2024. július 17., szerda

Rakott káposzta (savanyúkáposztából)

Hozzávalók:
-         1 kg. savanyúkáposzta 
- 60 dkg. darálthús 
- 2 fej vöröshagyma (kisebb) 
- 2 gerezd fokhagyma 
- 25 dkg. rizs 
- 1 szál füstölt kolbász 
- 15 dkg. füstölt szalonna 
- 2 doboz tejföl 
- Só, bors, olaj/zsír

Elkészítése:
            A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsíron vagy olajon - kissé megsózva - megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, picit pirítjuk; vigyázva, hogy meg ne égjen; majd belekeverjük a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és saját levében; ha szükséges egy kis vízzel pótolva – puhára pároljuk. A káposztát levétől kinyomkodjuk; ha túl savanyúnak találjuk, egy kicsit átmossuk, és kevés olajon - a kicsavart káposztalé szükség szerinti hozzáadásával – puhára pároljuk. A rizst megmossuk és sós vízben készre főzzük. Összekeverjük a megpárolt hússal, ha még szükséges lehet sózni és borsozni. A füstölt kolbászt karikára szeleteljük. Egy tepsit, vagy jénait olajjal/zsírral kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. Beterítjük a párolt káposzta egy részéve l, erre egy sor rizses hús kerül, melyre kolbászkarikákat helyezünk, és meglocsoljuk tejföllel. Ismét a káposzta, majd a rizseshús, kolbász és tejföl következik. Végül rárakjuk a maradék káposztát, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére helyezzük a szeletekre vágott és bevagdosott füstölt szalonnát. Sütőben szép pirosra sütjük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk. (Forrás: 109. hu receptek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése