2019. március 2., szombat

Bosójárás - képes beszámoló 2017-ből (2/2)

       
          Az idegenforgalom  nagy úr. A busójárás mára már elvesztette eredeti tartalmát, és téltemetéssé formálódott át maskarás felvonulással, népi együttesek szórakoztató programjává, kirakodóvásárral, a Dunába koporsában eltemetett téllel, máglyarakással, hatalmas tömeggel. Sőt, még azt is kitalálták, hogy ki megölel egy busót, annak gyermekáldása lesz!!!!!

Volt, akit az égvilágon semmi nem érdekelte a másikon kívül!

Kajaviccek


Arany János nyomában - Nagykőrösön

Dalmady u. 5., ezen a helyen állt a költő első lakása, ahová 1851-ben költöztek.
     

          Az Arany J. u. 27. sz. házban volt a második lakása. Innen költözött át a gimnázium mellett álló professzori lakások egyikébe.
    A Széchenyi tér 4. sz. alatti Arany János Református Gimnázium Internátusa


          A Szabadság téren a régi Városi Szálloda épületében ma az Arany János Művelődési Központ működik.


         A tér másik oldalán álló református templom kertjében található Arany János mellszobra, mellékalakja az egyik költeményében szereplő "Vén gulyás". Alkotója Stróbl Alajos.


          A szobor mögött álló Arany János Református Iskola épületének sarkán lett elhelyezve Arany harmadik lakásának emléktáblája, itt állottak az egykori professzori lakások. A domborműves táblát Molnár Elek készítette 1960-ban, a 100. évfordulóra.
  A Hősök terén áll az Arany János nevét viselő Református Gimnázium és Szakképző Iskola, amelynek oktatója volt 1851-1860. között a költő.
          A bejárat mellett egy újabb domborműves emléktábla, amelyet Sári Zoltán készített 2010-ben.
           
  A Cifrakertben álló Városi Múzeum, amely természetesen szintén a költő nevét viseli. Az egykor huszárlaktanyaként szolgáló épület bejáratánál szép domborműves tábla adja tudtul az intézmény névadóját. Az előtte kialakított parkban állították fel 1996-ban Varga Imre "Nagy tanári kar" nevet viselő szoborcsoportot. Az alsó képen Arany János látható középen, a többi híres Nagykőrösön is oktatott "akadémiai tag" között.

NOSZTALGIA - ÖT ÉVE TÖRTÉNT Utazás Kiállítás és Vásár, Budapest - 2014. február 27. - március 2. (4/3)

         Öt földrész 45 országából 500 kiállító mutatkozott be több mint 30 ezer négyzetméteren az idei 37. Utazás nemzetközi turisztikai kiállítás és vásáron.