2018. október 6., szombat

A legegyszerűbb krumplifőzelék

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

 1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
 2. Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.
 3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
 4. Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.
 5. Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Az aradi tizenhárom utolsó mondatai - A nemzeti gyásznap alkalmából

          Minden nemzetközi jogot felrúgva - 1949. október 6-án, Aradon - a Habsburgok elrettentésként kivégeztették az 1848/49-es szabadságharc 13 főtisztjét.
Knézich Károly, Nagy-Sándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

Kivégzésük előtt elhangzott utolsó mondataik:

Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.
Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.
Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.
Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.
Láhner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.
Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.
Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.
Nagy-Sándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.
Poeltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.
Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.
Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.
Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.

2018. október 5., péntek

Az állatok világnapjára - október első vasárnapja

Ez a nap felhívja a figyelmet a vadon élő és házi kedvenc állatainkra, az emberek és állatok együttélésének szabályaira. Az Állatok világnapja egész évre azt üzeni, hogy éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel. Ez a nap Assisi Szent Ferenchez köthető, aki híressé vált állatszeretetéről, természetközeli, egyszerű életmódjáról. Ezért is ábrázolják előszeretettel állatok, különösen madarak társaságában.

Ember és állatAz állatok világnapjára - CicákTöki pompos (Langalló)

HOZZÁVALÓK

 • 2,5 dkg élesztő
 • tej
 • cukor
 • 50 dkg liszt
 • 2 db burgonya
 • 1 ek étolaj
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 2 pohár tejföl
 • 2 fej vöröshagyma
 • bacon (vagy angolszalonna)
 • sajt


ELKÉSZÍTÉSE


Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztőt, az olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk.

Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük,és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk.

200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, tetejére 1 kanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, majd rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.

A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük, amíg a kenyértészta készre sül, valamint a teteje megpirul.

Nem éltem hiába! Ezt is megtudtam!

100 millió évvel fiatalabb lehet a Hold, mint hitték

            Egy új, holdkőzetek elemzésén alapuló tanulmány szerint a Hold 100 millió évvel fiatalabb lehet, mint ahogy eddig hitték.
            A legnépszerűbb elmélet szerint a Holdat egy titokzatos, Mars méretű vagy annál nagyobb bolygó Földnek csapódása hozhatta létre körülbelül 4,56 milliárd évvel ezelőtt, röviddel a Naprendszer keletkezése után. A holdkőzetek friss elemzése azonban arra utal, hogy a Hold – amely valószínűleg ennek a gigászi ütközésnek a törmelékéből állt össze – valójában csak 4,40-4,45 milliárd éves – adta hírül a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál.
            A tudósok szerint, ha a Hold 100 millió évvel fiatalabb, mint eddig vélték, az átformálhatja a Földről és kísérőjéről való tudományos vélekedést. "Ha a Föld már a gigászi ütközés előtt kialakult, akkor vajon a becsapódás a bolygó legkorábban létrejött légkörét is elpusztította?" - vetették fel a kutatók.
            A tudósok 4,568 milliárd évesre teszik a Naprendszer korát. A viszonylag kicsi égitestek, például az aszteroidák keletkezésének idejét is pontosan meg tudják állapítani, ha megfigyelik, mikor játszódott le kőzeteik – részben a bolygók építőanyagának összeütközéséből származó hő okozta – nagyfokú olvadása.
            A technológia fejlődésével a tudósok mindenesetre egyre pontosabb becsléseket tudnak készíteni, és ezek a becslések a Hold létrejöttét egyre későbbre teszik. Úgy gondolják, drámai megszületése után égi kísérőnk olvadt kőzetek óceánja volt. Az ebből az "óceánból" képződött holdkövek a jelenleg legpontosabb kormeghatározás szerint 4,36 milliárd évesek. A Földön a tudósok több helyen találtak olyan jeleket, amelyek 4,45 milliárd évvel ezelőtti nagy kőzetolvadásra utalnak. Gyűlnek tehát a bizonyítékok – mondják a kutatók –, hogy a Holdat létrehozó és a Földet átalakító katasztrofális erejű ütközés bő 100 millió évvel később történhetett, mint ahogy azt eddig feltételezték.
            A Hold mint tulajdonnév a Föld bolygó egyetlen kísérőjének (holdjának) neve. A Földtől való átlagos távolsága 384 402 kilométer, nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa. Átmérője 3476 kilométer, hozzávetőleg a Földének negyede. Ezzel a Hold a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja a Jupiter három holdja, a Ganümédész, a Kallisztó és az Io, valamint a Szaturnusz Titán holdja után. 
(Forrás: Richpoi Hírek)

2018. október 4., csütörtök

Fogyókúrás receptek

A dolgok nevében élő városnevek

   Különös kirándulást tehetünk a történelembe, ha össze akarjuk számolni: mennyi város vagy falu neve lappang a fogalmak nevében! Érdekes volna egyenként megvizsgálni, kideríteni: mikor, melyik korban, milyen körülmények között alakultak így a dolgok. Mert vajon mindenki észrevette, hogy például a konyak Cognac francia várostól nyerte a nevét, a pisztoly Pistoia olasz városkától? Mindkét névadásnak megvan a maga története. Nyilván a Cognac-beli szőlősgazdák ügyességéhez fűződik ama borpárlat feltalálása, mely a híres ital ősi receptje; a Pistoia-beli fegyverkovácsok pedig elsőként készítettek pisztolyokat, még ha azok egyáltalán nem is hasonlítottak a mai lőfegyverekre!
   Ugyanilyen érdekes módon rejtőzik egy-egy város munkájukról híressé vált mesterembereinek műve a fajánsz nevében (Faenza olasz város), a zsörszé nevében (Jersey angol sziget nevét ejtik így). Azt sem túl nehéz felismerni, hogy a forint Firenze nevéből származik, mivel itt vertek először ilyen nevű pénzt.
Károly Róbert országa és arany Forintja:
      A könyvek végén közölni szokták, hogy hol, mikor, melyik nyomdában készült a munka, ezt kolofonnak nevezik, s a szokás Kolophon görög város nevét őrzi, tehát sokkal régebbi a könyvnyomtatásnál. Naponta eszünk parizert – helytelenül „parizel”-nek is mondjuk – anélkül, hogy rájönnénk, hogy a párizsi mészárosok találmánya lehetett eredetileg. Van aki „cselsztont” tud táncolni, nos ez a tánc Charleston amerikai városból indult hódító útjára. Rágyújt az ember egy havannára (Havannában gyártják a legjobb szivarokat) s a cukrászdában ott a csokoládé isler (Bad Ischl pedig Ausztriában van). Téli estéken Jamaica-rumot töltünk a teába (Jamaica szigete). A panama egy vászonfajta (Panama-csatorna), a másik finom vászonanyag a damaszt (Damaszkusz). A szmirna a szőnyegek között híres, Smirna pedig a török városok között. Közismert szín a bordó. (Bordeaux francia város nevét bordónak kell ejteni, híres bortermő vidék, vörösborának különös színe van: bordó!) Finom báránybőr az asztrahán (Asztrahany, Volga-parti város). Arról már ne is beszéljünk, hogy csak ennyit mondunk: kölni, bécsi, tokaji, jénai – és mindenki tudja, hogy mire gondolunk: kölnivízre, bécsiszeletre, tokaji borra és jénai tűzálló üvegtálra. S ez még messze nem minden!
(Forrás: Lászlóffy Aladár: Régi rejtély – Új talány)