2021. május 13., csütörtök

Kladács Alajos kiállítás Nagykőrösön. 2021. május 12.-június 7.

 

Hosszú idő után kiállításmegnyitó Nagykőrösön!

Nagykőrösön az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériáját május 22-én, szerda délután megtöltötte az érdeklődő közönség Kladács Alajos festőművész emlékkiállításán, akinek a művészetéből már ízelítőt kaphattunk a pandémia idején a kulturális központ által rendezett ötletes kirakat tárlaton. A kiállításon viszont bemutatásra került a teljes képanyag, amelyet Bartáné Kladács Emőke, a művész legfiatalabb lánya ajándékozott a városnak.

Juhász Nándornak, a kulturális központ igazgatójának üdvözlése után dr.Czira Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket és  köszönetet mondott a kulturális központ munkatársainak a pandémia alatt végzett munkájáért, amiért igyekeztek kulturális élményekhez juttatni a város lakosságát a megváltozott körülmények között is, és teljes erőbedobással készültek az újranyitásra. Külön szeretettel köszöntötte Bartáné Kladács Emőkét, akinek köszönhetően a tárlat létrejött.A kiállítást Horányi György költő nyitotta meg, aki a Kladács családdal még a Toldi Miklós Élelmiszeripari Iskola diákjaként került kapcsolatba az 1960-as évek elején, és töltötte náluk vasárnap délutánjait, csodálva a művész keze alól kikerülő képek sokaságát.

 Kladács Alajos 1937-ben jött Nagykőrösre, miután anyagi okok miatt kénytelen volt tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán abbahagyni. De álmait nem adta fel. Tagja volt a Magyar Képzőművészek Pest Megyei Munkacsoportjának és tanított az 1950-es évektől a nagykőrösi Cifrakertben működő képzőművész körben.

Kladács Alajos festményei lélekhez szólóak, lényegre törőek, kifejezőek, szépek, akár a csiszolt gyémánt. Ha Kladács Alajos Pesten marad, korának egyik kimagasló festője lehetett volna, de ő Nagykőröst és az alföldi táj szépségét választotta. Járta a határt, ha esett, ha fújt, festette a város jellegzetes házait, utcáit. Tájképek, portrék, csendéletek sora került ki a keze alól. A tanyai kunyhókat, városszéli, girbegurba utcácskákat nézve, szinte ott érezzük magunkat a házak között, és bár a legtöbbjükről hiányoznak az emberalakok, mégis mintha ismernénk és szeretnénk az ott élőket is.

 A képek kedves, barátságos környezetet elevenítenek meg. Az a szegénység, amely akkor a Kladács családot jellemezte, nem hagyott nyomot a művész alkotásain. Nem egy elkeseredett, magába süppedt alkotó festményeit látjuk, hanem derűs, kedves művész képeiben gyönyörködhetünk, aki mindenben meglátta a szerethetőt, a szépet és a jót.

Kladács Alajos mint ember is példaképünk lehet. Megerősíthet abban, hogy akkor is érdemes tiszta lelkiismerettel élni, alkotni, jót tenni, ha nem jár érte elismerés.

Horányi Györgyöt Kladács Alajos művészete versírásra is ösztönözte. Megnyitó beszédében két vers is elhangzott.  Emlékezését a festőművész tiszteletére írt szép verssel zárta.

         Kladács Alajos emlékére

Póka utca régi csendje

lassú, lusta nyárutói nap,

a tegnapok égi rendje

miként az égnek kékessége

életemnek e szép emléke

          örökre ott marad.

 

Arcomon érzem a múló idő árnyát

a titkok illatát a kicsi kertben.

           A szívem dobbanását,

           ahogy lelassult a léptem,

amikor a deszkaajtó

közelébe értem. ...

 

A képek, melyek a szívembe égtek

égnek és élnek tovább.

          Érzem Lajos bácsi beszédes szemét,

ahogy rám tekintett, kezében az ecsettel

          és biccentett szótlanul.

Tudtam, hogy a kollégium 

rideg magányából a szeretetbe léptem.

           

          Életem e mozaik pillanatai,

mint patakok mélyén csillogó aranyrögök

fénylenek és felszínre törnek.

Talán maradom kellett volna.

          Maradni, mint aki hazatalált. 


Horányi György megnyitója után Bartáné Kladács Emőke kedves szavakkal emlékezett édesapjára, a szüleitől kapott munícióra, és  köszönetet mondott Czira Szabolcs polgármesternek, valamint Juhász Nándornak, a kulturális központ igazgatójának a kiállítás létrejöttéért.

A tárlat június 7-ig látogatható védettségi igazolvánnyal, de bízunk benne, hogy állandó kiállítás formájában később is a város vonzó látványossága marad.

                                                                                    Szigeti Márta
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése