2024. június 22., szombat

Virágok mindenhol











Sonkás-mozzarellás csusza


Tihany nevezetességeiből - András és Anasztázia, valamint Az alapító szobra

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
A lépcsős szobortalpon álló, modern felfogásban ábrázolt emberpár alkotói: Bogdan Korzs, OLeg Tugrik. Felállítás éve: 2001.
                I. András (élt: 1013–1060) Árpád-házi magyar király 1046–1060 között uralkodott.
          Anasztázia (élt: 1023–1096) magyar királyné, I. András felesége. András még bujdosó herceg korában vette feleségül 1037–1038 körül. 1046-ban, amikor András elfoglalta a magyar trónt, Anasztázia is követte férjét.
A királyné kedvenc tartózkodási helye a Tihanyi-félsziget, ahol az oroszkői monostort alapította.


            A mű I. Andrást, az apátságot alapító királyt ábrázolja (bazalt, aranyozott krómacél). Alkotója: Varga Imre. Felállítás éve: 1972.


          Amikor a 70-es években személyesen találkoztam Varga Imrével, megkérdeztem tőle, hogy nagyon sejtelmes címe van ennek a szobornak. Akkor ez most pontosan kit ábrázol, I. (Szent) Istvánt, az országalapítót, vagy I. Andrást, az apátság megalapítóját? Azt válaszolta: mindenkinek a fantáziájára bízom, kit lát benne.

2024. június 18., kedd

Így is készíthetünk fagylaltot házilag

Mégcsak fagylaltgép sem kell hozzá!

A fagylalt elválaszthatatlan kelléke a nyárnak, otthon is könnyedén elkészíthetjük. Ismerjék meg hozzá az alapreceptet, amit aztán ízlés, no és persze a szezon szerint, bármilyen gyümölccsel elkészíthetnek.
A nyári időszakban könnyű a dolgunk, hiszen sokféle friss gyümölcs kapható, melyek remek alapot adnak gyümölcsös fagyik készítéséhez. Ám, ha előrelátóak vagyunk, felkészülhetünk az ínségesebb időszakokra is. A fagyasztó ebben igazán jó társnak bizonyul.
            Ennek a receptnek az elkészítéséhez nem lesz szükségünk fagylaltgéphez, csupán egy erős aprítógépre. Ugyanis a gyümölcsöt fagyott állapotban használjuk fel. Így, ha friss gyümölcsből készítjük a fagylaltot, előtte fagyasszuk le!
Ha megfelelő keményre fagyott, vegyük elő, tegyük az aprítógépbe – 4 személyre 50 dkg gyümölcs elegendő –, adjunk hozzá 2 kispohár görög joghurtot, ízesítsük mézzel, és a gyümölcs fajtájától függően fahájjal, vaníliával, gyömbérrel, esetleg mentával, citromfűvel.
            Utóbbiak az édes gyümölcsökhöz jól illenek, az eper és a málna finom vaníliával, a barack és a szilva pedig a fahéjjal. Ha ezzel megvagyunk, alaposan aprítsuk az egészet össze, majd öntsük műanyag tálkákba, és fogyasztásig tegyük vissza a fagyasztóba, de legalább fél órát hagyjuk bent.
            Csinos desszertpoharakba tálalva, friss gyümölccsel a tetején kínáljuk.
(Forrás: HáziPatika.com, Zsupos Ildikó, Partner: Ízek és Érzések)

Hidak mindenhonnan












2024. június 17., hétfő

Aktuális még mindig?

Az interneten találtam ezeket a képeket 2016 június 18-án, és be is mutattam nektek. Döntétek el, aktuális-e ez még?