2023. november 8., szerda

NEMZETEK KONYHÁJA - Almás béles - almás pite (magyar)

Hozzávalók (4 adag)
A tésztához
40 dkg liszt (finom), 10 dkg margarin, 10 dkg mangalica zsír, 150 g tejföl (kis pohár), 1 kk , 1 teáskanál cukor, 1 kk sütőpor

A töltelékhez
1 kg alma, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0.5 ek fahéj, 2 ek zsemlemorzsa

Receptjellemzők
konyha: magyar
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30–60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Elkészítése
            A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk. Vékony linzertésztát kapunk. Az egyik lapot tepsibe tesszük, és a tölteléket rákenjük. Majd ráhelyezzük a másik lapot, tetejét tejjel vagy tojással megkenjük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben közepes hőfokra állítva megsütjük kb. 30 perc alatt. Megszórjuk porcukorral.
         A töltelék elkészítése: A töltelékhez az almát magházától megtisztítjuk. Legyaluljuk, és egy edényben a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Félrehúzzuk, és a zsemlemorzsát belekeverjük. Ha teljesen kihűlt, a tésztára kenjük.
Recept megtalálható: Batár Zsolt Botond-Dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence gasztronómiája 2. kötet 128. oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése