2013. április 9., kedd

Egyszerű salátaöntetek

            Friss zöldsalátával, vegyes salátalevelekkel, zöldségekkel finom, egészséges és változatos salátákat készíthetünk. Az alapanyagokat leszámítva változatossá tehetünk egy salátát a saláta öntet révén is. Íme néhány egyszerű saláta öntet, amelyekkel nem fogjuk megunni kedvenc salátáinkat.
            A saláta öntetekhez szükséges ecetnél választhatunk sokféle között, lehet zöldfűszeres, gyümölcsös, hagyományos, tárkonyecet, borecet, vagy a szintén elterjedt balzsamecet. Az olaj lehet napraforgó vagy olíva, de zöldsalátákhoz nagyon kellemes a dióolaj is. Használhatunk továbbá fűszerezett olajokat is, például fokhagymás, chilis, gombás. Fűszeres ecetet vagy olajakat házilag is könnyű készíteni. Jó minőségű (leginkább olíva) olajba tegyünk chili paprikát, gerezd fokhagymát, rozmaringot. Egy-két hét érlelés után el is készül a saját ízlésünknek a leginkább megfelelő fűszeres olaj vagy ecet. Ha friss zöldfűszereket használunk a saláta öntet készítéséhez, a só elhagyható. Ideális zöldfűszerek saláta öntetetekhez a petrezselyem, bazsalikom, snidling, kapor.
Gyors friss öntet
1/2 citrom leve, 3 ek olívaolaj
Egyszerű ecetes öntet
3 ek vizes ecet (1:1 arányú), 1 csipetnyi cukor, só, őrölt bors, 6 ek olaj
Gyors nyári öntet
3 ek balzsamecet, 1 ek méz, só, őrölt bors, 6 ek olívaolaj
Joghurtos öntet
1 doboz joghurt (kb. 15 dkg), ½ citrom leve és reszelt héja, só és kevés cukor
esetleg zöldfűszerek, snidling
Kéksajtos öntet
10 dkg áttört kéksajt, 125 gr tejföl, 1 tk fehérborecet, só, őrölt bors, 2 ek olaj
Fűszeres öntet
3 ek vizes fehér borecet (1-1 arányú), 3 ek apróra vágott zöldfűszer
só, őrölt bors, 6 ek olívaolaj
Francia öntet
1 ek fehérborecet, 1 ek víz, 1 tk dijoni mustár, ½ gerezd fokhagyma (préselt)
só, őrölt bors, 6 ek olaj
Olasz öntet
3 ek vörösborecet, friss vagy szárított oregano (aprítva vagy morzsolva)
1 gerezd fokhagyma (préselve), só, őrölt bors, 6 ek olívaolaj
1-1 ek apróra vágott piros paprika és petrezselyemzöld
Görög öntet
3ek olívaolaj, 1ek citromlé (vagy borecet), 1/2ek oregano
1 kis fokhagyma préselt (opcionális), Só, bors

Elkészítés:
          Először keverjük el a fűszereket (só, cukor) az ecettel, utána keverjük bele mini kézi habverővel az olajat és a többi hozzávalót.