2022. november 12., szombat

A szociális akció nemzetközi napjára - november 12.












Minőségügyi humor









Minőségügyi Világnapra - nov. 12.

            Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) 1992. november. 12-re hirdette meg a Minőségügyi Világnapot. A magyar kormány is csatlakozott az EOQ felhívásához. A szervezet ezzel a minőség iránti elkötelezettség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

A minőség a humor tükrében:

2022. november 11., péntek

Maradj mindig fiatal! - humorosan

Az idősebbekről nyújtok át egy csokor viccet. Mindig fiatalnak kell maradni, és akkor ezek nem fordulhatnak elő!

1.  Egy idős úriember évek óta hallási problémákkal küszködött.  Elment az orvosához, akinek sikerült számára egy olyan készüléket beszerezni, mely 100%-os hallást biztosított.
   Egy hónap múlva elment ellenőrzésre az orvoshoz, aki azt mondta:
- Az ön hallása tökéletes. Gondolom, a családja is nagyon örül ennek.    Az idős úr így válaszolt:
- Még nem mondtam meg a családomnak.  Csak ücsörgök, és hallgatom a beszélgetésüket.  Már háromszor írtam át a végrendeletemet!
3.  Kórházi szabályok szerint minden távozó betegnek tolószékben kell elhagynia a kórházat. Mikor még tanuló nővérként dolgoztam, egy idős bácsit találtam az ágy szélén felöltözve, kis bőrönddel a lábánál, aki közölte, hogy őneki nem kell tolószék.
Egy idő után meggyőztem a szabályokról, és végre megengedte, hogy a liftig eltoljam. A liftben megkérdeztem, hogy várja-e a felesége a kórház bejáratánál. Erre azt válaszolta:
- Nem tudom, szerintem még mindig fent van a fürdőszobában, ahol átöltözik a kórházi hálóingből.

4.  Egy idős házaspárnak problémája van az emlékezéssel. Egy orvosi ellenőrzés során azt a tanácsot kapják, hogy ugyan fizikailag semmi problémájuk, de jobb lenne, ha mostantól mindent felírnának, hogy könnyebben emlékezzenek dolgokra.
Este - amíg TV-t néznek - az idős ember feláll a székéből.
- Kérsz valamit a konyhából? - kérdezi a feleségét.
- Hoznál nekem egy tál fagylaltot?
- Igen.
- Nem kéne felírnod, hogy emlékezzél rá?
- Nem, erre fogok emlékezni.
- Kérnék néhány epret a tetejére. Szerintem ezt fel kéne írnod, egyébként el fogod felejteni.
- Ezt nem felejtem el. Egy tál fagylaltot kérsz, eperrel a tetején.
- Tejszínhabot is szeretnék. Ezt biztosan el fogod felejteni. Írd fel, légy szíves.
A férj dühösen válaszol:

- Ezt nem felejtem el! Fagylaltot kérsz eperrel és tejszínhabbal a tetején! Értem én!
Ezután kimegy a konyhába.. Kb. 20 perc múlva vissza tér és a feleségnek átad egy tányéron sült sonkát és tojást. A feleség ránéz a tányérra és megkérdezi:
- Hol van a pirítósom?

6.  Két idős ember egy öregek otthonában egy fa alatt üldögél és beszélget. Az egyik azt mondja a másiknak:
- Béla, én már 83 éves vagyok és mindenem fáj. Tudom, hogy te is az én koromban vagy, te hogy érzed magad?
- Én? Mint egy újszülött!
- Tényleg?
- Igen! Se fogam, se hajam, és azt hiszem, éppen bevizeltem.


2022. november 10., csütörtök

Nemzetközi Ifjúsági Világnapra - november 10.

Szülő-gyerek görbe tükörben


Miért sírsz Pistike?
- Az Apuuu!...Rácsapott az ujjára a kalapáccsal és... és...
- De kisfiam, ezért neked nem kellene így ordítanod!
- Hááát, először én is röhögtem...

Három fiú vitatkozik az iskolában, kinek az apja a leggyorsabb futó.
–Az én apám olyan gyors, hogy ha kilő egy nyilat, megelőzi menet közben - mondja az első.
–Az enyém lövész, és olyan gyors, hogy ha lő egyet, hamarabb ér célba, mint a golyó - mondja a második.
–Az semmi. Az én apám fél ötig dolgozik, és minden nap már négykor otthon van..









Márton napi (nov. 11.) előzetes - Libacomb párolt káposztával és tört krumplival

(Forrás: Két cica konyhája/Metropol)

Szent Márton napjára - november 11. Márton-napi hagyományok, szokások

1. „Novemberben, Márton napján
Liba gágog, ég a kályhán,
Aki libát nem eszik
Egész évben éhezik”
Az ismert Márton lúdja legenda egy régi római történeten alapszik. E történet szerint a Capitolium lúdjai felébresztették az alvó őrséget, amikor a gallusok az éj leple alatt Rómát el akarták foglalni. Ebbe a történetbe szőtték bele Márton alakját később.
             Márton a legenda szerint a ludak óljába bújt, mivel nem akart püspök lenni, de a ludak hangos gágogása elárulta őt. Innen ered az a hagyomány, hogy Márton napján szépen hizlalt ludat fogyasztanak. Aki Márton napján libát nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezni fog egész évben. A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából is lehetett következtetni az időjárásra: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont barna és rövid, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs, sáros időre lehet számítani.
            A libát nemcsak finom húsa, hanem puha tolla miatt is szívesen tartottak a falusi házaknál. A tisztaszoba magasra párnázott ágyaiba nagyon sok toll kellett. Téli estéken a lányok és asszonyok fosztották a lúdtollat nagyon vidám hangulatban. Míg a kezük járt énekeltek, meséltek, beszélgettek. 

2. Márton nap zárja az éves gazdasági munkákat.
            Szent Márton napján a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje. Köszöntőt is mondtak, a gazda megfizette a bélesadót vagy rétespénzt. Márton vesszeje többágú volt, úgy tartották, ahány ága van, annyit malacozik a disznó. A bősi gazdák a disznóól tetejébe szúrták dögvész ellen. Tavasszal ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat. Bősön zsírral, szalonnával, kolbásszal ajándékozták meg a pásztort, esetleg pénzt is adtak. Az Ipoly vidékén a pásztorok sorra járták a házakat, és a gazdáktól ajándékot kaptak. A Nyitra megyei Zsérén is a pásztorok hordták a mogyorófavesszőt, amiért a gazdától ajándékot kaptak. A Dunántúlon – különösen Vas megyében – Márton-nap estéjén a pásztorok sorra járták a házakat köszöntőjükkel. Kezükben dús lombú nyírfavesszőt tartottak, melyből a gazdának is adtak, hogy tavasszal ezzel hajtsa először a jószágot a legelőre. Gyöngyösfalun például a kanász megkopogtatta az ablakot a következő szavakkal: „Jó estét kívánok! Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van”. Az erdélyi pásztorok e napon kérték járandóságukat. Sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak, nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizte, s tavasszal az állatok kihajtására használta. 

3. A Márton napi időjárásból következtettek a télre:
–Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
–Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
–Márton napján, ha a lúd jégre áll, karácsonykor sárban jár.
–Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak
–Ha jókedvű a Márton, kemény tél lesz, a borús Márton borongós télt hoz.
Sokfelé azt tartják, hogy márciusban olyan lesz az idő, mint a Márton-napi. Mivel ez a nap többnyire ködös, esetleg havas, a baranyaiak azt mondják: „Eljött Márton szürke lovon.” „Márton fehér lován nyargal.”

4.„A bornak Márton a bírája” – tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.

5. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna.

6. Sokfelé rendeztek Márton napi bálokat, vásárokat.  Ez volt a negyven napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett volt a jóízű és gazdag falatozás. Német nyelvterületen lámpás, fáklyás felvonulásokat is szerveztek. Ezzel a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánták eljuttatni mindenkihez.

7. Előestéjén Márton-maskarák jártak családról családra – eredetileg csak elmaszkírozott fiúk –, akik énekeltek és jó termést kívántak a háznak. E maskarázásban az ősök kultuszának nyomait látják a néprajzkutatók
Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget! 

8. A Gyertek haza ludaim! – kedvelt, általánosan elterjedt játék. Az eddigi lejegyzések több mint ötven szövegváltozatot  - pl. Sas és tyúk, Róka és kotlós, Héjázás -, és több játékmódot mutatnak. Tartalmi érdekessége, mindig ragadozó állatokat utánoz. A Gyertek haza ludaim!-féle játékok Európa-szerte ismertek. 
„Ködös Márton után Enyhe telet várhatsz, Havas Márton után Farkast soká láthatsz. Szent Erzsébet-napja Tél elejét szabja, Az András-napi hó A vetésnek nem jó.” (népköltés)

2022. november 9., szerda

Szigetvár látnivalóiból (2/2)

A városok napja (november 8) alkalmából

 Makovecz Imre épülete már messziről felismerhető


A belső udvar néhány éve és most
Felirat hozzáadása

 Két jólsikerült szobor

Öt gyümölcs a hosszantartó életért

          Köztudott, hogy az egészséges táplálkozás fő alkotóelemei a gyümölcsök és a zöldségek. A gyümölcsökben rengeteg fontos tápanyag van, mely szervezetünk számára elengedhetetlen. Lássunk 5 olyan gyümölcsöt, mely garantáltan meghosszabbítja életünket!
1. Áfonya
Az áfonyát azért érdemes fogyasztani, hogy látásunk javuljon, illetve, hogy koleszterinszintünket alacsonyan tartsuk. A második világháború idején pilóták fedezték fel, hogy ha áfonyát fogyasztanak, akkor javul az éjszakai látóképességük. Azóta számos látászavar kezelésére használják. Magas A-vitamin tartalma miatt a farkasvakság elleni gyógyszer alapanyaga. Az áfonya jó még a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek megelőzésében.
2. Ribizli
A nyár legegészségesebb gyümölcsének számít a ribizli magas C-vitamin tartalma miatt, korábban hatásosan gyógyították vele a skorbutot. Habár kicsit savanyú, érdemes belőle minél többet fogyasztani, mivel a rák megelőzésében komoly szerepe van. Mivel olaja hasonlít a bőrünkben lévő zsírokhoz, eredményes kezelhetjük vele a különféle bőrgyulladásokat, száraz és érzékeny bőrt egyaránt. 
Tipp: A főzés nélkül eltett szörp remekül megőrzi a ribizli C-vitamin tartalmát!

3. Málna
A málna mindannyiunk kedvence, nem csak finom, de nagyon egészséges is. Jótékony hatásai között szerepel, hogy normalizálja a vércukorszintet, serkenti a vérkeringést, megszünteti a menstruációs panaszokat, gyógyítja a gyulladt fogínyt, megelőzi az orrvérzést. Kiváló az immunrendszer erősítésében, így érdemes kihasználni, amikor szezonja van.
Tipp: A forró nyári napokat enyhítsük málna fagyival, vagy málna joghurttal!
 
4. Sárgabarack
Hatékony a rák megelőzésében, a fiatalság forrása. Azok, akik nagy mennyiségben fogyasztják a sárgabarackot, azok akár 100 évéig is élhetnek. A sárgabarack védi az ereinket, serkenti a máj méregtelenítő működését, késlelteti az időskori látásromlást. A szépségünk megőrzésében is nagy szerepe van, regenerálja a bőrt, ezért számos krémben és kozmetikumban fellelhető.
5. Szilva 
Nem túl népszerű gyümölcs, pedig egy szilvában annyi antioxidáns található, mint egy marék áfonyában. Az egyik legjobb salaktalanító, hiszen köztudott vizelet és hashajtó hatása miatt, így fogyókúra idején is szuper étel. Javítja a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatással van idegrendszerünkre.
(Forrás: femcafe.hu)

2022. november 8., kedd

Városok napja - november 8.

     A városok napjának nyilvánították november 8-át. Két verssel és a két költő szülővárosában (Szeged, Miskolc) található szobrával tisztelgek a városok előtt. E mellett Miskolc két ismert nevezetességét is bemutatom blogom olvasóinak.

Juhász Gyula: Nagyvárosok magánya

Ismeritek a bérházak magányát,
Kongó szobák sötétes odvait?
Minden oly álmos, bágyatag, avitt,
Komor falon a járók árnya száll át.

Ismeritek a bús vasárnapot,
Mikor távol zenén álmodozva,
Sötét óráknak nincsen vége, hossza
S álmot szövünk, mint hálót sző a pók?

Ismeritek az őszi éjszakát?
A nagy udvar mélyén platánfa gyérül,
Álmodozva lustán fényrül, színrül, égrül.

S míg elfog a derű nosztalgiája,
Zokogni hallod halk eső dalát
S elalszol fáradt gyásszal, összefázva.

Szabó Lőrinc: Város (részlet)

Házak, paloták, esti fény.
Isten mezejéről jövök én.

Házak, paloták, palotasorok,
szépek, büszkék, hatalmasok.

Házak, paloták, kövek, kövek –
Hol hajtom le a fejemet?

Házak, paloták, éji fény.
Társtalan csavarog a jövevény.

Házak, paloták, palotasorok,
mint kő-hegyláncok, olyanok.

Kő-hegyláncokban kő-szivek –
Mit is vártam én tőletek?

A Szinva-patak kulcsos hídja; Földes Ferenc Gimnázium 
(fotó: 2013. június 4.)