2012. augusztus 4., szombat

A rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület bemutatója Alsóörsön - 2012. augusztus 3.

         A Török világ Alsóörsön című rendezvénysorozat (2012. augusztus 2-3-4.) keretében a rákóczifalvaiak toborzót tartottak a Sportcsarnok előtt. Nagy megtiszteltetés ért, én is felesküdhettem Rákóczi zászlajára.
 2000. februárjában alakultak. Célkitűzéseik közül:
Történelmi korok hagyományainak életre keltése, emlékek, ereklyék felkutatása, ápolása, népszerűsítése
–Történelmi hagyományon alapuló rendezvények szervezése, lebonyolítása, képző- és népművészeti alkotások készítése, építmények tervezése, létrehozása, kiadványok, folyóirat megjelentetése.

Az alsóörsi Faluközpontban fényképezgettem, élveztem az Egyesület tagjainak nagyszerű műsorát, amikor a kuruc katonák toborzása következett. Egy kedves hölgy odajött hozzám, és invitált Rákóczi táborába. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy én is felesküdhettem a zászlóra. (Az eseményt Klabacsek Tibor kiváló fotós örökítette meg.)

            Egy nagy vallomással tartozom olvasóimnak, nekem II. Rákóczi Ferenc volt egész életemben a példaképem. De ez nem véletlen. Sárospatakon éltem fél éves koromtól hét évesig. Ha a kapun kimentem, a fejedelem szobra nézett rám. Nyári esténként a házunk udvarából hallgatta a család a református templom tornyából szóló tárogatószót.
            Utána Miskolcon éltünk. Iskolába gyalog menetben át kellett haladnom a Sötét-kapun. Itt tábla hirdeti, hogy Rákóczi 1704 telét itt töltötte.
            A Debreceni Egyetemre történelem-népművelés szakra jelentkeztem. Szóbeli tételem történelemből II. Rákóczi Ferenc volt.  (Sikerült a felvételi.)
            Veszprémben éltem mintegy harminc évig. Legalább ötszázszor haladtam el Balatonakarattyán a Rákóczi-fa mellett, néhányszor meg is álltam, mert vonzott a fa és a szelleme. Amikor a községben nyaraltam, minden nap elsétáltam a fához.
            Nekem az ismeretterjesztés volt a munkám, a hobbim – és én ezt gyakoroltam is szóban és írásban. Nagyon sokszor tartottam előadást, nyitottam kiállítást, rendeztem történelmi gyermek játszóházat, nyári tábort a kuruc korról. Több cikket írtam e romantikus időszakról, a benne szereplő személyekről például a Nők Lapjába, a Turista Magazinba, a Veszprém megyei Naplóba, a veszprémi 7 Napba, a Tolna megyei Népújságba stb. És a Rákóczi- szabadságharc 300. évfordulójára (2003-ban) a Panoráma Könyvkiadó csodálatos kivitelbe adta ki a könyvem II. Rákóczi Ferenc élete és szabadságharca címmel. (És most először hívtak a kurucok táborába!)

2012. augusztus 3., péntek

Szelindek együttes fellépése Alsóörsön 2012. augusztus 2.


           A Török világ Alsóörsön című rendezvénysorozat (2012. augusztus 2-3-4.) keretében kiváló és érdekes műsorral lépett fel a Szelindek együttes.

Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium bemutatója Alsóörsön - 2012. augusztus 2.

          A Török világ Alsóörsön című rendezvénysorozat (2012. augusztus 2-3-4.) keretében látott korabeli haj-, viselet- és fegyver bemutató kiválóan sikerült. A csobánci vár helyőrsége az 1500-as évekbeli hősies és romantikus korba röpítette vissza a strandon összegyűlt nagyszámű érdeklődőt. Megtudtuk többek között, hogy abban az időben nem volt egységes katonai egyenruha, bár ugyanarra a darabra más nevet használtak (pl: dolmány-kaftán). A rangjelzések a magyaroknál a süvegen volt látható: az 1 vagy 3 toll, ill. a tollfforgók nagyságából lehetett következtetni a katona beosztására. Legnagyobb sikere a szúró és vágó fegyvereknek, a láncpáncél, a különböző fejfedők, a görbe szablya, a csákányfokos, a kezdetleges tűzfegyverek, a lóding (puskaportartó) bemutatásának volt. A puskák hatalmas durranása meglepte, de ugyanakkor elégedettséggel töltötte el a nézőket. Befejezésként a fegyvereket, a viseleteket közelről is meg lehetett nézni, ki lehetett próbálni.
          Hangodi László (balszélen), a Tapolcai Városi Múzeum történésze kiválóan ismertette a kort és a látnivalókat. Igazi, érdekes, profi bemutató volt. A végén a közönség elégedetten széledt szét a strandon, hogy a vízben hűtse le hirtelen megjött vitézi kedvét.

2012. július 29., vasárnap

Jolly-Joker együttes újabb utcabálja Alsóörsön - 2012. július 27.

        Nagyszerűen sikerült a Jolly-Joker együttes újabb utcabálja. Az elsőről részletesen írtam 2012. június 29-i blogbejegyzésemben. A hangulatos zene, a kiváló kommunikáció, a féktelen jókedv ami a zenekarból áramlott még az Olimpia nyitóműsoráról is elcsábított nagyon sok embert. A szezon eddigi leghangulatosabb utcabálján vehettünk részt.
            A győri fiúk óriási formában voltak, kiválóan kommunikáltak a jelenlévőkkel, jobbnál jobb, hangulatosabbnál hangulatosabb számokkal kedveskedtek a szépszámú közönségnek.
A nyitó számukat még soha nem hallottam, de nagyon tetszett, ezért megkerestem az interneten, és olvasóimmal is megosztom a szövegét:
Megy a meló, nagy a terhelés. Zakatol a gép, folyik a termelés.
A nagyvilágnak hátraarc, ha harc, hát legyen harc.
Ki a legjobb, ki az élbrigád? Közben az üzem elől elkötik a bringád.
A béketábor lázban él, szén kell s vörös a cél.
A Norma abnorma, munkaversenyek, és pofa be koma!
Május 1-ig ha jó voltál, SZOT a beutaló és a Wartburg száll.

Refrén.:
Újra nyit a nyár, hát zárjon be a gyár! Éljen a Balcsi, nincs több szabály!
Álljon le a gép, nyaralni megy a nép! A munka ma sztrájkba lép!
Újra nyit a nyár, hát zárjon be a gyár! Mindent szabad, de semmi se muszáj!
Álljon le a gép, nyaralni megy a nép! Jár ez a két szép hét!

Nagy a meleg, de te sorban állsz, a büfék előtt az osztályharcba beszállsz.
És füles jön, hogy a pult alatt még banán is akad. Itt lángos és Bambi vár.
Este eljön, fellép a két Latabár. Miért nincs mindig nyár?
Itt a pártvezér és egy futball sztár!

Refrén.:
Újra itt a nyár.........

Majd jött a műsorfolyam: Csak azért is szerelem (Első Emelet), Nosztalgia egyveleg (Egy hangulat, Ne nézzen úgy rám, Orgonavirág, Ott fogsz majd sírni, Ez a tangó egy vallomás), Nálam te jolly joker lehetnél, Mindenki valakiért (Charlie), Embertelen dal (Locomotiv GT), Lírai egyveleg az Eddától (Mindent, mit adtál…, Sorsunk egybeforr, menj…).
            És akkor megbolydult a strand, megindult a tánc, pedig még a Nap is nagyon sütött. Ehhez a Retro mix első dala kellett - a Neoton Familiától a 220 felett. És a Don Quijote, Santa Maria zenéjére pedig kitört az általános tánc is! A Hungaria Csókkirálya és a Twistje jó folytatásnak bizonyult. A következő két szám általános megelégedést váltott ki: Pálinkadal és a Valahol egy lány. A jelen lévők a hasukat fogták “Korda Gyuri bácsi” hangjának az utánzásakor, és a Mamma míja előadásakor.
            Úgy érzem, ennyi is elég a kiváló hangulat érzékeléséhez. Remélem, még sokat fogok velük találkozni.

        Három karaoke-énekes fotóját is bemutatom: Sárközi Zoltán Segesdről a felsőörsi hittantábor ideiglenes lakója, egy olasz turista, és a ma születésnapos alsóörsi Horváth Lilla, akinek én is hosszú életet és sok kellemes éneklést kívánok..