2022. szeptember 17., szombat

VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (nyolcadik rész) - 2012. szeptember 9.

A színpadon látottak, hallottak

Bódi Lajos és Cigányzenekara magas színvonalú műsora (Pl. a Pacsirta csodálatos előadása) után a színpadot a bor lovagrendek képviselői foglalták el.
A negyvennyolcadik alkalommal megrendezett szüreti napokon a házigazda polgármester, Krisztin N. László köszöntötte a környék polgármestereit, a két testvértelepülés polgármesterét, a pincészeteket, a felvonulókat, a borlovagrendeket, a vendégeket. Külön kiemelte, a badacsonytomaji templom előtt megáldott szőlőharangot két legény mintegy három órán keresztül vitte a vállán a tűző napon. Elhangzott a kívánság is: „Sok örömet, sikert hozzon a helyieknek és az idelátogatók örömére, Az év további részében igyekezzünk harag és gyűlölet nélkül élni.”.
Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, maga is kertészmérnök, szőlészetet-borászatot végzett, tudja, fontos a gondos gazda, akit ünnepelni kell.
Ezután a felvidéki testvérváros, a Komáromhoz közeli Marcelháza polgármestere, Varga Ervin dicsérte a bort Jókaitól idézve, és emelte poharát a szőlőtermelőkre.
 
A Földi István esperes-plébános által megáldott szőlőharang megjelenése nagy sikert aratott. És mivel a szőlő a közösség szimbóluma is, egy-egy megáldott szemet mindenki levehetett a körbevitt szőlőharangról.

Ezután megkezdődött a felvonuló néptánc együttesek gálaműsora. Az elsőn, az idősebb emberek alkotta csoport csángó viseletén, zenéjén kiütközött az évszázados román környezetben élés. De a kellemes zene, a látványos tánc (pörgés, forgás), a dobbantások (dübörgött a színpad) óriási sikert aratott.
A zalaszentgrótiak, a mihályháziak, a litériek fellépését a felvonuláskori bemutatásukkor méltattam.
Mezőlak Pápától 10 km-re fekszik. Az ismertetés szerint 2010-ben azért alakult az együttes, hogy ápolják a magyar hagyományokat. Szépen fejlődnek, példának itt lebeghet előttük néhány régebbi együttes műsora. A felnőttel moldvai tánca érdekes volt.

A hátszegi néptáncosok csallóközi és székelyföldi táncot mutattak be. Nagy erényük, hogy nemrégen alakultak a magyar kultúra továbbvitele, népszerűsítése érdekében. Minden tiszteletet megérdemelnek. Egy leány csallóközi mesét adott elő az ember három fiáról, a papról, a nótáriusról és a parasztról. Olyan kedvesen, kellemesen hangzott, hogy még a közönség is csendesebb lett!

Csocsesz, Postás Józsi, a Fonográf Emlékzenekar műsoráról külön-külön számolok be.

2022. szeptember 16., péntek

Emberi hülyeségek
















VISSZAEMLÉKEZÉS - Badacsonyi szüreti fesztiválról (hetedik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 5. rész

Badacsonytomaj kínáló kocsiján látszott, hogy ők a rendezők. A polgármester vezetésével arany díszítésű, fekete ruhában kis traktor vontatta járművel érkeztek. Elegáns, mutatós volt. (Sajnos a borról nem tudok írni, mert nem fértem közel. Majd jövőre!) Becsületkassza alapján kínálták a kóstolót. El nem tudom képzelni, hogy abban a tolongásba ki tehetett bele pénzt az óvoda javára!

Badacsonytomaj a 71-es főút mentén található. A Badacsony-hegy valójában a telepüés területén fekszik, amelyet ezen kívül a régi tomaji faluközpont és Badacsonyörs alkot, valamint a nagyrészt üdülőépületekből álló Badacsony településrész. Így együtt kapták meg 2004-ben a városi rangot. Hírnevét kiváló borának köszönheti. Már a rómaiak is egész biztosan termeltek itt szőlőt. Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. (Szent) István korában birtokolta a területet.



A badacsonyörsi iskolások „kis kalózfiúk” életképe kedves befejezése volt a felvonulásnak.
(Folytatom)

2022. szeptember 15., csütörtök

Hogy milyenek a nők? És a férfiak?

 - Nem értem, nektek, asszonyoknak mire kell annyi pénz - zsörtölődik a férj a feleségével - hiszen nem isztok, alig dohányoztok, nők után se jártok...

- Mondd komám! Te miről tudnál könnyebben lemondani, a borról vagy a nőkről?
- Hát ez az évjárattól függ!

Két lefátyolozott nő találkozik az utcán:
- Maga is özvegy? - kérdi az egyik.
- Nem, én csúnya vagyok!

Kikapós hölgyek egymás közt:
- Gyűlölöm a partikat! Nincs semmi új cuccom, amit levethetnék magamról!



- Miért teremtette meg az Isten a férfit?
- A gorillákat sehogy sem tudta megtanítani a fűnyírásra.

- Miből áll egy férj hétfogásos ebédje?
- Egy hot-dog, és hat üveg sör.


A vacsora utáni kávénál együtt ül a házaspár. Az asszony megkérdezi:
- Semmi különöset nem veszel észre ma rajtam?
- Új frizurád van?
- Nem.
- Új ruhád?
- Nem.
- Születésnapod van?
- Nem.
- Talán ma van a házassági évfordulónk?
- Ma egy gázálarcot vettem fel, kíváncsi voltam, észreveszed-e?!

Humor minden mennyiségben















2022. szeptember 13., kedd

A marathóni futás eredete - i. e. 490.

A marathóni csata (ógörögül: Μάχη το Μαραθνος) a görög–perzsa háborúk egyik legjelentősebb ütközete, amely Athén és a perzsák között zajlott i. e. 490. szeptember 13-án. I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A csata, mely görög győzelemmel végződött, nagyrészt Hérodotosz leírásából ismert.
A legenda szerint a hírnök, aki Athénba elvitte a győzelem hírét, úgy kimerült a futástól, hogy odaérve csak annyit bírt mondani, hogy „Győztünk!”, és holtan esett össze. Futása inspirálta a maratoni futást, melyet először az 1896. évi nyári olimpiai játékok során rendeztek meg, hossza ma 42,195 km.
Hagyományosan óriási perzsa túlerőről szokás beszélni a marathóni csata kapcsán, ez azonban vélhetően nem felel meg a valóságnak. Az ókori források több százezres seregről is beszélnek. Egy modern becslés szerint, mely a tengeri szállítás lehetőségein alapul, valószínűleg 25 000 fő körül lehetett a perzsa sereg, amely útközben még apadt is, mert a szigetvilág sok megszállt területén kellett helyőrséget hagyniuk. Ezt figyelembe véve reális becslésnek tűnik, hogy Marathón mezejére már csak húszezer perzsa (illetve a perzsák szolgálatára kényszerített más nemzetiségű) katona érkezett.
Az athéniak tízezer harcost állítottak ki, akikhez csatlakozott az ezer plataiai katona. Mivel a csatában végül nem vett részt a perzsa lovasság, még az is elképzelhető, hogy az ütközet kiegyenlített erőviszonyok vagy akár görög létszámfölény mellett zajlott. Pontos források nem állnak rendelkezésre, csak becslések, az azonban nagyon valószínűtlen, hogy többszörös túlerőben lettek volna a perzsák.

2022. szeptember 12., hétfő

Korlátlan az ember teljesítménye
















Van amit az állatok csinálnak jobban

Így készülnek az emberi bátorságot bemutató képek (felülről a hatodik!!)