2024. április 3., szerda

Sztálint választották első titkárnak - 1922. április 3. - Kinézete, jelleme

           Sztálint 1922. április 3-án választották meg a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkárának. Ezzel a világ területe közel egyhatodának korlátlan ura lett.
„Nem vagyok európai ember, hanem ázsiai, eloroszosodott grúz” – mondogatta akcentussal magáról Joszif Sztálin (grúzul: Joszeb Dzsugasvili).
      Lenin korábban elhangzott figyelmeztetése, amit ekkor sem vettek figyelembe: "Sztálin személyes szerencsétlensége, amely egyre inkább a párt szerencsétlensége lesz, a roppant aránytalanság szellemi képességei és a rendkívüli hatalom között, amelyet a párt és az állam a kezébe helyezett".
            Sztálin élete összefoglalóan (Kun Miklós szerint): Szűkebb hazai környezete szemével nézve Sztálin más benyomást kelt, mint amilyen a nyugati látogatói által írt visszaemlékezésekben. Horrortöténetek sora és egy jelentéktelen kispolgári családi élet zajlik előttünk.

A lent felsorolt  forrásmunkáimból Sztálin külsejéről:
–Ragyás volt az arca.
–Szökés közben a füle és az orra megfagyott, hiába kente be vastagon zsírral. Ezért télen prémmel bélelt füles sapkát hordott.
–A szovjet diktátor testi defektusa: a bal karja gyermekkora óta kacska volt, időről időre a bénaság jeleit mutatta, és rövidebb volt a másiknál.
–Vera Svejcer memoárjából: „Férjemmel, Szuren Szpandarjannal elmentünk Sztálinhoz. … Zakót viselt, de csak az egyik ujjába bújt bele. Később meggyőződtem róla, szeret úgy öltözködni, hogy szabadon maradjon a jobb karaja.”
–Sonya Todrija, egy grúz szociáldemokrata orosz feleségének emlékezése: „Sztálin elvtárs szörnyen sovány volt. Kreol arcú. Ha valaki ránézett, feltűnt neki fehér fogsora”.

A lent felsorolt forrásmunkáimból Sztálin belső tulajdonságairól:
–Még a legnagyobb melegben sem vált meg félkatonai öltözetétől, sőt sapkáját sem vette le.
–Szíve mélyén morózus, gyanakvó és rendkívül sértődékeny volt.
–Keserű és gúnyos humora volt.
–A hatalmi technológia és a politikai intrika nagymestere …
– …milliók életét elpusztító zsarnok.
–Illegális éveiben mindig félhomályban dolgozott az íróasztalánál. Ezt a szokását diktátorként is megtartotta.
–Bulikon nem tudták rávenni a táncra.
            –Robert Service, az orosz történelem professzora (Oxford University) szerint: „Sztálin bosszúszomjas konspirátor és gyilkos vezető, bizonyos tekintetben mégis átlagos ember volt. Társaságot kedvelő, gondoskodó természetű, aki még az udvarlást sem vetette meg. Ha úgy akarta, bárkit el tudott bűvölni”.
Sztálin Budapesten:

–A TIME magazin minden évben megválasztja „Az év emberé”-t. 1939-ben és 1942-ben Sztálint találták erre a legalkalmasabbnak.

Források:
Kun Miklós könyvei
Simon Sebag Montefiore: Sztálin. A vörös cár udvara. (Alexandra, 2007.)

A magyar humorból:



Sztálin idealisztikus képe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése