
·
1 csomag vaníliás pudingpor
·
5 ek kristálycukor
·
2 csomag vaníliás cukor
·
400 ml tej
·
4 darab tojássárgája
·
150 g
margarin
Hab:
·
4 darab tojásfehérje
·
8 ek kristálycukor
Elkészítése:
Mákos guba készítése:
A
tejet kicsit meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott margarint, a
tojássárgákat, cukrot, mazsolát, citromhéjat és a mákot majd ráöntjük a
karikára vágott kiflire. Összeforgatjuk, pár percet állni hagyjuk, hogy a
kiflik felvegyék a folyadékot. Egy kivajazott tepsibe enyhén belenyomkodjuk és
170-180 Celsius
fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
A
hozzávalóból sűrű krémet főzünk, kihűtjük, és a 15 dkg margarinnal jól
kikavarjuk.
A hab készítése:
Gőz
fölött a tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk. A sütemény
összeállítása: A kihűlt sült mákos gubára kenjük a krémet, majd rásimítjuk a
tojásfehérjéből felvert habot. Hűtőben pár óra alatt összeérnek az ízek, és
felszeletelhetjük.
(Forrás: receptneked)
Mákos guba vaníliasodóval
hozzávalók
/ 4 adag
Mákos guba
§
4 db kifli (nagyobb kiflik)
§
5 dl tej
§
1 csomag vaníliás
cukor
§
3 db tojássárgája
§
15 dkg mák (darált)
§
8 dkg cukor
§
5 dkg porcukor
Vaníliasodó
§
2 db tojássárgája
§
3 ek cukor
§
1 csapott ek finomliszt
§
5 dl tej
§
1 csomag vaníliás
cukor
Elkészítése
Mákos guba
1.
A tejet kezdjük el
melegíteni. A tojások sárgáját keverjük el a cukorral és a vaníliás cukorral,
adjuk a tejhez. (Ne hagyjuk felfőni.)
2.
A mákot keverjük el
a porcukorral.
3.
Vajazzunk ki egy
jénai tálat, és rétegezzük a tál aljára a karikára vágott kifliket. Locsoljuk
meg egy adag tejes keverékkel, és szórjunk rá mákot. Folytassuk így, amíg el
nem fogynak a hozzávalók.
4.
Tegyük előmelegített
sütőbe, és süssük 180 fokon 20-25 percig.
Vaníliasodó
1.
Keverjük ki a
tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral.
2.
Ha már elkeveredett
és kissé habos, adjunk hozzá kevés lisztet és tejet. (Mindig kevés liszttel
kezdjük, hogy ne legyen csomós.)
3.
Gőz fölött sűrítsük
be, és már tálalhatjuk is a gubához.
§
sütési hőfok: 180°C
§
sütési mód:
alul-felül sütés
§
költség: 700 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése