2020. december 8., kedd

A boldogság anatómiája

            Martin Seligman professzor (aki a mosoly mögötti tudományra szakosodott pszichológus) szerint a boldogság öt dologból áll össze: pozitív érzelem, elkötelezettség, kapcsolatok, értelem és siker.
Legyen kiapadhatatlan a pozitív érzelmed!
            Amit érzünk: élvezet, gyönyör, eksztázis, melegség, kényelem. Seligman professzor a könyvében így írja körül a pozitivizmust. De az egész napos vidámság nem működik. Megfigyelték, hogy az emberek hogyan beszélnek egymással, és kiszámolták az optimális pozitív–negatív érzelmek arányait. Az eredmény 3:1. Ha ennél nagyobb az eltérés, elveszíted a szavahihetőségedet és sivárrá válsz.
            Hogy több legyen a jó pillanat, mint a rossz, próbálj meg gyakrabban eltervezni valamit! Akár nyaralásról van szó, akár egy holnapi kellemes vacsoráról, vagy egy vasárnapi golfozásról, kutatók szerint sokkal nagyobb mentális löketet kapsz a tervezéstől, mint magától az esemény bekövetkeztétől.
            És végül, ha valami jó dolog történik, ne sétálj el mellette! Hívd fel a párodat, hogy elmesélhesd neki, vagy írd ki a blogodba.
Legyél elkötelezettebb!
            Ez a sodródásról szól: egy elmélyülést igénylő feladat során megáll az idő és elveszik a tudatosság.
            A legkönnyebben úgy érheted el a „sodródást”, ha kitapasztalod, hogy az élet különböző területein miben vagy igazán jó, és ezeket a képességeket új környezetbe helyezed. Ha te vagy a legjobb szervező az irodában, akkor egy bulit is össze tudsz hozni. Ha szívesen vállalod az együtt érző barát szerepét, próbáld meg mentorálni a fiatalokat a munkahelyeden!
A legunalmasabb feladatokban is fejlesztheted az elkötelezettségedet, méghozzá úgy, ha kihívásokat állítasz magad elé. Például csinálj a bevásárlásból gyorsasági versenyt: mérd le, hogy mennyi ideig tart az akció, majd minden alkalommal próbáld meg megdönteni a csúcsodat! Természetesen plusz pont jár azért, ha semmi sem marad le a listádról.
Fejleszd a kapcsolataidat!
            A pozitív dolgok ritkán járnak kéz a kézben a magánnyal. A társaság a legjobb és legmegbízhatóbb ellenszer a szomorúságra. Sokkal többet nyerhetsz a már meglévő kapcsolatokból, és könnyebben építhetsz ki újakat ha csiszolsz a társalgási stílusodon. A University of California pszichológusai négy válaszadási módot különböztetnek meg, amikor egy baráttól vagy családtagtól hallott jó hírre reagálunk. Neked csak az egyikről kell tudni, ez pedig az „aktív konstruktív”. Amikor valaki örül valaminek, ne hagyd szó nélkül a dolgot! Kérdezz rá az érzés hátterére: miért örül, mikor történt, kivel volt, mit fog most tenni? Ez a lelkesedés nem csak a másikat fogja boldoggá tenni, de kutatások szerint ezzel megerősítheted a kapcsolatot és a jó hangulatot kettőtök között.
Keresd az élet értelmét!
            Az emberek megállíthatatlanul keresik az élet értelmét. Szeretnének tartozni valamihez, és szolgálni egy náluk nagyobb célt. Minden ehhez szükséges intézményt megalkottunk már: a családot, a politikai pártokat, a vallást, a civil szervezeteket stb. De talán az, amelyik a legtöbb munkát igényli, nos, az a munka. Azok, aki a munkájukat igazi elhivatottságnak érzik, sokkal több értelmet látnak az életükben, mint a többiek.
            Vázold fel, hogy mit szeretnél, milyen lenne a mostani állásod! Milyen új feladatokat szeretnél ellátni? Ez az ideál miben különbözik az igazi munkádtól? Mit szeretnél elérni ezzel a változással? Mi segítene hozzá a megvalósításához?

Legyél a sikerek embere!
            A sikert gyakran önmagáért üldözzük, még akkor is, ha az elérése nem jár pozitív érzelmekkel. De ez nem feltétlenül rossz. Jó érzés, ha elérsz valamit, legyen szó egy nyelv megtanulásáról vagy egy autó helyreállításáról.
            Készíts egy táblázatot, amelyben felírod, hogy miket értél már el az életben – kis és nagy dolgokat egyaránt. Most válassz ki egy régebbi sikert, és szedd darabjaira: mit csináltál jól? Miben változtál azóta, és hogyan tudnád visszaszerezni a régi formádat? A végső oszlopba írd le, hogy mit szeretnél elérni a következő tíz évben. Ha a régi sikereid mellett látod az új céljaidat, az megerősíti az önbizalmadat.