2022. január 8., szombat

Tanulságos mese a favágóról

Egy nap a favágó egy a folyó fölé behajló ágat kezdett el levágni, de hirtelen a baltája beleesett a vízbe. A férfi keservesen sírva fakadt, mire megjelent előtte egy Angyal. Megkérdezi a szegény embert, hogy mi az oka a reménytelenségének? A favágó elmeséli.
Legnagyobb meglepetésére az Angyal belevetette magát a habokba, és amikor feljött, a kezében tartott egy színarany baltát.
–Ez volt a te baltád? –kérdezte.
–Nem - válaszolta a favágó.
Az Angyal visszaugrott a vízbe és visszatérve kezében tartott egy ezüst baltát.
–Ez volt a te baltád? A favágó megint azt válaszolta, hogy nem.
Erre az Angyal ismét alámerült és felhozott egy acélbaltát. A favágó örömmel kiáltotta, hogy ez az ő baltája.
Az Angyalt mélyen meghatotta a becsületesség, és nekiadta mind a három baltát. A favágó határtalan örömmel tért haza.
Néhány nappal később a folyón csónakázott a feleségével. Egyszer csak az asszony beleesett a vízbe és elmerült. A favágó keserves sírására megint megjelent az Angyal, és belevetette magát a habokba. Hamarosan visszatért, kezében Jennifer Lopezzal.
–Ő a feleséged? Mire a favágó: –igen!
No, erre az Angyal nagyon dühös lett, de a favágó így rimánkodott: –Kérlek, bocsáss meg nekem! Mert ha azt mondom, hogy nem, akkor legközelebb Catherina Zeta-Jonesszal térsz vissza. És ha ismét nemet mondok, akkor visszatérsz az igazi feleségemmel és én igent mondok. Erre jutalmul nekem ajándékozod mindhárom asszonyt. De én egy szegény ember vagyok, és hogyan is tarthatnék el három asszonyt. Ez volt az egyetlen oka, hogy én a hazugság szégyenét vettem magamra.

Különlegességek

       2022. január 7., péntek

Az első kereskedelmi bank (a North America) megnyílt az USÁ-ban - - 1782. január 7.

A bankok alulnézetbenA szalonna gyógyító ereje

Amikor a legújabb kutatások kiderítették a hagyományos zsírokat helyettesíteni kívánó új típusú élelmiszereknek negatív hatásuk van, a szakemberek figyelme a színezéket, tartósítószert és E-számokat sem tartalmazó szalonna felé fordult.
Kiderült, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól. Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.
Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást. A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.
A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.
Ízületi fájdalmak: lefekvés előtt jól kenjük be disznózsírral, vagy avas szalonnával a kérdéses területet. A szalonnát daráljuk meg, majd a masszához adjunk egy evőkanál mézet. Miután bekentünk a testrészt, helyezzünk rá celofánt vagy pergament, és az egészet tekerjük be egy sállal, vagy gyapjú kendővel. A pakolást hagyjuk egész éjszaka a fájós testrészen.
Az ízületek stimulálása betegségek után: a sérült területre vigyünk fel 100 gramm disznózsírt, amelyhez adjunk egy kanál sót. A testrészt vastag gyapjúkendőbe bugyoláljuk.
Mellgyulladás: a gyulladt felületre tegyünk egy csík avas szalonnát, a tetejére sztaniolpapírt, és ragasszuk le sebtapasszal.
Ekcéma: megolvasszuk a sózatlan szalonnát, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 2 kanál olvasztott zsírt, két tojásfehérjét, 100 gramm gyümölcspépet, 3 kanál vérfüvet. A keveréket hagyjuk 2-3 napig állni, majd a problémás területet naponta kétszer kenjük bel.
Fogfájás: egy vékony csík sózatlan szalonnát tegyünk a fájós fog köré, a fájdalom pedig fokozatosan elmúlik.
Sarokcsont sarkantyú: 100 gramm sózatlan szalonnából vágjunk apróra, adjunk hozzá egy nyers tojást, valamint 100 milliliter ecetkoncentrátumot. A keveréket hagyjuk sötét helyen állni, addig amíg a szalonna fel nem oldódik. Használat előtt a bokát forró vízben áztassuk, majd egy tamponnal vigyük fel a krémet a problémás területre. Csak éjszakára használjuk, nappal meleg vízzel mossuk meg a lábat. A kezelés időtartama 5-7 nap. (Forrás: tudnodkell.info)
 Makranczi Peti gyerekkori barátommal Miskolc-Tapolcán szalonnát sütünk 2014-ben.

2022. január 6., csütörtök

Öltönyös világ, avagy miért tarunk itt?

            Volt egyszer egy pásztor, aki egy magányos helyen a juhait legeltette. Egyik nap megáll mellette egy vadonatúj metálszürke hatalmas limuzin. A vezetője egy  elegáns öltönyös, magabiztos fiatalember. Megkérdezi a pásztort: –Ha megmondom magának, hogy hány juha van, nekem ad egyet?
            A pásztor ránéz a fiatalemberre, aztán a békésen legelésző nyájra, és nyugodtan azt mondja: –Rendben. A fiatalember odamegy az autójához, összeköti a mobiltelefonját a notebookjával, az Interneten felmegy a NASA oldalára, GPS helymeghatározójának segítségével letölt egy megfigyelő műhold képet a környékről, megnyit egy adatbankot, egy szkennelő-programmal, összeszámolja a juhokat, majd egy 15 oldalas jelentésben kinyomtatja. Aztán odafordul a pásztorhoz, és azt mondja: –Pontosan 87 juha van itt a környéken.
            –Igaza van, – válaszolja a pásztor. –Válasszon ki egy juhot magának. –A fiatalember kiválaszt egy nem túl nagy, de szép bundájút, beteszi az autó csomagtartójába. A pásztor ránéz, egy kicsit gondolkozik, aztán megszólal:
            –Ha megmondom magának, hogy mi a foglalkozása, visszaadja? A fiatalember nagyképűen rábólint. A pásztor erre azt mondja:– Maga tanácsadó. – Honnan jött rá? - kérdezi.
            –Nem volt nehéz. – feleli a pásztor.
            –Először is: idejön anélkül, hogy bárki is hívta volna. –Másodszor: egy juhot akart fizetségül, hogy megmondja nekem azt, amit úgyis tudtam.  –Harmadszor: fogalma sincs arról, amivel én foglalkozom. Úgyhogy most adja szépen vissza a pulikutyát!

NOSZTALGIA - 2017. év élményeiből válogatva

Galambóc (Szerbia) - Vár a Duna túlsó partjáról, június 29.

Galambóc (Szerbia) - Vár közelről, július 2.

Szendrő - Vár az Al-Duna mellett Szerbiában, július 3.

Plitvice (Horvátország) - A világhírű vízesésnél, auguszutus 1.

Trau (horvátul Trogir) - A tengerparti fillagóriában kártyázott Napoleon egyik kedvence, Marmont marsall; július 4.

Trau - Javítgatom a Trianonról szóló könyvemet a tenger mellett két fürdés közben, július 5.

Beregsurány - "Mindössze" másfél órába került az átkeklés Kárpátaljára, szeptember 2.

Munkács - Nagyszerű élmény volt bejárni a várat, szeptember 5.
 Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobra a munkácsi vár fokán

Felsőgereben (Kárpátalja) - Amiról a Trianon könyvemben is írok, az Árpád-vonal egy darabja; szeptember 6.

Toronyai-hágó (Kárpátalja) - Az Országhatártúra mozgalom egyik célpontja; szeptember 7.

Nagykőrös - Az Arany János-év keretében megkoszorúztuk a Múzeum előtt álló szobrát,;október 30.

Budapest, Stefánia Palota - A nemzetközi bélyegkiállításon Dósa István barátom gyűjteménye előtt állok; október 3.