Hozzávalók (4 adag)
A tésztához
40 dkg liszt (finom),
10 dkg margarin,
10 dkg mangalica
zsír, 150 g tejföl (kis pohár), 1 kk só,
1 teáskanál cukor,
1 kk sütőpor
A töltelékhez
1 kg alma,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás
cukor, 0.5 ek fahéj,
2 ek zsemlemorzsa
Receptjellemzők
konyha: magyar
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30–60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30–60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
sütési mód: alul-felül sütés
Elkészítése
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, két
lapba kinyújtjuk. Vékony linzertésztát kapunk. Az egyik lapot tepsibe tesszük,
és a tölteléket rákenjük. Majd ráhelyezzük a másik lapot, tetejét tejjel vagy
tojással megkenjük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben közepes
hőfokra állítva megsütjük kb. 30 perc alatt. Megszórjuk porcukorral.
A
töltelék elkészítése: A töltelékhez az almát magházától
megtisztítjuk. Legyaluljuk, és egy edényben a cukorral, vaníliás cukorral és a
fahéjjal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Félrehúzzuk, és a
zsemlemorzsát belekeverjük. Ha teljesen kihűlt, a tésztára kenjük.
Recept megtalálható: Batár Zsolt Botond-Dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence gasztronómiája 2. kötet 128. oldalán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése