2023. június 7., szerda

Nevezetességek az Ibériai-félszigeten (3. rész)

Az Altamira-barlang Spanyolország világraszóló nevezetessége.
Nektek integetek, hogy itt vagyok, mert azóta se tudom felfogni. A múzeumában képek segítik az ősi rajzok megértését.
A 15-20 ezer éves festmények 160 négyzetméternyi területet foglalnak el. A földfestékkel alkotott állatképek (főleg bölény, ló és szarvas) a barlang mennyezetét díszítik. A művészettörténeti könyvek, tankönyvek első fejezetei ezzel kezdődnek. Óriási élmény látni!

 Zafra (Spanyolország) alig 10 000 lakosú város, de Alcázarja a legszebbek közé tartozik.

Az utcák házain nyomot hagyott a mór uralom.

 Ezen a téren kellemes volt megpihenni.

Estremoz (Portugália) kulcsfontosságú szerepet töltött be a középkori háborúkban, mert dombra épült és erős fal övezte.

A három korona tornya 27 m magas

A szobron látható Dénes király felesége, a szent életű Izabella itt halt meg 1336-ban. A toronyban található Capela da Rainha Santa csempeképei az ő életét mutatják be.

  Santiago de Compostela a Róma és a Szentföld után a keresztény világ legfontosabb zarándokhelye.
.
A legenda szerint Jakab apostol, János evangelista testvéröccse térített Hispaniában is. I. Heródes Agrippa 41-ben lefejeztette.  A keresztényüldözések idején a szent sírját féltő palesztínai keresztények Jakab földi maradványait Hispániába szállították, ahol az idő múltával sírhelye feledésbe merült. 813-ban azonban egy szent életű remete egy csillagot követve az angyalok karának éneke kíséretében rábukkant a sírra. II. Alfonz király (791-842) 813-ban egy dombtetőn új sírhelyet jelölt ki, és fölé templomot emeltetett. 997-ben azonban Al-Manszur hadai lerombolták. A ma is látható épületet 1075 és 1128 között építették. A kereszténység legnagyobb román stílusú temploma lett.
 Fent a mellékhajóban állok. Az oszlopokon látható szobrok nagyon tetszettek.


Szent Jakab sírját nézem

Még Portugáliában, útközben - egy benzinkútnál - a spanyol határ felé haladva megláttam kedvenc bokromat, a leánder. Haza hoztam volna, de még két hetet Spanyolországban töltöttünk, így tönkrement volna az autó csomagtartójában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése