2024. szeptember 7., szombat

Feliratok kutyás házak kapuján

Bodri 6 másodperc alatt gyorsul százra. És Te?

Nem veszünk semmit, nem adunk el semmit, nem térünk át semmilyen hitre. És ezt a kutyák is tudják.

Csöpike sem vegetáriánus!

Kutya–Betörő 15:0

Nyugi, csak az eleje harap!

Kedves betörő! 
A kutya mindenkit beenged, a gond kifelé menet kezdődik.

Amputációt és alakformálást vállalok. 
Próbáld ki. 
Gyere be csengetés nélkül!

A kutyák szabadon mozognak, Ön 
szabadon dönt!

Ne félj a kutyától! Ha csengetés nélkül jössz be, 
előbb lőlek le, minthogy a kutya megharapna!

A farkaskutya veszélyes, 
a másiktól meg még én is félek!

Melyek a világ legegészségesebb országai?

Magyarország a középmezőnyben volt akkoriban

Forrás: MTI | 2012. augusztus 15. szerda 07:46 |
|
Magyarország az 54. a 145 rangsorolt ország közül.
A Bloomberg amerikai sajtóügynökség közzétette a világ
legegészségesebb országainak listáját, amelyet Szingapúr, Olaszország és Ausztrália vezet. Magyarország az 54. a 145 rangsorolt ország közül.
A pontozásnál figyelembe vették egyebek mellett a születéskor és 65 évesen várható élettartamot, az életkori csoportonkénti halálozási arányt, a dohányzás arányát, az alkoholfogyasztás mértékét, a légszennyezettséget, valamint a túlsúlyosak és elhízottak arányát.
A dobogós helyeket követően Svájc került a negyedik helyre, melyet Japán, Izrael, Spanyolország, Hollandia, Svédország és Németország követ. Az Egyesült Államok a lista 33. helyére került, Kína az 55., míg az utolsó helyeken Szváziföld (145.), Lesotho (144.), Kongó (143.), Csád (142.) és Mozambik (141.) áll.
Közép- és Kelet-Európában a rangsorolt tíz hely közül Magyarország az utolsó helyre került. Ezen a részlistán Szlovénia (25.), Csehország (32.), Bosznia-Hercegovina (34.), Horvátország (36.), Albánia (38.), Lengyelország (40.), Macedónia (43.), Törökország (44.) és Szlovákia (49.) is megelőzi Magyarországot (54.).
Az 1 milliónál több lakossal bíró 145 értékelt ország rangsorának elejét az európai országok és más fejlett államok foglalják el, míg a lista végére szorultak az afrikai országok.
Az elemzéshez az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által májusban kibocsátott adatokat használták fel a Bloomberg szakemberei, a lista összeállításánál saját statisztikai értékelési módszereiket alkalmazták.

A vöröshagyma áldásos hatásáról

          A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6, C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított. De a megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!

Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3–5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.

Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Torokfájás esetén
            Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.

Migrén            
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás            
      Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs         
      A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.
(Interneten kaptam)

2024. szeptember 6., péntek

Az arab és a fia

          Az öreg arab már 40 éve New York közelében lakik. Szeretne a kertjében krumplit ültetni, de egyedül van, öreg és gyenge. A fia Párizsban tanul. Ír hát neki egy e-mailt:

"Kedves Fiam, Ahmed! Nagyon szomorú vagyok, mert nem tudok a kertemben krumplit ültetni. Biztos vagyok benne, hogy ha itt lennél, tudnál nekem segíteni, felásni a kertet. Szeretlek! Atyád.

Másnap az öreg e-mailt kap a fiától:

Kedves Apám! Ne nyúlj a kerthez!!! Ott rejtettem el a "cuccot". Én is szeretlek! Ahmed.

Harmadnap hajnali 4-kor lerohanja az öreg arab házát a hadsereg, az FBI, CIA, a Ranger-ek és a Nemzetbiztonsági Hivatal. Átkutatják a házat és felássák az egész kertet, minden millimétert átkutatnak, de semmit sem találnak.  Aztán reggel csalódottan távoznak.

Negyednap az öreg arab újra e-mailt kap a fiától:

Kedves Apám!  Remélem, mostanra már fel van ásva a kerted és ültethetsz bele krumplit. Sajnos csak ennyit tudtam innen tenni érted. Szeretlek!
Ahmed

Cicahumor














Fizetések 125 évvel ezelőtt

              Ha régi újságokat lapozgatunk, rájövünk, hogy nagyon sok korabeli probléma a mai napig nem oldódott meg. „Meg kell gondolni, hogy Veszprém nem éppen olcsó város” – írta 1889. szeptember 7-i számában a Veszprémvármegye c. politikai hetilap. Felveti, a „társadalom nagy igényekkel lép fel a tisztviselőkkel szemben…, ugyanakkor az ő mai fizetésük mellett nincs meg az az exisztenciájuk, amely kell, hogy meglegyen”. Ezért Szabó Imre országgyűlési képviselő felvetette a város közgyűlésén, hogy „a városi tisztviselők fizetését javítani kell”.
            Nézzünk néhány példát a korabeli havi illetményekből: a polgármester 125, főjegyző 121, rendőrkapitány, ellenőr 58, főügyész 50, orvos 33, rendőr, tűzoltó pedig 25 forintot keresett.
            Első ránézésre is meglepő, hogy a rendőrkapitány vagy a főügyész fele annyit sem kapott kézhez, mint a polgármester vagy a főjegyző.
            A száz évvel ezelőtt megjelent újságokból kevés adatot találunk az árakra vonatkozóan, de az kiderült, hogy egy mázsa búza 8,5 forintba, egy 240 oldal terjedelmű, novellákat tartalmazó könyv díszkötésben 3 forintba, egy újság pedig 15 krajcárba került. A polgármester a fizetéséből 833 db hírlapot vagy 42 könyvet vagy 15 mázsa búzát tudott venni, de a rendőrkapitány vagy az orvos csak 385 illetve 167 újságot, 19 illetve 11 könyvet, 7 illetve 4 mázsa búzát.
                                          Aranyforint 1873-ból:

Ez alapján 2011-ben mennyi lenne a fizetésük?
2011-ben a búza termelői ára:
37. héten – 26.491,-
41. héten – 31.703,-
44. héten – 4848,- Ft
Mivel a búza ára nagyon változó, ezért ehhez nem lenne szerencsés viszonyítani.
Egy napilap ma kb. 150,- Ft-ba kerül. Ez alapján egy polgármester ma 125.000,- Ft-ot, egy rendőrkapitány 58.000,- Ft-ot keresne havonta. Az orvos, a tűzoltó, a közrendőr pedig még a fűtés számláját is nehezen tudná belőle kifizetni.  E szerint, ha 113 éve a fizetések alacsonyak voltak („ami fizetést ma nyújtunk, azt csak nagy erőlködve lehet tisztességesnek nevezni sok esetben” – mondta a képviselő), akkor a hírlap ára volt nagyon magas. Ma a tv, rádió, internet világában az írott sajtó ára nagyon nyomott.
A fenti írásomnál támaszkodtam a Veszprém megye Maratonban 1998. október 8-án megjelent cikkemre.

2024. szeptember 5., csütörtök

Uniós normák

Virágözön

















Jótékonyság világnapja - magyar kezdeményezésre állapították meg - szeptember 5.

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal 2012-ben nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává.
A közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével. A világnapot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte tavaly, majd a parlament határozatának megfelelően a kormány felkérte a tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre.
A munka oroszlánrészét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte, mintegy 50 ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát. Hozzátette: az ENSZ Közgyűlése a "béke kultúrája" napirendi pont keretében szavazta meg egyhangúlag, hogy szeptember 5-e legyen a jótékonyság világnapja, hitet téve a szociális érzékenység és a kultúrák párbeszéde mellett. A New York-i döntésről beszámoló külügyi közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a Teréz anya életműve által közvetített értékek összhangban állnak az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakkal, és hozzájárulnak a kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításához.
A parlament emberi jogi bizottsága még 2011-ben országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Ház elé, annak érdekében, hogy az ENSZ-közgyűlés nyilvánítsa a jótékonyság világnapjává szeptember 5-ét, Calcuttai Teréz anya halálának évfordulóját. Az akkori indítvány indoklása alapján az emberi jogi bizottság állampolgári kezdeményezéseknek tesz eleget előterjesztésével. A világszerte Calcuttai Teréz anyaként ismert Béke Nobel-díjas szerzetesnő a "kultúrák közti párbeszéd, a cselekvő szeretet és az önzetlen jótékonyság példájával" olyan örökséget hagyott hátra, amelynek ápolása "előre viszi a valódi béke ügyét" - fejti ki a javaslat indoklásában testület kereszténydemokrata elnöke, Lukács Tamás. A bizottság vezetője akkor hangsúlyozta: a világnap létrehozása illeszkedik az ENSZ alapvető célkitűzéseihez és a magyar demokrácia értékrendjéhez.
Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a Török Birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban. 18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet. Az elesettek felkarolója Kalkuttában (India) hunyt el 87 éves korában. (Teréz anya-idézetek gyűjteménye található az augusztus 26-i bejegyzésemben.)
Teréz anya nemzetközi elismerései
1962-ben megkapja a Padma Shri (Pompás lótusz) díjat India elnökétől, és a Nemzetközi megértés díját a Fülöp-szigetek kormányától. Az 1970-es évek elejére Teréz anya és rendje már nagy nemzetközi ismertségnek örvendett. A nagy elismerések sorát az 1971-ben VI. Pál pápa által adományozott XIII. János pápa békedíj nyitotta meg. Még ebben az évben Kennedy-díjat, 1972-ben Nehru-díjat, 1975-ben Albert Schweitzer-díjat, 1985-ben Szabadság Érdemérmet, 1995-ben Kongresszusi aranyérmet vehetett át Teréz anya. 1996-ban megkapta az Egyesült Államok tiszteletbeli állampolgárságát. 1979-ben Teréz anyának ítélték oda a Nobel-békedíjat. Amikor átvette a díjat, megkérdezte: „Hogyan segíthetjük elő a világbékét?” Nagyon egyszerűen válaszolt: „Menjünk haza és szeressük a családunkat.” Az ünnepi banketten való részvételt lemondta, és a kapott 6000 dollárt Kalkutta szegényeinek juttatta el. A Szeretet Misszionáriusainak kalkuttai házát 1986. február 3-án II. János Pál pápa is meglátogatta, a napot Teréz anya élete legboldogabb napjának nevezte.

Időskora és halála
1983-ban Teréz anya II. János Pál pápánál tett látogatása során szívrohamot kapott. 1989-ben a második szívroham után már pacemakerrel élt. 1991-ben Mexikóban tüdőgyulladást kapott, és súlyosbodtak a szívproblémái. 1991-ben hosszú idő után először tért vissza hazájába, Albániába, és megnyitotta a rend ottani házát. Felajánlotta lemondását a rend vezetéséről, de apácái ösztönzésére mégis maradt a rend élén. 1997-ben előbb csonttörést szenvedett, majd maláriát kapott, melynek következtében súlyos szívkárosodást szenvedett. Szívműtétnek vetette magát alá, de egészsége végképp megrendült. 1997. március 31-én leköszönt a rend vezetéséről és kilenc nappal 87. születésnapja után, 1997. szeptember 5-én elhunyt. Halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott. Bár India nem keresztény ország, a kormány mégis három napos nemzeti gyászt rendelt el, és állami temetést rendezett. Halálát az egész világ az emberiség nagy veszteségeként értékelte.

Boldoggá avatása

A Szentszék Teréz anya halálát követően elindította a boldoggá avatási eljárást, amely az első lépés a szentté avatás felé. Az avatás feltétele, hogy olyan csodákat ismerjen el, melyek bizonyítottan Teréz anya közbenjárására történtek. Ilyen volt az indiai Monica Besra esete, akinek hasi daganata volt, és csodás gyógyulását Teréz anyának szóló imáinak köszönte. Ez idő tájt szerte Indiában még több hasonló eset is történt. Teréz anyát II. János Pál pápa a missziós világnapon, 2003. október 19-én Rómában csaknem negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta. Az eseményen 27 ország képviseltette magát kormányszinten, de megjelentek a nagy világvallások, a misszionáriusok és a szegények képviselői is, akikért Teréz anya életében annyit tett. (Forrás: Richpoi Hírek)

2024. szeptember 4., szerda

Teleki Egyesület Gasztronómiai napja - Nagykőrös, 2021. szeptember 5.

Kiválóan sikerült a Teleki Sámeul Kulturális Egyesület által rendezett Gasztronómiai nap
Jó rá visszaemlékezni
A plakáton

Részletes ismertetés az Önkormányzati Hírekben

Beszámolók az Önkormányzati Hírekben






Balog Edit és képei






Palotainé Grónai Éva és képei





Vincze Miklósné Fricska Erika és képei