2023. június 11., vasárnap

Nevezetességek az Ibériai-félszigeten - Gibraltár 2/2.


Gibraltár teljes egészében az európai kontinens területén van, Spanyolországtól körülvéve, az afrikai földrésztől a Gibraltára-szoros választja el. A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben szintén egy idegen ellenőrzés alatt álló terület van, Marokkóba ékelődve, a Spanyolország autonóm tartományát képező Ceuta.

Államszervezet és közigazgatás

          Gibraltár államformája alkotmányos monarchia, államfője a brit uralkodó, 1952 óta II. Erzsébet. Gibraltár a kül- és hadügyeket leszámítva önálló, autonóm. A királynőt a kormányzó képviseli, akinek feladata abban merül ki, hogy a választásokon győztes párt vezetőjét – Gibraltárnak saját parlamentje van – kinevezi főminiszternek és kitüntetéseket nyújt át nagyobb ünnepségeken.
Önálló bélyegkiadása van. A bélyegeken mindig szerepel az államfő


.          Gibraltárban három párt mérkőzik meg egymással a főminiszteri címért: Gibraltári Liberális Párt (GLP), a Gibraltári Szociál-Demokrata Párt (GSD), valamint a Gibraltári Szocialista Munkáspárt (GSLP). A parlamentben 15 képviselő foglal helyet, akik közül 8 fő a kormányoldal és 7 fő az ellenzék. Közülük 12 személyt választanak, 3-at pedig kineveznek. A három kinevezett tag az Országgyűlési szóvivő, a Főügyész és a Pénzügyi és Fejlesztési Titkár. Az országgyűlési szóvivőt a Kormányzó a Miniszterelnökkel, valamint az ellenzék vezetőjével történő konzultációt követően nevezi ki. A szóvivőnek nincs alap- vagy döntő szavazati joga az Országgyűlésen.
         A végrehajtó testületet a 15 megválasztott tag közül a Kormányzó nevezi ki, a Főminiszterrel történt konzultációt követően. 2013. december 6-i hatállyal II. Erzsébet brit királynő Sir James Benjamin "Jim" Dutton-t nevezte ki Gibraltár kormányzójává.

Gibraltárban a legizgalmasabb dolog maga a Szikla. A Felső Szikla Természetvédelmi Terület lenyűgöző panorámával és szamtalan érdekességgel várja az érdeklődőket.


A feljutás legkellemesebb módja a drótkötélpálya.


A Szikla leghíresebb lakói az itt élő berber makákók. Valószínűleg Észak-Afrikából hozták be őket a 18. században. Európában egyedül itt él szabadon majom. A fáma azt tartja, addig lesz az angoloké Gibraltár, ameddig a majmok ott élnek. Ezért történt az, hogy szabadon kóborolhatnak, élhetnek. Ugyanis egy időben rezervátumba zárták őket, és elkezdett fogyni a létszámuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése