2023. május 6., szombat

Palacsintatorta

Hozzávalók:
palacsintához:
4 dl liszt
4 dl tej
4 db tojás (közepes)
1-2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
csipet só
olaj a sütéshez

töltelékhez:
25 dkg mascarpone
3-4 ek mogyorókrém
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (vagy hulala)
10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
            Az egész tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és a tejjel. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel keverjük simára. (egy sűrűbb palacsintatésztát fogunk kapni)
            A palacsintasütőt kenjük ki egy kevés olajjal, majd tegyünk bele egy nagyobb merőkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát, kisebb lángon süssük szép pirosra.
            A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a mogyorókrémmel. A habtejszínt (vagy hulalát) verjük fel kemény habbá.
            Helyezzük a tányérra egy palacsintát, majd ízlés szerint kenjük meg a mascarponés-mogyorókrémmel. Ezután helyezzünk rá a következő palacsintát, majd kenjük meg a felvert tejszínhabbal. Addig ismételjük, még az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül.
            A maradék mogyorókrémet, keverjük össze egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.
            A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd kevergetve hűtsük ki. Ezután ízlés szerint csorgassuk a torta tetejére.

            Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni) (Forrás: Receptneked, KGizi)

NOSZTALGIA - Egy hónapos autós körút 2017-ben

JÓ VISSZAEMLÉKEZNI
május 6. (szombat) - június 4. (vasárnap) (30 nap)
Nagy körút: Monacói Hercegség – Spanyolország – Portugália – Gibraltár – Andorra
május 6-7. Budapest – Szlovénia – Észak-Olaszország – Monaco; 8 -–9–10–11. Monaco - (tovább Dél-Franciaországban): Lourdes – Pau – (tovább Spanyolországban): Guernica –Bilbao – Altamira – Santiago de Compostella; (12–18. tovább Portugáliában): 12–14. Porto – Aveiro – Coimbra – Leira – Batalha – Fátima – Alcobaca – Óbidos – Torres Vedras – Palácio de Queluz; 15–16. Lisszabon; 17. Estoril – Cascais – Peninha – Cabo da Roca – Colares – Monserrate – Sintra; 18.  Megalitok – Évora – Estremoz – Elvas; (tovább Spanyolországban): 19. Cacares – Plasencia – Zafra – Cobelleros, 20. Granada; 21. Malaga – Ronda; 22. kitérő a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltárba; (tovább Spanyolországban): 23.  Cadiz – Jerez de la Frontera; 24. Sevilla; 25. Cordoba; 26. Baeza – Úbeda – Toledo; 27. Toledo-Avila; 28-30. Madrid; 31. Madrid környékén: Escorial és az Elesettek völgye;   június 1. Segovia – Burgos; 2. Zaragoza – Barcelona; 3. kitérő Andorrába; 4. Andorra – Dél-Franciaország (pihenő: Nizzában) – Észak-Olaszország – Szlovénia – Budapest
A sevillai katedrális

A cadizi erőd

Ávila
 

Gibraltárban

A nevezetes Szikla

 A felvonó (kicsit szurkoltam)

Fatima (Portugália)

A híres villamos Lisszabonban

Szúz Mária-templom Lisszabonban

Pihenő Estorilban (Portugália)

Megszívlelendő gondolatok









A magyar sport napja - május 6.

       Annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 138 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt Budapesten.
          A kormány 2000-ben hozott határozata alapján ünnepeljük a magyar sport napját, tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját. Ennek jegyében az akkori ifjúsági- és sportminiszter díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek. 

  Ezen a napon a kiemelkedő   sportteljesítményt nyújtó sportolóknak adományozzák a Csík Ferenc-díjat. 
A Bay Béla-díjat azok kapják, akik edzői tevékenységükkel és jelentős nevelő-oktató munkájukkal járultak hozzá a magyar sportélethez. 
Kemény Ferenc-díjat a sport területén kiemelkedő tudományos tevékenységet végzők nyerik el.
Kerezsi Endre-díjat a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozzák.
Esterházy Miksa-díjat a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére alapították.
          A testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozók, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében ahazai és nemzetközi sportéletben eredményesen munkálkodó személyek részére nyújtják át. Kiosztásra kerül a Magyar Sportért Életműdíj és a Magyar Sportért Díj. A Magyar Sport napja alkalmából megkoszorúzzák a Szabadság téri MAC emlékművet


Sporthumor







2023. május 5., péntek

Csúnya a sovány ember!










NEMZETEK KONYHÁJA - Káposztás tészta (magyar)

hozzávalók/4 adag

  • 5 ek napraforgó olaj
  • 1 kg káposzta (fejes)
  • 2 kk bors (őrölt)
  • 2 teáskanál cukor
  • 50 dkg tészta (fodros nagykocka)
  • só ízlés szerint

elkészítése

  1. A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk.
  2. Nagylyukú almareszelőn lereszeljük.
  3. Besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
  4. A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
  5. Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát.
  6. Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta pirítása legalább 40 percet vesz igénybe.)
  7. Amikor megpirult beleszórjuk az őrölt borsot.
  8. Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő kb. 7 perc) , leszűrjük , 1 evőkanálnyi olajjal összekeverjük.
  9. A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.
  10. Forrón tálaljuk.
A káposzta lereszelése és megpirítása elég időigényes, ezért érdemes egyszerre két-három adagot készíteni. A pirított káposzta jól bírja a mélyhűtést
(Forrás: NOSALITI)

Nem mindegy