2023. október 9., hétfő

NOSZTALGIA - Különleges kiállítás az első világháborúról (4/2)

Október 7-én  nyílt az első világháború centenáriuma alkalmából egy különleges kiállítás a Bélyegmúzeumban, amit mindenkinek ajánlok megtekinteni. A tábori postásokat a Hadtörténeti Múzeum kölcsönözte.

          Nikodém Gabriella igazgató értékes, izgalmas bevezetőjében és ismeretterjesztő összekötő szövegeiben az első világháborúban a bélyegek, a posta szerepét járta körbe. Beszélt a kiállítás céljáról is: "Az első világháború kitörésének centenáriumán a magunk sajátos eszközeinek, a bélyegeknek és a postai küldeményeknek a segítségével vázoljuk a nagy háború történetét, oly módon, hogy az eseménytörténet mögött szándékunk szerint feltűnnek az emberi sorsok, az egyéni tragédiák, a személyes történelem is".
          Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős államtitkár-helyettes (EMMI) magas színvonalú megnyitóját személyes vallomással kezdte, nem idegen tőle a bélyegek világi, mivel már gyerek korától kezdve gyűjti a bélyeget. Az első világháború országos megemlékezéseit is a kezdetektől figyelemmel kísérte, és ebbe jól beleillik ez a mostani kiállítás is. Kiemelte, minden állam a maga szemszögéből dolgozza fel az első világháborút és a következményeit, ez a kiállítás segít abban, hogyan látják egyes országok ezt a háborút és következményeit.
           Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója tartalmas kiselőadása - többek között - betekintést nyújtott a bélyeg propaganda szerepébe és az emberi sorsok bemutatásának dokumentálásába. A kiállítás kapcsán kiemelte, az első világháborúról a lehető legreálisabb, legáttekintőbb képet kapja a látogató a földrészekre, a tengeri, légi ütközetekre is kiterjedő anyagban. Gratulált a Múzeum igazgatójának, munkatársainak a kiállítás megrendezéséhez, és kiemelte, a Bélyegmúzeum rejtett ékköve Budapestnek.


          Albert Péter színművész Babits Mihály: Fiatal katona c. versét adta elő mély átéléssel.
          Szvorák Katalin Kossuth-díja énekművész egyedülálló színezetű hangján nagy élmény volt hallani a ferencjóskás és a világháborús népdalokat.

Részlet a Bélyegmúzeum honlapjáról:

          A kiállítási helyiség egyetlen impozáns terem, mely látszatra egy hatalmas könyvtár hangulatát idézi. A bélyegeket ugyanis falba süllyesztett fémkeretes üveglapok között, hőtől, fénytől, párától védetten helyezték el. A kiállítóteremben 3200 kihúzható keretben "Világegyetem - bélyegtörténelem„ című állandó kiállításban közel 500 ezer művészi kivitelezésű bélyeg található. Az állandó világkiállítás legnagyobb és egyben teljes gyűjteményét a magyar bélyegek képezik.
          Az összes itt őrzött bélyeg száma eléri a 13 milliót. A bélyegek mellett bélyegvázlatokat, bélyeg-nyomóeszközöket, alkalmi bélyegzőket, okiratokat, hazai és nemzetközi kiállításokon nyert díjakat is őriz a múzeum. Változatos témájú időszakos kiállításokat is láthatnak vendégeink.
(A bejegyzés 2014-ben készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése