2019. szeptember 28., szombat

A kutya az ember legjobb barátja

HAT ÉVE ÍRTAM - Tihanyi pillanatképek - Minden eladó

Vajon mennyibe kerülhet? Két szobás panell lakásért elcseréli-e?

Ahol 10 gramm paprika 10 gramm aranyat ér

Minden olyan szép
Üres boltok, üres vendéglők (2012. szeptember 25-én)

2019. szeptember 27., péntek

Idegenforgalmi Világnapra - a humor tükrében


Idegenforgalmi Világnapra - szeptember 27.

           Az Idegenforgalmi Világnapot (Turizmus Világnapját) 1980 óta minden év szeptember 27-én ünnepeljük. Az Idegenforgalmi Világszervezet azzal a céllal hívta életre a világnapot, hogy általa előmozdítsa a turizmus fejlődését. Szeptember 27.-e minden évben az a nap, amikor kiemelt figyelemben részesítik a belföldi és külföldi vendégeket. Szép képekkel hívom fel olvasóim figyelmét erre a napra.

          Békási víztározó

Bologna

Brazilia

Dubai

Franciaország - Loire-völgyében

Horvátország - Krk

Indonézia

Írország

Japán

Miskolc

New York

Norvégia

Törökország - Istambul

Budapest

Meglepő a világunk2019. szeptember 26., csütörtök

Nyelvek Európai Napja - szept. 26.

           2001 óta minden évben megünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, melynek rendezvényei a kontinens nyelvi sokszínűségét állítják reflektorfénybe. A Nyelvek Európai Napja keretében megrendezett események a kezdetektől fogva két célt szolgálnak: egyrészt Európa gazdag nyelvi örökségére hívják a figyelmet, másrészt arra ösztönzik az embereket, hogy minél több idegen nyelvet sajátítsanak el.
            Európa a nyelvek tárháza: a 23 hivatalos nyelv a több mint 60 őshonos közösség regionális vagy kisebbségi nyelvével együtt valóságos „nyelvi tőkét" alkot, és ezt tovább gazdagítják a más országokból és kontinensekről származó lakosok nyelvei.

            A nyelv az emberi kommunikáció legáltalánosabb eszköze, tagolt, artikuláltan kiejtett beszédhangok alkotta elemekből felépülő jelrendszer, illetve ennek írásban rögzített formája. A nyelv minden társas tevékenység nélkülözhetetlen feltétele, s meghatározó szerepet játszik az egyének gondolkodásában is.
            Egy nyelv fogalmába általában két dolgot értünk bele: a beszélt nyelvet, és annak írott formáját, vagy formáit. Az írott nyelv – melynek szabályait a nyelv helyesírása adja meg – nagyon gyakran a beszélt nyelvtől részben független forma, és a beszélt formától függetlenül is fejlődhet, alakulhat. (Jellemző példa erre a norvég nyelv, melynek egy fő beszélt formája, a norsk nem kevesebb, mint négy írott formában jelenhet meg helyesen: a Bokmål és a Nynorsk a két hivatalos forma, a Riksmål és a Høgnorsk pedig nem hivatalos, de használt formák. Ugyanezen függetlenséget mutatják a helyesírás szabályainak változásai, amik általában nem járnak a beszélt nyelv változásával.)
            világ tizenkét legtöbb beszélővel rendelkező nyelvek: 1. Mandarin (Kínai), 2. Arab, 3. Hindi, 4. Angol, 5. Spanyol, 6. Bengáli, 7. Portugál, 8. Orosz, 9. Japán, 10. Német, 11. Koreai, 12. Francia.
            Főbb európai nyelvek: Albán, Angol, Baszk, Belarusz, Bolgár, Macedón, Cseh, Dán, Észt, Finn, Francia, Grúz, Görög, Holland, Ír, Izlandi, Latin, Lengyel, Lett, Litván, Magyar, Máltai, Német, Norvég, Olasz, Orosz, Örmény, Portugál, Román, Skót gael, Spanyol, Svéd, Szerbhorvátból (Bosnyák, Horvát, Montenegrói, Szerb), Szlovák, Szlovén, Török, Ukrán.

Mérleg (Libra) jegy jellemzői 3/3. - szeptember 24 - október 23.

A szerelemben

   Meglehetősen romantikus. Vonzó személyisége varázsával magához vonzza a másik nemet. Mint minden másban, itt is kiegyensúlyozottságra törekszik. A Mérleg-nő azt szereti, ha kedveskednek neki, körüludvarolják. Nem szereti, ha erőszakoskodnak vele, lerohanják és ajtóstul rohannak a házba. Partnerével szemben vannak elvárásai. Szereti, ha az együttlétnek, találkozásnak megadják a módját. Számára a szerelem legizgalmasabb része az udvarlás. Ahhoz, hogy feloldódjon a szerelemben és együtt érezhessen partnerével, szükséges számára a csábító környezet, színház, zene, álmodozóvá tévő bor, s ez jobban felmelegíti, mint bármilyen tüzes ostrom. Egy-egy idejében elhelyezett kedvesség, bók, dicséret, szeretet-megnyilvánulás sokat jelent neki, s mivel úgy érzi, hogy ebből a sok is kevés, ha teheti, hódításai számát növeli.
            Egy odavetett fátyol százszor több izgalmat, rejtélyt takar, mint a mezítelenség.
            Házassága akkor marad harmonikus, ha házastársa minden megszokottat, köznapit ügyesen kikerül. Szépérzékét bántó, kényelmét megzavaró realitásokkal nem szívesen néz szembe. Házasságában főként a pajtási viszony dominál. Ritkán veszekszik, mert az "felkavarná" az egyensúlyt.

Szabadidő-tevékenység

            Minden kényelmes és kellemes elfoglaltság, mely kapcsolódik a szépséghez, a művészethez, kapcsolatokhoz, megfelelő számára, pl. festés, írás, szép dolgok, ruhák készítése, kiállításokra-, színházba járás, zenehallhatás, tánc, csevegés egy jó baráttal, olvasás kényelmes körülmények között. Szívesen jár "bohém" művészi körökbe. A sport is kedvelt időtöltése, de sportágak közül inkább az ügyességet, szépséget, szellemet igénylők nem pedig a teti erőt megkövetelők.

A Mérleg-tulajdonságok eltúlzottsága vagy torzulása

            Azt jelentheti, hogy elégedetlenné válik a valóságos élettel szemben, ami természeténél fogva nem mindig harmonikus. Döntéshelyzetekben a mindkét oldal állandó megértésének vágya határozatlansághoz, habozáshoz vezethet. Nehezen tud "nem"-et mondani, és azután szenved miatta. (Ez abban gyökerezhet, hogy nagyon fontos számára, hogy szeressék, figyeljenek rá, és úgy érzi, ha nemet mond, nem fogják szeretni.)
            Megpróbál minden embernek a kedvében járni, s mivel ez eleve nem sikerülhet, ez elkedvetleníti. A szeretet iránti erős igény motiválja önközpontúságát is, s ha nem kapta meg az elégséges figyelmet, akkor elsősorban a saját kényelmével kezd törődni. Házasságában a kényelemszeretet azt a veszélyt rejti magában, hogy nem figyel a másik igényeire, ha az az ő kényelmének rovására megy. A túlzott kiegyezés utáni vágy félúton megállíthatja.
            Mint ahogy minden erő fordítható jóra és rosszra, ugyanígy a jegyek alaptulajdonságaiból is kihozhatjuk a jót, de a rosszat is. Az erő a változtatáshoz bennünk van, de ehhez az első lépés, hogy tükörbe nézzünk.

2019. szeptember 25., szerda

Az egyszerű tejberizs

Hozzávalók:
15 dkg (lehetőleg kerek szemű) rizs
2 dl víz

Mérleg (Libra) jegy jellemzői 3/2. - szeptember 24-október 23.

A Mérleg, mint gyermek:

            Mindenki szereti, ha figyelnek rá, de a Mérleg jegyű gyereknek ez fokozottan fontos, mert nagy a szeretet iránti igénye. Minél több szóbeli, s testi megerősítést kap, annál harmonikusabb a fejlődése. Ebből következik, hogy megértő, kedves szóra – amiből érzi a szeretetet – jobban hajlik, mint a szigorra, verésre. A kiabálás kizökkenti lelki egyensúlyából. Már kiskorban kitűnik milyen fontos számára az otthon harmóniája, szülők egymás közti jó kapcsolata.
            Igényli a személyével való sok törődést, foglalkozást, dicséretet, de a szülőknek meg kell találniuk a helyes arányokat, mert hajlamos az önközpontúságra. A többi gyerekkel általában jó a kapcsolata, mert lényéből fakadóan kedves és szeretetreméltó. Hajlamos a "színészkedésre"- egy kicsit másnak mutatni magát, mint ami valójában.

A Méreg, mint szülő:

            A Mérleg szülő számára a gyereknevelés kedvtelés, egy kellemes szórakozás. Ritkán alakít ki valamilyen koncepciót, így a gyerek azt csinálhatja, amihez kedve van.
            A levegő-jegyek alapvető tulajdonsága, hogy szeretnek jönni-menni, s ha szülőként ezt nem képes egyensúlyban tartani, akkor gyermekére nem sok ideje marad, nem tud vele eleget foglalkozni.

A Mérleg és a munka:

            A Mérleg-ember olyan munkaterületen érzi jól magát, ahol szépérzéke, művészi hajlamai kielégítést nyerhetnek. Ha a kereskedelemben vagy iparban dolgozik, fontos számára, hogy a tárgyak, amelyeket készít vagy árul, szépek, ízlésesek legyenek. A művészet sokféle ága kielégíti hajlamait. Vonzódik az irodalomhoz, az írás művészetéhez. Az ékszerek fénye nemcsak elbűvöli, hanem készítésükben is szívesen vesz részt. Született hajlamainak nagyon megfelel a színjátszás, mivel az életben is ugyancsak szeret "szerepet játszani". Tapintata jó diplomatává teszi. Jellemében a jog- és igazságszeretete, a becsület és mások megbecsülése lép előtérbe, ezért a jog és igazságszolgáltatás terén végzett hivatás is megfelelő számára.

Egészsége:

            Rendszerint egészséges, de hajlamos a fejfájásra. A Mérleg-ember érzékeny szerve: a vese.
            Természetes hajlamainak korlátozását okozza, ha magányosan kell élnie, ha csúnya, nem esztétikus környezetbe kényszerül, ha változatosság iránti igényét nem veszik figyelembe, ha személyi szabadsága kiélésében erőszakosan korlátozzák, ha túl sok körülötte a veszekedés, a vita.

2019. szeptember 24., kedd