2023. szeptember 2., szombat

Almaecet: fogyaszt és lúgosít

Az almaecet mindazon ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek az almában megtalálhatóak. Igen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, és vas, klór, nátrium, magnézium, kén, fluor valamint szilícium is található benne. Ezen túlmenően pikáns és enyhe fűszerezettsége igen finom ízt kölcsönöz a vele készített salátáknak.
Az almaecet – ahogy a citrom is – savas kémhatású. Fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet, mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását.
Az almaecet gyorsítja a zsír lebontását, ezzel elősegíti a fogyást. Ha naponta megiszunk egy deciliternyi vízben feloldott 2 mokkáskanálnyi almaecetet és egy mokkáskanálnyi mézet, akkor megszűnik a fáradékonyságunk, fokozódik a szellemi frissességünk, és javul az emlékezőtehetségünk.
Ezenkívül csökken a magas vérnyomás, elmúlik a szédülés, javul az étvágy, és ellenállóbbá válik a szervezet a meghűlésekkel szemben.
Ez a csodás hatás a nagyszámú összetevőnek tudható be. A mézben található vitaminoknak és ásványanyagoknak se szeri, se száma. Azt viszont kevesen tudják, hogy az almaecetben 90 olyan nyomelem van, amely az emberi szervezet számára különösen fontos. Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt. Igazi jótékony hatását mézzel keverve fejti ki.
Az almának rendkívül magas a savtartalma. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, jó szolgálatot tesz azoknak is, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetőek, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Két hetes kúra után megszűnik az erős fájdalom.
Az ecetben lévő ecetsav tartósító, fertőtlenítő hatással rendelkezik, elpusztítja a rothasztó baktériumokat, a penészgombák spóráit, emésztőrendszerünkben pedig gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat, melynek tünetei a fejfájás, levertség, ekcéma, bőrproblémák, depresszió, ízületi fájdalmak, hólyaghurut. Segít gyomorrontáskor, biztosítja a megfelelő emésztést.
Fokozza a hasnyálmirigy és a vékonybélbolyhok emésztőnedveinek termelődését, mely megkönnyíti a zsírok és a fehérjék emésztését. Szabályozza a bélműködést, a tápanyagszállítás felgyorsul. A szervezet a zsírnak csak egy részét emészti meg, a többi a széklettel kiürül. Az ecetsav jelentős mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és ezáltal fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítőképességét.
Rendkívül jó méregtelenítő hatású. Az ecetsav antibakteriális hatása révén tisztítja meg a szervezetet, s egyensúlyba hozza a szervezet zsíranyagcseréjét. (Forrás: Hajrá Egészség)

Abdurrahman budai pasa halálára - 1886. szeptember 2.



Salvatore Quasimodo Költőverseny Balatonfüreden


 „Balatonfüreden egy ifjú hárs viseli
az én nevemet. Szív alakú levelet hajt
a hazámtól oly távoli partok mentén.”
(Részlet a Balaton partján c. verséből.
Fordította: Kotzián Orsolya)
Salvatore Quasimodo költő, műfordító, kritikus 1901. augusztus 20-án született a szicíliai Modicában. A XX. századi olasz költészet legnagyobb alakjainak egyike, Ungaretti és Montale mellett a hermetista irányzat képviselője. „Lírájáért, amely klasszikus tisztasággal és tragikus életérzéssel fejezi ki korunkat” 1959-ben Nobel-díjjal tüntették ki.
Magyar nyelven megjelent kötetei: Hazatérések (1960), Nyitott ív (1980), Föld (1994).
          1961-es magyarországi útja során Balatonfüredre is ellátogatott, és a szívkórház korábbi híres pácienséhez, Rabindranath Tagore Nobel-díjas költőhöz hasonlóan ő is fát ültetett emlékül. A Tagore sétány mellett ma már „olasz liget” magasodik  Quasimodo hársfája körül.
Nevét az  évente meghirdetett Salvatore Quasimodo Költőverseny és Nemzetközi Költőtalálkozó is őrzi Balatonfüreden – számos irodalmi és képzőművészeti program kíséretében. (Békey Mária írását is felhasználtam.)
         A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik évente, melyek közül 7 tagú zsűri választja ki a legjobbakat.

2023. szeptember 1., péntek

Kekszes csoda sütés nélkül

          Nincs kedved sütni, de finomságra vágysz? Akkor ez a recept az amire szükséged van!
Hozzávalók
  • 1 csomag étkezési keksz
  • 2 tasak instant vanília krém
  • 8 dl tej
  • cukor (amennyi a krémbe kell)
  • 7 evőkanál tejszínhab
A tetejére:
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanálnyi vaj
  • 0,2 dl tej
Elkészítése:
            A krémet összekeverjük a cukorral, majd a tejjel és felverjük a csomagoláson lévő leírás szerint. Ezt követően belekeverjük a tejszínhabot. Egy süteményformába rakunk egy réteg kekszet, szorosan egymás mellé, majd egy réteg krém következik rá, addig rétegezzük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Közben a tejet felmelegítjük, a kakaót és a porcukrot összekeverjük, kanalanként hozzáadjuk a tejet, hogy sűrű glazúrt kapjunk. A kekszen eloszlatjuk és hűtőbe tesszük. Néhány órán át pihentetjük, majd szeletelhetjük.
(Forrás: Mindenegyben) 

Egyed napja a népi hiedelemben - szeptember 1.

  • E napon kezdték a búza, másutt a rozs vetését. Azt tartották, hogy aki Egyed napján veti el a búzát, bő termésre számíthat.
  • Ilyenkor fogták hízóra a disznót, ha karácsony táján le akarták vágni.
  • Az e napi esőből esős őszre jósoltak, ellenkező esetben szárazra.
  • Ismert találós kérdés: „Mikor van a túróscsusza nevenapja? – Egyed napján.”

NOSZTALGIA - TIZENEGY ÉVE TÖRTÉNT Capriccio Zenekar koncertje Balatonalmádiban - 2012. aug. 28.

   
A Pálinka Napok programjában Török Ádám és a Mini Trió koncertje szerepelt 19.30 órától. Ettől eltérően a budapesti Capriccio Zenekar lépett fel, és a magyar szokásoktól eltérően a közölt időponthoz képest 6 perccel korábban kezdett, Török Ádám pedig csak a második részben szerepelt.
Erről az a kiváló szovjet vicc jut az eszembe, amikor Iván nagy boldogan újságolja Szergejnek, hogy: Azt írta a Pravda, hogy Leningrádban, a Szmolnij előtt személykocsikat osztogattak.
–Szergej: Nem a Pravda írta, hanem az Iszvesztyija!
–Iván: Az mindegy, a lényeg a fontos, hogy Leningrádban a Szmolnij előtt személykocsikat osztogattak.
–Szergej: Nem olvastad pontosan, mert nem Leningrádban, hanem Moszkvában, és nem a Szmolnij előtt, hanem a Vörös téren!
–Iván: Nem az a lényeg, hanem, hogy személykocsikat osztogattak.
–Szergej: Tényleg nem olvastad pontosan, mert nem személykocsikat, hanem teherautókat, és nem osztogattak, hanem fosztogattak! A többi azonban stimmel.
De mi nem így jártunk! Az este folyamán egy nagyívű, kiváló koncertet hallottunk, amire a koronát Török Ádám blokkja tette rá. (Ez utóbbival külön bejegyzésben foglalkozom.)

  Az első három külföldi számnál már bemutatta frontemberük, Kyru, hogy a rekedtes hangja kiváló a választott számokhoz.
            De a Mindegy, hogy mennyibe kerül c. nemrégen megjelent saját kislemezükről bemutatott slágergyanús számnál bontakozott ki igazából a zenekar. Dübörgött a zene, az erőteljes ének, „…a kevés is lehet nagy ár!” meggondolandóan szállt a Megyehegyen keresztül egészen Veszprémig.
            Az ötödik számnál kigyulladtak a reflektorok, szállt a füst, sírt a gitár! – nekem nagyon tetszett. A hatodik szám újra slágergyanús saját szerzemény volt, és becsempészték a Balaton szót is a tenger helyett. Kiry mély átéléssel énekelte, mintha átélte volna valamikor: „Milyen sokszor mondtam neked, Ha játszol velem, én elmegyek!”. Itt is sírt a gitár, nagyon jól sikerült ez a dal is. A közönség is „kézzel foghatóan” élvezte, amit a zenekar frontembere azonnal le is reagált egy jól irányzott kérdéssel: Mindenki jól érzi magát?
            Kyru a gyors és a lassú számokat egyaránt kiválóan énekelte, ez bebizonyította a következő lassú számnál is. És a gitár sírása is a specialitásuk, ami ekkor is vitte a számot. Még az sem rontotta az élményt, hogy két meglett korú, nem kimondottan reprezentatív kinézetű hölgy kiugrott a sorból a színpad elé, és úgy vonaglottak, mintha akik ezzel a sámántánccal vissza tudnak fiatalodni.
Honlapuk szerint a zenekar 2000. tavaszán alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a rhythm & blues, blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert klasszikusait, valamint, hogy, saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát. A zenekar az évek során egyre összeszokottabbá vált, annak ellenére, hogy folyamatos tagcserék jellemezték. Mára azonban kiforrott saját jellegzetes zenei világa, szívesen nyit az ismert amerikai blues zenék világa felé és azokat saját jellegzetes módján interpretálja, ám emellett rengeteg olyan dalt hallhatunk egy-egy kellemes hangulatú koncerten, amit maga a zenekar hozott létre.
2010-ben jelent meg első önálló szerzeményeket tartalmazó albumuk: Túlsó oldal címmel, amelyen olyan előadókkal dolgoztak már együtt, mint Török Ádám és Németh Károly, Póka Egon és Tátrai Tibor.

2023. augusztus 31., csütörtök

Emberi butaság














Ételszobrászat














A hosszú élet egyik titka


A kutatás
          A kutatás során az amerikai Brigham Young University kutatói 20 éven keresztül tanulmányozták 1700 olyan felnőtt házaspár életét, akik már két évtizede élnek együtt. Vizsgálták a fizikai állapotukat, a vitákra való reagálásukat, a boldogságukat és az életminőségüket is. Megkérték a nőket és a férfiakat is, hogy rangsorolják egy skálán az egészségüket rossztól kiválóig.
          Az eredmény pedig nem más, mint az, hogy azok a párok, akik nem vitatkoznak olyan sokat, egészségesebbek, és tovább élnek, mint azok, akik mindenen összekapnak. A boldog házasság tehát a hosszú élet titka.

         Az is kiderült, hogy a legtöbb vita a rokonok – leginkább az anyós – látogatása miatt tör ki például a karácsonyi készülődés során. A boldog párok pedig többször főznek és ebédelnek együtt, és több közös programot szerveznek maguknak.

Miért élhetünk tovább veszekedés nélkül?
     A sok veszekedés sok stresszel jár, ami köztudottan rövidíti az életet. Tehát, ha kevesebbet vitázunk, akkor minimálisra csökken a stressz a párkapcsolatban – és az életünkben is kisebb lesz. Emiatt pedig jobban tudunk majd aludni, könnyebben leszokunk a káros szenvedélyekről. A boldog kapcsolat megkönnyíti az életet, felszabadultabbá és egészségesebbé tesz minket. Még az élet többi részéből szerezett stresszt is csökkenti, hiszen ha tudjuk, hogy otthon béke és nyugalom vár minket kedvesünk karjaiban, akkor nem aggódunk annyit, könnyebben megnyugszunk, illetve megnyugtatjuk egymást.
          A boldogtalan házasságok ezzel szemben sok stresszel járnak, könnyebben rászoktatnak minket a káros szenvedélyekre, gyengítik az immunrendszerünket, és az életünket is rövidítik.

A tanulság
         Akármennyire is szeretnénk, azt tudjuk, hogy nem vagyunk képesek vitatkozás nélkül élni. Lehet egy kapcsolat bármennyire is jó, veszekedések akkor is lesznek. Ez így is van rendjén. Nem kell tehát aggódnunk, csak a legjobbra törekednünk. Ha hosszú életet szeretnénk, akkor próbáljuk meg veszekedés helyett beszélgetéssel, nyugodtan megoldani a problémákat. Ha pedig mégis vitára kerülne a sor, akkor beszéljük meg minél hamarabb, és béküljünk ki gyorsan. Segítsünk párunknak, ha gondja van, álljunk mindig a másik mellett, nyugtassuk és vigasztaljuk, ha kell
(Forrás: Femcafe.hu - Írta: váradimelinda 2013.07.21.)