2023. november 26., vasárnap

NOSZTALGIA - Késő őszi séta Magyarhomorogon (Csonka-Bihar vármegye) az arborétumban (2/1)

A Tóth család birtokában lévő faiskolát 1991-ben alapították 2500 m2-en, miután lehetővé vált a korábbi fenyőfa és gyümölcstermesztés helyett a díszfaiskola létrehozása. Mára már 50.000 m2-en kertészkednek, ahol 1998-ban a díszkert is helyet kapott.
Az mai 2 ha-os arborétum eredetileg üzemi törzsültetvénynek indult. A Magyarországon magántulajdonban lévő törzsültetvények között ebben van a legtöbb faj és fajta a ma szaporításban, valamint alkalmazásban lévő faiskolai dísznövényekből. 2006-ban a hivatalosan regisztrált taxonok száma 490, ami 5000 db kiültetett növényben jelenik meg
A kert kedvező életteret jelent az állatvilágnak is.
Az arborétum különlegességét az adja, hogy a környéken jellemző vízállásos, repedező réti agyagtalajra települt. A család célja, hogy olyan díszfákat, cserjéket, örökzöldeket szaporítsanak és neveljenek szabadföldi kiültetésre, amelyek az itt uralkodó éghajlati viszonyok között teljesen télállónak bizonyulnak, de jól tűrik a nagy nyári hőmérséklet-kiugrásokat és az időnként fellépő légköri aszályt is. Döntően magyar alanyra oltott vagy szemzett idegen dísznövények különleges kombinációjával próbálják megtalálni a térségre alkalmas növényeket.





(Készült 2014-ben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése