5 literes üveghez szükség
van 2,6 kg .
fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi
meleg (nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret
tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre
vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival
kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható
hűtve.
Az
uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét
bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány
fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de
tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel
felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1
evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem
előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a
kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3-4 nap múltán, amikor
kész a kovászos uborkánk.
Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi,
hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig
elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.
Szinte minden
kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok
korábbi műveimből. (Forrás:
Mindenegyben)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése